Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011

Σε βαρύ κλίμα οι εκδηλώσεις για τη «μαύρη επέτειο» στην Κύπρο. Εμπρηστικές δηλώσεις από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας.Σε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στρατιωτικούς κατά την τουρκική στρατιωτική εισβολή στις 20 ΙΟΥΛΙΟΥ του 1974 παρέστη το πρωί ο ΥΠΕΘΑ Π.Μπεγλίτης στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ  στην Μαλούντα, έξω από την Λευκωσία.
Ο ΥΠΕΘΑ  εκπροσωπεί  την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις που οργανώνει η Κυπριακή Δημοκρατία, για τη θλιβερή επέτειο της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο.
Χθες κατά την επίσκεψή του στο Αρχηγείο της Εθνοφρουράς, ο ΥΠΕΘΑ μιλώντας στους επιτελείς  τόνισε ότι "η Τουρκική απειλή  δεν είναι θεωρητική, είναι υπαρκτή και το βλέπουμε στο Αιγαίο και το βλέπουμε και στην Κύπρο δια της κατοχικής παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974» είπε ο κ.Μπεγλίτης. Απόψε το βράδυ έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στην Λευκωσία, για την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή  , αλλά υπάρχουν δηλώσεις από ΟΛΑ τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς, που συνιστούν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και κάνουν έκκληση για αποφυγή ενεργειών,  που θα τροφοδοτήσουν εντάσεις και έκτροπα κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων. Και αυτό διότι, το κλίμα είναι ήδη βαρύ και εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώνονται  καθημερινά στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, διαμαρτυρόμενοι  για τη πολύνεκρη τραγωδία της 11η    Ιουλίου στη Ναυτική Βάση «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ», επιρρίπτοντας  ευθύνες στον Πρόεδρο και την Κυπριακή Κυβέρνηση.  
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού  υπέβαλλε την παραίτησή τους με αφορμή την τραγωδία στη Ναυτική Βάση , «όχι γιατί υπάρχει αίσθημα ενοχής , αλλά για λόγους ευθιξίας», όπως δήλωσε.

Έχουμε όμως και μια πολύ σημαντική δήλωση του πρωθυπουργού  της Τουρκίας  Ταγίπ Ερντογάν , ότι επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού πριν η Κύπρος, την οποία δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα, αναλάβει την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο 2012 και απειλεί με πάγωμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντίθετη περίπτωση.
Σε συνέντευξή του,  που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Milliyet, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, δήλωσε ότι, «θεωρούμε όνειδος να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί τους (με τους Ελληνοκύπριους)  στην Ε.Ε.. Δεν θα διαπραγματευθούμε με μία χώρα που δεν αναγνωρίζουμε», είπε ο κ.Ερντογάν.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε εμπρηστικές και καταδικαστέες τις  δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας. Και τέλος να πούμε ότι ο κ.Ερντογάν  από σήμερα το απόγευμα θα βρίσκεται στα κατεχόμενα ελληνοκυπριακά εδάφη, όπου αύριο θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για  την επέτειο της στρατιωτικής εισβολής, που οργανώνει  το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου