Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011

Λουτρό αίματος στη Λιβύη και η πτώση του Συνταγματάρχη Καντάφι


Η Λιβύη μαζί με τα πετρέλαιά της,  φαίνεται ότι περνά  στα χέρια του ΝΑΤΟ και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Το τέλος του δικτατορικού Καθεστώτος που είχε επιβάλει ο Συνταγματάρχης Καντάφι στη Λιβύη, επέρχεται,  κυρίως λόγω της στρατιωτικής δράσης του ΝΑΤΟ.
 Πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος της Γαλλίας και της Βρετανίας, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης και του καθεστώτος Καντάφι, που υπήρξε από τα πιο αυταρχικά και μακροβιότερα δικτατορικά καθεστώτα , αφού διήρκησε   42 χρόνια.
Στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ  εναντίων  της Λιβύης συμμετείχαν 120 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, 15 υποβρύχια, 40 πολεμικά πλοία και  2 αεροπλανοφόρα, από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα έχει  διαθέσει τέσσερις αεροπορικές βάσεις και μία Φρεγάτα, για τις ανάγκες των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ εναντίον της Λιβύης. Το κόστος της ελληνικής συμμετοχής υπολογίζεται στα 7 εκατομμύρια  Ευρώ  το μήνα.
Βέβαια, οι δυνάμεις των "αντικαθεστωτικών", που τώρα βρίσκονται στην λεγόμενη «πράσινη πλατεία» στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λιβύης τη Τρίπολη,  δεν θα είχαν επιτύχει το στόχο τους,  χωρίς τη νατοϊκή συνδρομή: αεροπορικοί βομβαρδισμοί, ναυτικός αποκλεισμός, παροχή οπλισμού και  στρατιωτικού υλικού, αποστολή στρατιωτικών συμβούλων και ομάδων ειδικών δυνάμεων, δορυφορική πληροφόρηση  και άλλες παροχές του ΝΑΤΟ προς στους αντικαθεστωτικούς, είναι σαφές ότι  συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι, τα συμμαχικά αεροσκάφη υλοποίησαν περισσότερες από 9.000 πολεμικές αποστολές, που περιελάμβαναν  βομβαρδισμούς στρατιωτικών εγκαταστάσεων και κρατικών κτηρίων,  εναέριες επιτηρήσεις και περιπολίες, αλλά  και κάλυψη αμάχων πολιτών. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί και πάρα  πολλά θύματα,  από τους βομβαρδισμούς των μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ. 
Ο κρίσιμος στρατιωτικός ελιγμός, που έδωσε τη νίκη στους αντικαθεστωτικούς έγινε  την Κυριακή το απόγευμα, όταν ισχυρή στρατιωτική δύναμη, μεταφέρθηκε από τη πόλη ΜΙΣΡΆΤΑ, δια θαλάσσης στην Τρίπολη και βρέθηκε στα μετόπισθεν των δυνάμεων του Καντάφι. Η  κίνηση  αυτή  των αντικαθεστωτικών δυνάμεων,  έγινε υπό την κάλυψη του ΝΑΤΟ, ενώ  συμμετείχαν  και στρατιωτικοί σύμβουλοι του ΝΑΤΟ, που είχαν ενσωματωθεί στην δύναμη των αντικαθεστωτικών.
Φυσικά, υπήρξε και απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την στρατιωτική δράση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, όμως υπάρχουν  δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων όπως της Ρωσίας, της Γερμανίας  και της Κίνας, που υποστηρίζουν  ότι , οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ υπερέβησαν την εντολή του  ΟΗΕ.
Πάντως η επόμενη μέρα στη ΛΙΒΥΗ δεν προβλέπεται να είναι ρόδινη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου