Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Κομματική παρέμβαση του Μπάρακ Ομπάμα, που σχολίασε δήλωση του Α. Σαμαρά!! Εντυπωσιακή αποτυχία της Συνόδου των G-20 στις Κάννες.
Του Χρήστου Καπούτση

 Ολοκληρώθηκε στις Κάννες   η Σύνοδος των ηγετών  των είκοσι μεγαλύτερων βιομηχανικών και αναδυόμενων χωρών του Πλανήτη η (G-20).
Τα αποτελέσματα δεν είναι εντυπωσιακά.  Και αυτό διότι:
πρώτον, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για αύξηση των πόρων του ΔΝΤ. Η Γερμανία αντιτίθεται στην ιδέα το ΔΝΤ να δημιουργεί πρόσθετη ρευστότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνοντας ότι αυτό θα πρέπει να παραμείνει αποκλειστική αρμοδιότητα των κεντρικών τραπεζών. Έχουμε λοιπόν περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Και δεύτερον,  απορρίφθηκε η συμμετοχή των μη ευρωπαϊκών χωρών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF.
Μάλιστα η πρόεδρος της Βραζιλίας η Ντίλμα Ρουσέφ ξεκαθάρισε ότι, η Βραζιλία δεν θα συμβάλει άμεσα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).
Ερμηνεύοντας αυτή την αρνητική για την Ευρωζώνη εξέλιξη,  η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, υποστήριξε ότι, οι παγκόσμιοι ηγέτες περιμένουν τη συγκεκριμενοποίηση του σχεδίου διάσωσης του ευρώ, προτού δεσμευτούν για στήριξή του.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι ηγέτες του G20 δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για την τροπή που παίρνει η ευρωπαϊκή κρίση. Φοβούνται την διάχυση της κρίσης του ΕΥΡΩ στην Παγκόσμια Οικονομία, ως διεθνής νομισματική κρίση. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα  προειδοποίησε  για το ενδεχόμενο  αλυσιδωτής αντίδρασης , που   θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι δημοσιονομικές δυσχέρειες ορισμένων χωρών της Ευρώπης.
Το σχέδιο διάσωσης του ευρώ που συμφωνήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, δείxνει ήδη να καταρρέει, και  η  Σύνοδος των G20 επιβεβαίωσε αυτή  την  αποτυχία.
Στο επίκεντρο της Συνόδου των ηγετών του κλάμπ των G-20 η       Ελλάδα και Ιταλία.
Η Ελλάδα, με τις γνωστές εξελίξεις,  δανειακή Σύμβαση, Δημοψήφισμα, Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας .   Και η Ιταλία, που συμφώνησε στην εποπτεία από το ΔΝΤ και την ΕΕ,  για την εφαρμογή  του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ειδικότερα τώρα για την Ελλάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξή τους  στη γαλλική τηλεόραση μετά το τέλος της Συνόδου της G20 στις Κάννες, αναφέρθηκαν στην ανάγκη αλλαγών στην Ελλάδα,  αλλά και στη στάση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής!!
 Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, η ενέργεια του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για το δημοψήφισμα προκάλεσε νευρικότητα τις τελευταίες δυο μέρες.
Στη συνέχεια, ο αμερικανός  Πρόεδρος αναφέρθηκε και στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και είπε ότι μου δίνει θάρρος ότι ακόμα και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δανειακή σύμβαση.
Πάντως, δεν είναι και πολύ συνηθισμένο,  ο αμερικανός Πρόεδρος να σχολιάζει πολιτική άποψη,  αρχηγού ελληνικού Πολιτικού κόμματος.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου