Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011

Το σκληρό ενεργειακό πόκερ μεταξύ ΗΠΑ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΙΣΡΑΗΛ- ΚΥΠΡΟΥ-ΕΛΛΑΔΑΣ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Του Χρήστου Καπούτση

H εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύεται σε κίνηση ΜΑΤ σε  ένα σκληρό  γεωστρατηγικό παιχνίδι, για πολύ δυνατούς αντιπάλους.
Ισραήλ και Κύπρος θα συνεργαστούν στις έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου στην Α. Μεσόγειο και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 12 ή «Αφροδίτη» όπως ονομάστηκε πρόσφατα, που γειτονεύει με το αντίστοιχο  «Λεβιάθαν» του Ισραήλ.
Στην Κύπρο και στην Κρήτη , πιθανότατα θα κατασκευαστεί χώροι αποθήκευσης του φυσικού αερίου του Ισραήλ, που θα μεταφέρεται στην Ευρώπη.
Τις υποθαλάσσιες έρευνες  στην Κυπραική ΑΟΖ  έχει αναλάβει η αμερικανο-ισραηλινών  συμφερόντων εταιρεία «Noble Energy». Οι έρευνες θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου.
Η ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Μαρκουλή που  ήταν αυτή τη βδομάδα στο Ισραήλ, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, τον Πρόεδρο της χώρας Σιμόν Πέρες, και τον ομόλογό της Άβιγκντορ Λίμπερμαν .
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε ο τομέας της ενέργειας, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε συνάρτηση με τις τουρκικές απειλές  που αφορούν  την άσκηση των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Η Κυπριακή Δημοκρατία που έχει εξασφαλίσει την στήριξη των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο δικαίωμά της για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, προχωράει στην διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας με το Ισραήλ.
Το Ισραήλ θα επισκεφτεί τις επόμενες μέρες και ο ΥΠ.ΕΘ.Α. Πάνος Μπεγλίτης .
Πρόκειται για ένα σημαντικό ταξίδι, διότι στις συζητήσεις που θα έχει ο ΥΠΕΘΑ, με το πρωθυπουργό , τον αντιπρόεδρο και υπουργό εξωτερικών και τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, θα τεθούν πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως η ασφάλεια των υποθαλάσσιων ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου στην Α. Μεσόγειο,  οι απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και οι εξελίξεις στη σπαρασσόμενη Λιβύη και τη Συρία.
Σχετικά με τις τουρκικές απειλές,  που στον πυρήνα τους βρίσκεται η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως να συνάπτει διακρατικές συμφωνίες και να αξιοποιεί τον ορυκτό πλούτο της εντός της ΑΟΖ, ο   ΥΕΘΑ μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, είπε πως «είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Στη καρδιά του αμυντικού μας δόγματος βρίσκεται πάντα η κυπριακή Δημοκρατία», επισήμανε ο Πάνος Μπεγλίτης.

Η Τουρκία έχει προγραμματίσει μεγάλη αεροναυτική άσκηση κοντά στην περιοχή των υποθαλάσσιων ερευνών  στην Α.Μεσόγειο, στα μέσα του Σεπτέμβρη.
Στην ίδια περιοχή  περιπολούν ήδη  μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι σαφές  ότι το πλωτό γεωτρύπανο τέταρτης γενιάς της αμερικανό-ισραηλινής εταιρείας , όταν πραγματοποιήσει την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ,  θα  συνοδεύεται και από  πολεμικά πλοία του Ισραήλ.
Η Τουρκία απειλεί ότι δεν θα παραμείνει θεατής των εξελίξεων, ούτε θα παρακολουθεί απαθής τις ενέργειες των ελληνοκύπριων, που ενεργούν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τουρκοκύπριων.
ΤΟ ερώτημα είναι αν θα αντιδράσει η Τουρκία και πως θα αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα πιθανές  έκνομες ενέργειες Τουρκίας.
Και ένα άλλο ερώτημα είναι, αν η  ακόμη άνευ ΑΟΖ Ελλάδα, έχει  τα περιθώρια  να παρακολουθεί από τη θέση του παρατηρητή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Και πόσο θα μπορεί, να συμπαρίσταται εξ  αποστάσεως  στην Κυπριακή Δημοκρατία , χωρίς να υπάρξει κόστος σε πολιτικό – διπλωματικό και Εθνικό επίπεδο.
Όλο  αυτό το σκηνικό έχει παρενέργειες στο Κυπριακό.
Με δέλεαρ την ανεμπόδιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της κυπριακής ΑΟΖ, θα ενταθούν οι πιέσεις  των διεθνών διαμεσολαβητών, προκειμένου να επισπευτεί ή και να επιβληθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.
Το ζήτημα είναι αν οι κυβερνήσεις των Αθηνών και της Λευκωσίας έχουν την πολιτική βούληση , αλλά και το διεθνές κύρος, ώστε η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Α. Μεσογείου , να αποτελέσει το όχημα για την στρατηγική  αναβάθμιση του γεωγραφικού χώρου Ελλάδας- Κύπρου.
Πάντως οι υπάρχουσες ενδείξεις συγκλίνουν στην άποψη ότι  τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο γίνονται το μέσο  που θα διευκολύνει τη διαμόρφωση ενός σκληρού άξονα ΗΠΑ-Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου