Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

Επεκτείνεται και στην Κύπρο η οικονομική Κρίση. Την παραίτηση του Δ.Χριστόφια ζητάει η αντιπολίτευση.
 Του Χρήστου Καπούτση

Στη δίνη σοβαρής οικονομικής και πολιτικής κρίση μπαίνει και η Κύπρος.
Μετά την υποβάθμιση από τους Standard and Poors , είχαμε  προχθές και τη  διπλή υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s .
Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ως κύριους λόγους το κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων και την πιθανότητα ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των Κυπριακών Τραπεζών, την αδυναμία της χώρας να προσφύγει στις ξένες αγορές, αδυναμία  που θα οδηγήσει σε πιθανή προσφυγή σε μηχανισμούς στήριξης για άντληση ρευστότητας, ώστε να καλυφτούν οι δανειακές ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι Κυπριακές Τράπεζες είναι εκτεθειμένες  στα ελληνικά ομόλογα, για αυτό ακριβώς, η ελληνική οικονομική κρίση , μεταδίδεται δίκην μολυσματικής ασθένειας και στην Κύπρο.  
Η Κυπριακή Δημοκρατία πιέζεται από την αρνητική εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και  διαρθρωτικές αλλαγές,  σε σημαντικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι μειώσεις στις  κρατικές συντάξεις,  στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και στις  κοινωνικές παροχές.  


Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ.Χριστόφιας δέχεται σοβαρές επικρίσεις  για την σοβούσα οικονομική κρίση, για  το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, και ακόμη ο Πρόεδρος της Κύπρου είναι εκτεθειμένος και από τον  επιμερισμό των ευθυνών για την πολύνεκρη έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί.
Οι επικεφαλής των μεγάλων πολιτικών παρατάξεων, όπως ο Ν.Αναστασιαδης του ΔΗΣΥ, αλλά και του ΔΗ.ΚΟ και της ΕΔΕΚ, αμφισβητούν ευθέως τις πολιτικές ικανότητες του Προέδρου Δ.Χριστόφια και ζητούν την παραίτησή του.
Μόνο ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ο Άντρος Κυπριανού, ζήτησε να στηριχτεί η  προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια, η οποία βασίζεται, όπως είπε,  στις διαχρονικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.  Και επισήμανε ότι η  Τουρκία,   «επιμένει σε θέσεις αδιάλλακτες και διχοτομικές», που εμποδίζουν την πρόοδο των ενδοκοινοτικών συνομιλιών Χριστόφια –Έρογλου.  Το αδιέξοδο στο Κυπριακό  επιβεβαιώθηκε πλήρως  και κατά την πρόσφατη τριμερή συνάντηση για το Κυπριακό , που έγινε υπό τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπα Κι Μουν.

Ελλάδα και Κύπρος, αντιμετωπίζουν σοβαρή οικονομική κρίση και πιέζονται για υποχωρήσεις σε μια σειρά από θέματα,  που είναι ζωτικής σημασίας για τη επιβίωση του Ελληνισμού.
Είναι σαφές ότι το ελληνικό έθνος, τμήμα του οποίου είναι οι Ελληνοκύπριοι, δέχεται μια χρηματοπιστωτική επίθεση που μας απειλεί.   Η  Ελλάδα είναι διεθνώς, αλλά  και στρατηγικά περισσότερο απομονωμένη από ποτέ, και μάλιστα  έχει τεθεί εν αμφιβόλω η βασικότερη εθνική  στρατηγική της χώρας, που είναι ασφαλώς η ένταξη μας στην Ε. Ε.    
Όμως, το Ελληνικό έθνος, ο Ελληνισμός Ελλαδικός και Κυπριακός δεν είναι φαντασίωση, είναι άνθρωποι με σάρκα, με ψυχή  και με αίμα. Και το Έθνος  δεν μπορεί να ζήσει,  αν καταστραφούν οι άνθρωποι.
Γι’ αυτό, κύρια επιδίωξη των πολιτικών δυνάμεων σε Αθήνα και Λευκωσία, θα πρέπει να είναι η ευρύτατη συναίνεση των πολιτικών παρατάξεων, για να αποτραπεί η οικονομική κατάρρευση και στα   εθνικά ζητήματα βασική προτεραιότητα  πρέπει να είναι  η διατήρηση του status quo, χωρίς παραχωρήσεις και υποχωρήσεις, ώστε να μείνει αλώβητη και η εθνική μας αξιοπρέπεια, που ποιος αμφιβάλει ότι απειλείται;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου