Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλ.Πούτιν για τη συνάντηση με τον Γ.Α.Παπανδρέου και το Μνημόνιο
Η πορεία της χώρας προς την υπογραφή της Μνημονικής Σύμβασης τον Μάιο του 2010, έχει διάφορους σταθμούς, που θα πρέπει να διερευνηθούν, να αναλυθούν και να φωτιστούν δεόντως οι σκοτεινές γωνίες.
Μία συνάντηση, τουλάχιστον αμφιλεγόμενη, ήταν τον Φεβρουάριο του 2010 όταν συναντήθηκαν στη Μόσχα το τότε Πρωθυπουργός Γ.Α.Παπανδρέου με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας ΒΛ.Πούτιν.
Τις μέρες εκείνες ο ρωσικός τύπος δημοσίευε ρεπορτάζ, όπου σύμφωνα με πηγές της ρωσικής κυβέρνησης η Ρωσία ήταν έτοιμη να δανείσει την Ελλάδα με ένα ποσό από 25 μέχρι και 31 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με το ποσό αυτό η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε πιεστικά δημοσιονομικά προβλήματα και πιθανότατα θα απέφευγε  την προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. και την ΤΡΟΙΚΑ.
Όμως σε αυτή την πολυαναμενόμενη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες από τα ρωσικά ΜΜΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά έκανε μια γενική συζήτηση για  την πράσινη ανάπτυξη και την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, αφήνοντας  άφωνο τον συνομιλητή του τον ΒΛ.ΠΟΥΤΙΝ!!
Η συνάντηση ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ –ΠΟΥΤΙΝ έγινε  ενώ ήταν σε εκκρεμότητα, η ενεργειακή, η αμυντική και η πολιτιστική ελληνο- ρωσικές συμφωνίες. Γι αυτές δεν υπήρξε η παραμικρά νύξη από τον έλληνα πρωθυπουργό, σύμφωνα  πάντα με ρωσικές κυβερνητικές πηγές, που όμως δεν έχουν διαψευστεί ακόμη από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας.
Πάντως μετά από αυτή τη συνάντηση, οι ελληνο- ρωσικές σχέσεις μπήκαν  σε μια περίοδο  βαθειάς κατάψυξης.
Άραγε, ποιος έχει ωφεληθεί από το πάγωμα των σχέσεων Αθηνών-Μόσχας;  Η απάντηση ίσως να μην είναι και τόσο προφανής…
Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρωθυπουργός Πούτιν, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές στη ρωσική πρωτεύουσα, φέρεται  να έχει δηλώσει στους στενότερους συνεργάτες του ότι: «Mε τον τρόπο που πολιτεύεται η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, μας σπρώχνει αναγκαστικά στην αγκαλιά της Τουρκίας, δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας  Βλαντίμιρ Πούτιν  επανήλθε στην οικονομική κρίση του μαστίζει την Ελλάδα. Σε ομιλία του  στο οικονομικό Φόρουμ "Ρωσία 2012", ο ρώσος Πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα στερήθηκε τεχνητά της δυνατότητας να εξυγιάνει την οικονομία της. Και πρόσθεσε:
  «Της στέρησαν τη δυνατότητα να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα, άρα της στέρησαν τη δυνατότητα αύξησης της ρευστότητας, εφόσον δεν διέθετε δικό της νομισματικό κέντρο» είπε ο κ. Πούτιν, επισημαίνοντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο απέμεινε μόνο ένας διαθέσιμος τρόπος, «η απευθείας μείωση των κοινωνικών δαπανών και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε αυτή τη βάση» . Δηλαδή υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, ότι , στην Ελλάδα επιχειρούν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα μειώνοντας  τους μισθούς και τις κοινωνικές δαπάνες. Αλλά αυτό είναι αδύνατον, αν δεν υπάρξουν επενδύσεις. Και τα χειρότερο είναι, κατά  τον κ.Πούτιν, που κάποιοι στέρησαν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να εξυγιάνει την οικονομία της!!
Έτσι , και ο ΒΛ.ΠΟΥΤΙΝ προστίθεται στην διαρκώς διευρυνόμενη ομάδα των αντιμνημονειακών, όψιμων ή μη!!
Και ακόμη,  δεν έχει διαφύγει της προσοχής της ρωσικής διπλωματίας και το γεγονός ότι, ενώ καρκινοβατούν οι ελληνορωσικές σχέσεις, αν και εδράζονται σε ένα σημαίνον ιστορικό υπόβαθρο αιώνων, η Αθήνα πήρε πολύ θεαματικές πρωτοβουλίες συγκαλώντας ή προτιθέμενη να συγκαλέσει κοινές συνεδριάσεις Υπουργικών Συμβουλίων με την Τουρκία και το Ισραήλ, και δημιουργώντας ad hoc όργανα συνεργασίας με αυτές τις χώρες.

Πάντως σε περιόδους  παρατεταμένης  οικονομικής, αλλά και πολιτικής κρίσης, που το μέλλον της Ελλάδας είναι μάλλον ζοφερή, οι σχέσεις της χώρας μας με δυνάμεις πέρα του ευρωατλαντικού συνασπισμού, όπως η είναι η Ρωσία , η Κίνα και η Ινδία, θα πρέπει να έχουν ανάλογο πολιτικο-διπλωματικό βάρος.  Οι χώρες αυτές, θα έχουν καταλυτικό ρόλο στις γεωπολιτικές,  ενεργειακές και γεωοικονομικές εξελίξεις στην περιοχή μας, δηλαδή τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Σε αυτό τα ασταθές περιβάλλον η Ελλάδα θα μπορέσει να κατοχυρώσει τα συμφέροντα της  αξιοποιώντας πολιτικά το στρατηγικό της βάθος και διαμορφώνοντας πολυμερείς συμμαχίες με ισχυρά κράτη.

                          Χρήστος Καπούτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου