Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

Πρώτη «επίσημη» του ΥΠ.ΕΘ.Α. Δ.Αβραμόπουλου στη ΛευκωσίαΤην ερχόμενη Πέμπτη  θα βρίσκεται στη Λευκωσία ο ΥΠΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος, για επίσημη επίσκεψη. Και είναι πολύ πιθανόν , την ίδια μέρα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ.Χριστόφιας, να επισκεφτεί την πλατφόρμα της εταιρείας που διεξάγει τις υποθαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου, στο οικόπεδο «12» εντός της ΑΟΖ Κύπρου. Οι πρώτες ενδείξεις από τις γεωλογικές έρευνες, ξεπερνούν και τις πιο φιλόδοξες εκτιμήσεις, για την ποσότητα και την  ποιότητα του φυσικού αερίου που κρύβει ο βυθός της κυπριακής ΑΟΖ.
Οι έρευνες που ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς . Το εγχείρημα συνολικά,  αναδεικνύει τη γεωστρατηγική αξία της Κύπρου,  σε μια περιοχή , στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου διακυβεύονται τεράστια Στρατηγικά συμφέροντα.
Η ΥΠΕΞ της Κύπρου η κ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, που έγινε την Παρασκευή  στην Αθήνα , είπε ότι, «η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει διασαφηνίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν παρά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας. Επιπρόσθετα, θεωρούμε απαράδεκτη και αστήρικτη την όποια προσπάθεια διασύνδεσης των ερευνών μας για εξεύρεση υδρογονανθράκων με τη διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Αντίθετα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ενδεχόμενη ανεύρεση υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ μας θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο,  που θα μπορούσε να επενεργήσει ως καταλύτης για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.»

 Ειδικότερα για την Τουρκία, η γαλλική «Le Monde» δημοσιεύει μια έρευνα τούρκων πανεπιστημιακών, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:
‘Σε μια εποχή που  προωθείται η τουρκική δημοκρατία σαν πρότυπο για τον αραβικό κόσμο, το τελευταίο κύμα συλλήψεων τούρκων δημοκρατών, αποκαλύπτει  τον τρόπο λειτουργίας του κυβερνώντος ισλαμικού ΑΚΡ, που έχει στόχο: να καταστρέψει  το κουρδικό πολιτικό κίνημα, να ενοχοποιήσει τους Τούρκους διανοούμενους που εργάζονται για να σταματήσουν οι φονικές μάχες στην ανατολική Τουρκία,  να εκφοβίζει όλα τα μέσα ενημέρωσης, και τελικά, η ισλαμική Κυβέρνηση Ερντογάν  να τυλίγεται στο λάβαρο της δημοκρατίας για να παραπλανήσει  την εφησυχασμένη ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.»

Θα τελειώσω με μια πρόταση προς την Ελλάδα κορυφαίου τραπεζίτης της Τουρκίας,  που δημοσιεύουν οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Τουρκίας, όπως η «Radikal», η «Αksam», «Τurkiye news» και η «Hurriyet».
Η Τουρκία μπορεί να απογειώσει την Ελλάδα οικονομικά, εάν η Αθήνα επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση τουριστών στα νησιά του Αιγαίου, υποστηρίζει  ο Πρόεδρος των Τραπεζών της Τουρκίας  Ερσίν Οζιντζε.
Μάλιστα ο τούρκος τραπεζίτης είπε ότι, «όταν η Τουρκία αντιμετώπισε οικονομική κρίση ,  πουλήσαμε τις τράπεζές μας στους Έλληνες.  Τώρα θα πρέπει  οι Έλληνες να ανοίξουν όλα τα νησιά τους στην ελεύθερη διακίνηση τουριστών.  Και οι δύο χώρες θα ωφεληθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου