Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011

Θα απαντήσει η Ελλάδα στις προκλήσεις της Τουρκίας για την ΚύπροΤου Χρήστου Καπούτση

Η διπλωματική υπερ-κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή μας, υποδηλώνει την σπουδαιότητα των κυοφορούμενων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή τους Α. Μεσογείου, ίσως της στρατηγικότερης σήμερα περιοχής του Πλανήτη.
Οι υποθαλάσσιες έρευνες , η ανόρυξη και η εκμετάλλευση του Φυσικού αερίου που εικάζεται ότι βρίσκεται στην Α. Μεσόγειο,  εξελίσσεται σε πολυπαραμετρικό πρόβλημα υψίστης Στρατηγικής αξίας.
Η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα στην Κυπριακής Δημοκρατία να ασκήσει κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Και μάλιστα απειλεί με στρατιωτική δράση, αν η Κυπριακή Δημοκρατία επιμείνει να υλοποιήσει την συμφωνία που έχει συνάψει με το Ισραήλ και με αμερικανο-ισραηλινή εταιρεία, που προβλέπει υποθαλάσσιες έρευνες στην κυπριακοί ΑΟΖ, για τον εντοπισμό φυσικού αερίου.
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς ξεκάθαρα απείλησε την Κύπρο με τη χρήση στρατιωτική βίας σε περίπτωση που η κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει στις έρευνες για φυσικό αέριο.  Στην Αθήνα τα συναρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας αξιολογούν, πολύ προσεχτικά,  τις δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου.
Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης  Δελαβέκουρας  είπε, ότι, «Οι απειλητικές δηλώσεις του κ. Μπαγίς και άλλες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, εγείρουν σοβαρότατο προβληματισμό για τις συνέπειες της τουρκικής συμπεριφοράς στη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια κρίσιμη και εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, λόγω των γεγονότων στη Συρία και τη Λιβύη και των προσπαθειών επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό». Και για το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τον φυσικό της πλούτο, το οποίο αμφισβητεί ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε ότι, «σχολιασμός, ειδικά για τα λεγόμενα του κ. Μπαγίς, δεν αξίζει».
Το θέμα των τουρκικών απειλών σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συζητήσει σήμερα στο Τελ – Αβίβ ο ΥΠΕΘΑ Π.Μπεγλίτης, πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης του στο Ισραήλ. Η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι στην καρδιά του αμυντικού δόγματος της Ελλάδας , είπε ο Π.Μπεγλίτης.
H  Τουρκία  επιδιώκει να κατοχυρώσει την παρουσία της στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, με την διαρκή απειλή ότι θα αξιοποιήσει, αν χρειαστεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της, την στρατιωτική της ισχύ.          
Πρόκειται για τακτικό ελιγμό της Τουρκικής διπλωματίας, που εμπεριέχει όμως και υψηλό ρίσκο. Πολύ δύσκολα η Τουρκία θα έλθει σε ευθεία σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που υποστηρίζουν τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Αν όμως η Τουρκία υποχωρήσει και η αμερικανο-ισραηλινή εταιρεία προχωρήσει στις γεωλογικές της έρευνες, τότε προφανώς, ακυρώνεται ο μύθος της περιφερειακής υπερδύναμης που υπερπροβάλλουν οι Ερντογάν- Νταβούτογλου.
Συνεπώς, το πιθανότερο είναι η Τουρκία να εξαργυρώσει τις απειλές της με αντιπαροχές στο Κυπριακό, που φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία για την οριστική επίλυσή του. Και κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι προοπτικές για τους ελληνοκυπρίους, δεν είναι εξαιρετικά καλές.

Ισραήλ και Τουρκία, διαγκωνίζονται στον ρόλο της περιφερειακής υπερδύναμης.
Η εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Α.Μεσογείου (τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου), στο επίκεντρο της διαμάχης της Τουρκίας με το Ισραήλ.
Το ρήγμα μεταξύ Άγκυρας και Τελ- Αβιβ βαθαίνει.
Η Τουρκία περιορίζει τη διπλωματική παρουσία της στο Ισραήλ, απελαύνει τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα και αναστέλλει τις διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες, μετά την ανακοίνωση της έκθεσης του ΟΗΕ για την ισραηλινή επιδρομή  σε  στολίσκο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, για τον πληθυσμό στη Γάζα, η οποία επίθεση προκάλεσε τον θάνατο 9 Τούρκων. Το Ισραήλ αρνήθηκε να ζητήσει συγνώμη από την Τουρκία, όπως απαιτούσε η Τουρκική Κυβέρνηση.
Επίσης, έχουμε ταυτόχρονα, την  ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για την τοποθέτηση ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της Τουρκίας.
Τα ραντάρ θα αποτελούν μέρος του πυραυλικού αμυντικού συστήματος που πρόκειται να εγκαταστήσει η βορειοατλαντική συμμαχία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και θα αποτελούν μια ασπίδα προστασίας από   βαλιστικούς πυραύλους, που υποτίθεται ότι θα εκτοξεύσει το ΙΡΑΝ.
Η συμφωνία ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ , είναι πιθανόν να αναμοχλεύσει την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ιράν, το οποίο θεωρεί το αμερικανο-νατοικό  σύστημα ως απειλή για το κράτος του ΙΡΑΝ.
Συμπερασματικά, το σκληρό γεωπολιτικό πόκερ που εξελίσσεται στην Α. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

**Μεταδόθηκε στο πρωινό Μαγκαζίνο του Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 984

1 σχόλιο:

  1. τι να απαντησει ρε χρησταρα η ελλαδα στις προκλησεις της τουρκιας?
    κλανει ο πεθαμενος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή