Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

Ελλάδα- Κύπρος και Ισραήλ πιο κοντά σε ενεργειακή συμφωνία. Πως θα αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις της Τουρκίας.ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ


Ρυθμίζονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ, στον τομέα της ενέργειας.
Χθες η ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας Ερατώ  Μαρκουλλή ήταν στην Ιερουσαλήμ και  είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, τον Πρόεδρο της χώρας Σιμόν Πέρες, και τον ομόλογό της Άβιγκντορ Λίμπερμαν .
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε ο τομέας της ενέργειας, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε συνάρτηση με τις τουρκικές απειλές  που αφορούν  την άσκηση των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Η Κυπριακή Δημοκρατία που έχει εξασφαλίσει την στήριξη των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο δικαίωμά της για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, προχωράει στην διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας με το Ισραήλ, ώστε να ξεκινήσουν οι έρευνες με στόχο την εξόρυξη των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 12», που βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κύπρου και συνορεύει με το αντίστοιχο «Λεβιάθαν» του Ισραήλ.
Οι έρευνες θα γίνουν από την εταιρεία «Noble» , που είναι αμερικανο-ισραηλινών συμφερόντων και προβλέπεται να αρχίσουν την 1η Οκτωβρίου.
Το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει η Τουρκία, αλλά και πως θα αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα ενδεχόμενες έκνομες ενέργειας της Τουρκίας. Η Τουρκία, όπως είναι γνωστό,  δεν αναγνωρίζει  στην Κυπριακή Δημοκρατία κυριαρχικά δικαιώματα, και  θεωρεί άκυρη κάθε διεθνή συμφωνία που υπογράφει.
Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι, παρά τις απειλές της Τουρκίας, δύσκολα η Κυβέρνηση Ερντογάν θα έρθει σε ανοιχτή ρήξη με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ,   και το πιθανότερο είναι να προσπαθήσει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη μέσω της εκτόξευσης απειλών. Γι’ αυτό, αναμένεται ότι θα ασκηθούν πιέσεις, για την επίσπευση των διαδικασιών επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, ώστε να προχωρήσει ανεμπόδιστα η ενεργειακή αξιοποίηση της Κυπριακής ΑΟΖ.
Μάλιστα έχει ήδη προγραμματιστεί για πριν τον Οκτώβριο  νέα τριμερής συνάντηση του Προέδρου Δ.Χριστόφια, του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα, με πτυχές που αγγίζουν υψίστης αξίας γεωπολιτικών και ενεργειακών συμφερόντων και είναι  σαφές ότι  οι όποιες εξελίξεις στην ευαίσθητη Α. Μεσόγειο αφορούν άμεσα και την Ελλάδα.

*Μεταδόθηκε από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 984.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου