Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

Προτεραιότητες της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικήςΖωτικής σημασίας εθνικά θέματα,  που θα κληθεί να αντιμετωπίσει
άμεσα η νέα Κυβέρνηση, στον ενιαίο τομέα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.
·        Αποκατάσταση της ηρεμίας στο Στράτευμα. Τις τελευταίες μέρες έγιναν πολλές αστοχίες. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτικών με τη στρατιωτική ηγεσία.
·        ΣΚΟΠΙΑΝΟ:  τις επόμενες μέρες πιθανότατα,  για το θέμα της ονομασίας των ΣΚΟΠΙΩΝ , θα υπάρξει απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η νέα Κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να κάνει διαχείριση της απόφασης , που είναι δυνατόν , να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της  Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Νοεμβρίου 2008 τα Σκόπια κατέθεσαν προσφυγή κατά της Ελλάδος στο Δικαστήριο της Χάγης, επικαλούμενα παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ (1995), λόγω της αντίρρησης της Ελλάδος στην πρόσκληση για προσχώρηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του οργανισμού, τον Απρίλιο του 2008, στο Βουκουρέστι.
·         ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ – ΚΥΠΡΙΑΚΟ :  είναι σε πλήρη εξέλιξη οι πολύ σοβαρές  διεθνοπολιτικές διεργασίες που συντελούνται  στην Α. Μεσόγειο. Επίκεντρο η αξιοποίηση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου, αλλά και η πολιτική επιρροή στην περιοχή των περιφερειακών υπερδυνάμεων της Τουρκίας,  του Ισραήλ, αλλά και του Ιράν.
Η απερχόμενη Κυβέρνηση του κ.Γ.Παπανδρέου έχει κάνει μια στρατηγική πολιτικο-διπλωματική επιλογή. Έχει αποδυναμώσει τις ελληνορωσικές σχέσεις στον ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα, ενώ  έχει αναβαθμίσει σημαντικά τις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ και με το Ισραήλ. Παράλληλα, η απερχόμενη Κυβέρνηση κράτησε μια σχετικά ήπια πολιτική , στην πάγια αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Θράκη.
Ειδικότερα για το Κυπριακό, θα ασκηθούν αφόρητες πιέσεις για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, πριν από την έναρξη της Κυπριακής προεδρίας της Ε.Ε., που είναι το β’ Εξάμηνο του 1912. Αν δεν υπάρξει λύση το προσεχές διάστημα στο Κυπριακό, πιθανόν να έχουμε εντυπωσιακές , αν όχι και οδυνηρές εξελίξεις, για τον Κυπριακό ελληνισμό.
        Η αντιπαράθεση της Τουρκίας με το Ισραήλ, για διάφορα θέματα, στα οποία περιλαμβάνονται και οι γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ Κύπρου, είναι πολύ πιθανόν να «βαρύνει» έτι περαιτέρω, τις ήδη βεβαρυμμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και γιατί είναι πιθανό να συμβεί αυτό;  Η Ελλάδα έχει πρόβλημα με την Τουρκία και την διαχρονική επεκτατική της πολιτική. Το Ισραήλ έχει πρόβλημα με τον Ερντογάν και την ασκούμενη  διπλωματία Νταβούτογλου, και όχι με την Τουρκία.  Και αυτή η διαφορά είναι σημαντική διότι, τυχόν εξομάλυνση των τουρκο-ισραηλινών  σχέσεων που προωθεί η αμερικανική διπλωματία, θα αφήσει εκτεθειμένη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Και κάτι τελευταίο, που θα πρέπει να μελετήσει πολύ προσεχτικά η νέα Ελληνική Κυβέρνηση και αφορά το πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ.
Είναι πολύ πιθανόν να έχουμε σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων του Ισραήλ με το Ιράν.  Ήδη το Ισραήλ προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής. Δυνητικός στόχος των ισραηλινών οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Είναι σαφές ότι δρομολογούνται εξελίξεις εξαιρετικά σημαντικές,  που  επιβαρύνουν την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη δημιουργικής αντίδρασης, μέσω πολυμερών συμμαχιών, της ελληνικής διπλωματίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου