Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

Δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου: "Ναι ή όχι στην ευρωζώνη"


ΑΘΗΝΑ 03/11/2011

Διαφημίσεις Google

Πτήσεις για ΠράγαΑεροπορικά εισιτήρια στις καλύτερες
τιμές. Κάνε κράτηση τώρα!
airtickets.gr
Δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη πρότειναν στον Γ. Παπανδρέου οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, το οποίο θα διεξαχθεί στις αρχές του Δεκεμβρίου (4/12 η πιθανή ημερομηνία), όπως ανακοίνωσαν σε κοινή τους δήλωση Σαρκοζί και Μέρκελ.

Επίσης, παγώνει η εκταμίευση της 6ης δόσης μέχρι η Ελλάδα κυρώσει το σύνολο των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και εφόσον ολοκληρωθεί (με θετική απάντηση) το δημοψήφισμα.

"Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτεια τους μαζί μας", δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, συμπληρώνοντας: "Εμείς δεν ζητήσαμε τίποτα από το ελληνικό κοινοβούλιο- δεν αποφασίζουμε αν θα γίνει δημοψήφισμα, πρέπει όμως να ξέρουμε που πάνε τα λεφτά του γερμανού και του γάλλου φορολογούμενου".

"Δεν έχουμε καμία συμβουλή να δώσουμε, ο ελληνικός λαός είναι ανεξάρτητος, έχουμε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό να κάνει επιλογή για το δικό του μέλλον. Θέλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια με τους Ελληνες, αλλά υπάρχουν κανόνες και πρέπει να γίνουν σεβαστοί. Η Ευρώπη είναι πολύ σημαντική για να παίζουμε με άλλους κανόνες", τόνισε ο Ν. Σαρκοζί.

Από την πλευρά της, η Άγγελα Μέρκελ, αφού επισήμανε ότι "το ψυχολογικό πλαίσιο και κλίμα άλλαξε με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος", είπε ότι "ο καθένας στα πλαίσια μίας δύσκολης κατάστασης, πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του. Η Ελλάδα μας είπε ότι θα υπάρχει δημοψήφισμα".

Ερωτηθείσα εάν η ευρωζώνη είναι έτοιμη για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας, σχολίασε ότι "είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Εμείς θα δώσουμε την καλή απάντηση για το ευρώ, ασχέτως του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα".

Η ίδια υπογράμμισε ότι "θέλουμε να ξέρουμε που βρισκόμαστε, ποιες δυνατότητες έχουμε για να υλοποιήσουμε το μέλλον των αποφάσεων". Και συμπλήρωσε: "θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, θέλουμε να μείνει στην ΕΕ. Αλλά θέλουμε το ευρώ ως ένα σταθερό νόμισμα".

Η καγκελάριος προανήγγειλε ότι η 6η δόση θα εκταμιευτεί μόνον εάν η Ελλάδα κυρώσει το σύνολο των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και εφόσον υπάρχει θετική απάντηση στο δημοψήφισμα, συμπληρώνοντας ότι "θέλουμε συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα".

Πρόσθεσε ότι αν υπάρχει δημοψήφισμα, πρέπει να είναι στις αρχές Δεκεμβρίου, με ερώτημα: "Η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη ναι ή όχι".

Σε ξεχωριστές δηλώσεις, ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου και πως το διακύβευμα του θα είναι η παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ. "Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό", είπε.

"Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα λάβει τη σωστή απόφαση. Μία θετική απόφαση του ελληνικού λαού δεν είναι μόνο θετική για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη", τόνισε, σημειώνοντας ότι "πρέπει να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση". Πρόσθεσε δε ότι συντόμως θα διαβουλευθεί με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

"Οι αποφάσεις έχουν συγκεκριμένες ευθύνες που θα αλλάξουν το μέλλον όχι μόνο των σημερινών αλλά και των επόμενων γενεών" και συμπλήρωσε: "Ο ελληνικός λαός είναι ώριμος και σοφός για να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Είμαστε μέλος της ευρωζώνης, έχουμε υποχρεώσεις και μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου