Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θα απαντήσει η Ελλάδα στις προκλήσεις της Τουρκίας για την Κύπρο



Του Χρήστου Καπούτση

Η διπλωματική υπερ-κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή μας, υποδηλώνει την σπουδαιότητα των κυοφορούμενων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή τους Α. Μεσογείου, ίσως της στρατηγικότερης σήμερα περιοχής του Πλανήτη.
Οι υποθαλάσσιες έρευνες , η ανόρυξη και η εκμετάλλευση του Φυσικού αερίου που εικάζεται ότι βρίσκεται στην Α. Μεσόγειο,  εξελίσσεται σε πολυπαραμετρικό πρόβλημα υψίστης Στρατηγικής αξίας.
Η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα στην Κυπριακής Δημοκρατία να ασκήσει κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Και μάλιστα απειλεί με στρατιωτική δράση, αν η Κυπριακή Δημοκρατία επιμείνει να υλοποιήσει την συμφωνία που έχει συνάψει με το Ισραήλ και με αμερικανο-ισραηλινή εταιρεία, που προβλέπει υποθαλάσσιες έρευνες στην κυπριακοί ΑΟΖ, για τον εντοπισμό φυσικού αερίου.
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς ξεκάθαρα απείλησε την Κύπρο με τη χρήση στρατιωτική βίας σε περίπτωση που η κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει στις έρευνες για φυσικό αέριο.  Στην Αθήνα τα συναρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας αξιολογούν, πολύ προσεχτικά,  τις δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου.
Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης  Δελαβέκουρας  είπε, ότι, «Οι απειλητικές δηλώσεις του κ. Μπαγίς και άλλες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, εγείρουν σοβαρότατο προβληματισμό για τις συνέπειες της τουρκικής συμπεριφοράς στη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια κρίσιμη και εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, λόγω των γεγονότων στη Συρία και τη Λιβύη και των προσπαθειών επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό». Και για το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τον φυσικό της πλούτο, το οποίο αμφισβητεί ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε ότι, «σχολιασμός, ειδικά για τα λεγόμενα του κ. Μπαγίς, δεν αξίζει».
Το θέμα των τουρκικών απειλών σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συζητήσει σήμερα στο Τελ – Αβίβ ο ΥΠΕΘΑ Π.Μπεγλίτης, πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης του στο Ισραήλ. Η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι στην καρδιά του αμυντικού δόγματος της Ελλάδας , είπε ο Π.Μπεγλίτης.
H  Τουρκία  επιδιώκει να κατοχυρώσει την παρουσία της στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, με την διαρκή απειλή ότι θα αξιοποιήσει, αν χρειαστεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της, την στρατιωτική της ισχύ.          
Πρόκειται για τακτικό ελιγμό της Τουρκικής διπλωματίας, που εμπεριέχει όμως και υψηλό ρίσκο. Πολύ δύσκολα η Τουρκία θα έλθει σε ευθεία σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που υποστηρίζουν τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Αν όμως η Τουρκία υποχωρήσει και η αμερικανο-ισραηλινή εταιρεία προχωρήσει στις γεωλογικές της έρευνες, τότε προφανώς, ακυρώνεται ο μύθος της περιφερειακής υπερδύναμης που υπερπροβάλλουν οι Ερντογάν- Νταβούτογλου.
Συνεπώς, το πιθανότερο είναι η Τουρκία να εξαργυρώσει τις απειλές της με αντιπαροχές στο Κυπριακό, που φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία για την οριστική επίλυσή του. Και κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι προοπτικές για τους ελληνοκυπρίους, δεν είναι εξαιρετικά καλές.

Ισραήλ και Τουρκία, διαγκωνίζονται στον ρόλο της περιφερειακής υπερδύναμης.
Η εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Α.Μεσογείου (τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου), στο επίκεντρο της διαμάχης της Τουρκίας με το Ισραήλ.
Το ρήγμα μεταξύ Άγκυρας και Τελ- Αβιβ βαθαίνει.
Η Τουρκία περιορίζει τη διπλωματική παρουσία της στο Ισραήλ, απελαύνει τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα και αναστέλλει τις διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες, μετά την ανακοίνωση της έκθεσης του ΟΗΕ για την ισραηλινή επιδρομή  σε  στολίσκο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, για τον πληθυσμό στη Γάζα, η οποία επίθεση προκάλεσε τον θάνατο 9 Τούρκων. Το Ισραήλ αρνήθηκε να ζητήσει συγνώμη από την Τουρκία, όπως απαιτούσε η Τουρκική Κυβέρνηση.
Επίσης, έχουμε ταυτόχρονα, την  ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για την τοποθέτηση ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της Τουρκίας.
Τα ραντάρ θα αποτελούν μέρος του πυραυλικού αμυντικού συστήματος που πρόκειται να εγκαταστήσει η βορειοατλαντική συμμαχία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και θα αποτελούν μια ασπίδα προστασίας από   βαλιστικούς πυραύλους, που υποτίθεται ότι θα εκτοξεύσει το ΙΡΑΝ.
Η συμφωνία ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ , είναι πιθανόν να αναμοχλεύσει την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ιράν, το οποίο θεωρεί το αμερικανο-νατοικό  σύστημα ως απειλή για το κράτος του ΙΡΑΝ.
Συμπερασματικά, το σκληρό γεωπολιτικό πόκερ που εξελίσσεται στην Α. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

**Μεταδόθηκε στο πρωινό Μαγκαζίνο του Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 984

Σχόλια

  1. τι να απαντησει ρε χρησταρα η ελλαδα στις προκλησεις της τουρκιας?
    κλανει ο πεθαμενος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα