Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Η Ελλάδα εκτός διοικητικής Δομής του ΝΑΤΟ!!
Του Χρήστου Καπούτση

Εγκρίθηκε  η νέα Δομή του ΝΑΤΟ από τους Υπουργούς Άμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας
Η Νέα Δομή Διοίκησης είναι πιο λιτή, πιο οικονομική  και προσαρμοσμένη στα νέα δημοσιονομικά δεδομένα όλων των κρατών-μελών της Συμμαχίας.
Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που επέρχονται με τη Νέα Δομή Διοίκησης είναι η κατάργηση του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης (CC Air) και η αντικατάστασή του από ένα χερσαίο στρατηγείο,  που μεταφέρεται από την Ισπανία. Καταργείται επίσης και το αεροπορικό υποστρατηγείο της Λάρισας και έτσι η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα της Συμμαχίας , χωρίς συμμετοχή στη νέα Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ.
Στρατηγικός στόχος της Ελλάδας,  ήταν στην περιοχή μας να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις  που δημιουργούν τεχνητά ή τεχνικά προβλήματα και άρα αδικαιολόγητες φορτίσεις σε κράτη- μέλη της Συμμαχίας. Η κατάργηση του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης, θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης στο Αιγαίο.
Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που επέρχονται με τη Νέα Δομή Διοίκησης είναι η κατάργηση του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης (CC Air) και η αντικατάστασή του από ένα χερσαίο στρατηγείο που μεταφέρεται από την Ισπανία. Το μοναδικό πλέον Αεροπορικό Στρατηγείο (CC Air) θα εδρεύει στην Γερμανία (Ramstein), ενώ το μοναδικό Ναυτικό Στρατηγείο (CC MAR) θα εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο (Northwood).
Στον αεροπορικό τομέα παραμένουν δύο μόνο CAOC (από τα επτά υφιστάμενα), αυτά του Uedem (Γερμανία) και της Torrejón (Ισπανία), ενώ το Αναπτυσσόμενο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων μεταφέρεται από την Ολλανδία (Millingen) στην Ιταλία (Poggio Renatico).
Στην ενοποιημένη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ εκτός από τις οντότητες της Δομής Διοίκησης περιλαμβάνονται και αυτές της Δομής Δυνάμεων, στις οποίες οι Ελλάδα μετέχει με το CAOC της Λάρισας, το NDC-GR (Γ’ Σώμα Στρατού-Θεσσαλονίκη) και το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (Χανιά). Σημειώνεται ότι το CAOC Λάρισας θα λειτουργεί υπό μόνιμη ελληνική διοίκηση και όχι με εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή, όπως είχε συμφωνηθεί από τη χώρα μας στις αρχές του 2009.

Ουσιαστικά η χώρα μας είναι χωρίς ενεργό νατοϊκό στρατηγείο στο έδαφός της. Αντίθετα, η μεταφορά του πανίσχυρου χερσαίου Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, συνιστά ουσιαστική αναβάθμιση της Τουρκίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.  Το χερσαίο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, που θα διοικείται από Τούρκο Στρατηγό, θα αναλάβει την ευθύνη διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων σε περιοχές υψίστης γεωστρατηγικής αξίας, όπως, Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Περσικό Κόλπο, Καύκασο και Κεντρική Ασία. Επομένως, ισχυροποιείται η πολιτική και διπλωματική θέση της Τουρκίας στα πλαίσια της Ατλαντικής  Συμμαχίας.

Γενικά, θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να είναι πιο φειδωλή στις «θριαμβολογίες» της, διότι, μπορεί να μην πήγε στη Σμύρνη το Ναυτικό ή αεροπορικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, πήγε όμως το Χερσαίο. Και σε κάθε περίπτωση, γιατί ακριβώς πανηγυρίζουμε; Μήπως η Τουρκία θα εγκαταλείψει την επεκτατική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας; Ή μήπως θα άρει   τις επιφυλάξεις της  για το «καθεστώς» της Λήμνου, τις αντιρρήσεις της για την «αποστρατικοποίηση» των νήσων του Αιγαίου, τις μεθοδεύσεις της για τις «γκρίζες ζώνες» ;
Και ακόμη  το οργανόγραμμα της νέας Δομής του ΝΑΤΟ που ενέκριναν ομόφωνα οι Υπουργοί Άμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλου,  είναι σαφέστατο.
 Στη Νότια Πτέρυγα, η Ελλάδα είναι απούσα από τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία πρωταγωνιστεί , ενώ  η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν σημαντικό επιχειρησιακό ρόλο. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όλα τα άλλα είναι για τις …προεκλογικές συγκεντρώσεις!
                                            *

Για ακόμη 90 μέρες το ΝΑΤΟ θα δολοφονεί αθώους στη Λιβύη

Επίσης, η  Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισε να παραταθεί για άλλες ενενήντα μέρες η επιχείρηση της Συμμαχίας στη Λιβύη.
Στην παρέμβασή τους ο ΥΠΕΘΑ Β. Βενιζέλος, είπε ότι το ΝΑΤΟ
 πρέπει να επεξεργαστεί άμεσα μια ολοκληρωμένη στρατηγική εξόδου, από τη Λιβύη, μέσω μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης.  
ΚΑΙ επανέλαβε την ελληνική πρόταση να καταστεί η Κρήτη κέντρο της ανθρωπιστικής επιχείρησης, για τον δοκιμαζόμενο λαό της Λιβύης.
 
       Πάντως δεν είναι εύκολα κατανοητό γιατί ο ΥΠΕΘΑ Β. Βενιζέλος, δεν αναφέρθηκε στην νέα σκληρή και εφιαλτική πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, όπου δεκάδες άμαχοι πολίτες και παιδιά, έχουν πληρώσει με τη ζωή τους, την «αστοχία» των πιλότων του ΝΑΤΟ, και μάλιστα κατά  την επιεικέστερη εκδοχή, διότι, αν οι φόνοι αθώων δεν οφείλονται σε αστοχίες,  τότε συνιστούν ειδεχθή εγκλήματα.     
  Μέχρι και ο  γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αnders Fogh Rasmussen απολογούμενος   στη διεθνή κοινή γνώμη υποστήριξε με εκτενή αρθρογραφία του στα διεθνή ΜΜΕ, ότι,  οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί είναι απόλυτα νομιμοποιημένοι από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μέσω της δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων αποσκοπούν, γράφει ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, στην προστασία των αμάχων της Λιβύης από το αιμοβόρο καθεστώς του Καντάφι, και ότι οι βομβαρδισμοί είναι στην ουσία μια ανθρωπιστική επέμβαση συνυφασμένη απόλυτα με τις υψηλές αρχές του ΝΑΤΟ.
Πρωτοφανής η  υποκρισία του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ  και προφανώς οι δηλώσεις του συνιστούν ύβρη για τα θύματα των αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ  στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων και των τριών εγγονών του Καντάφι, 2,3, και 5 ετών!
Το ΝΑΤΟ στη Λιβύη δεν  συμπεριφέρεται ως ένας φερέγγυος διεθνής οργανισμός, ή ως μια πολιτικοστρατιωτική συμμαχία η οποία, κατά τον κ. Rasmussen, είναι εγγυητής της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δυστυχώς για τον κ. Rasmussen , το ΝΑΤΟ στη Λιβύη  συμπεριφέρεται σαν μια συμμορία με ανομολόγητα και ιδιοτελή κίνητρα. Όπως και πριν από 12 χρόνια στη Γιουγκοσλαβία…
                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου