Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Η ασθένεια Ερντογάν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ σε Αθήνα και Άγκυρα

Του Χρήστου Καπούτση

Σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση στο έντερο υποβλήθηκε χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Είναι έντονες οι φήμες ότι ο Τ.Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Η κατάσταση της υγείας του Τ.ΕΡΝΤΟΓΆΝ ασφαλώς θα επηρεάσει και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία , καθότι, ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι ισχυρή προσωπικότητα με εδραιωμένα   λαϊκά ερείσματα. Και μάλλον,  είναι ο μόνος πολιτικός ηγέτης ,  που μπορεί να «ξηλώσει» το στρατογραφειοκρατικό Κεμαλικό κατεστημένο.
Μάλιστα προωθεί και σχετική Συνταγματική αναθεώρηση .
Είναι χαρακτηριστικό της σύγκρουσης της Ισλαμικής Κυβέρνησης με τους Στρατηγούς, ότι, απαγγέλθηκαν στον πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμπουίγ, κατηγορίες που επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Ο στρατηγός κατηγορείται για τη σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης. Εξέλιξη ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ για το τουρκικό κοσμικό πολιτικό κατεστημένο.
Η απομάκρυνση του Στρατού από την πολιτική εξουσία είναι θετική εξέλιξη, διότι ενισχύει την κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Αρκεί όμως, το Κυβερνών Ισλαμικό κόμμα να μην έχει στόχους Ισλαμοποίησης του τουρκικού κράτους.
«Η τουρκική κοινή γνώμη, είναι αντίθετη και θα αντιδράσει δυναμικά στην ιδέα εγκαθίδρυσης ενός θεοκρατικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας» υποστηρίζει σε πρόσφατο άρθρο του  ο Τούρκος δημοσιογράφος Mehmet Ali Birand, o οποίος με την αρθρογραφία του στήριξε και στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις του ισλαμιστή πρωθυπουργού, αλλά φαίνεται ότι βάζει και όρια και «κόκκινες γραμμές» στην προσπάθεια κυριαρχίας του ΙΣΛΑΜ στην κοινωνική ζωή της Τουρκίας.
Είναι σαφές ότι, είναι το τελευταίο διάστημα  παρατηρείται μια κινητικότητα στο εσωτερικό της Τουρκίας, με άξονα τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί ο Ερντογάν  σε συνδυασμό και με την αποτυχία της πολιτικής των «μηδενικών προβλημάτων» με τις γειτονικές χώρες, που εισήγαγε ο τούρκος ΥΠΕΞ Αχμετ Νταβούτογλου.  
Και ακόμη, είναι αξιοσημείωτη η  έξαρση του Κουρδικού ζητήματος, που κλυδωνίζει την πολιτική και κοινωνική συνοχή της Τουρκία και μάλλον ανοίγει δρόμους,  που οδηγούν σε απρόβλεπτες εξελίξεις.
Η  ιστορία έχει αποδείξει ότι, κάθε φορά που η Τουρκία αντιμετώπιζε εσωτερική πολιτική  κρίση, κάποιοι από το βαθύ κράτος ανέσυραν σενάρια αποσταθεροποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με σκοπό αυτά να χρησιμοποιηθούν για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς.
Συνεπώς, θα πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση και ειδικά τα συναρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, να αναλύουν προσεχτικά τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία. Άλλωστε,  και οι Τούρκοι αναλύουν τις εσωτερικές πολιτικές, και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα , ως το αποτέλεσμα της σοβαρής οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Μάλιστα το σύνολο σχεδόν του Τουρκικού Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού , έχει εκτενή ρεπορτάζ από τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Ελλάδα.

           *********************8
Τέλος, να ενημερώσουμε ότι ο  Γ.Γ.  του NATO κ. Ράσμουσεν, έρχεται την Πέμπτη στην Αθήνα και την Παρασκευή θα πάει στην Άγκυρα.
Η νατοϊκή αντιπυραυλική ασπίδα, η Συρία  και το ΙΡΑΝ,  θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων.
Μάλιστα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι, «η  εγκατάσταση της "αντιπυραυλικής ασπίδας" στην Τουρκία γίνεται ύστερα από αίτηση της τουρκικής κυβέρνησης».        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου