Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Στρατιωτικό χτύπημα του ΙΣΡΑΗΛ με στόχο την καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του ΙΡΑΝ

Στρατιωτικό χτύπημα του ΙΣΡΑΗΛ με στόχο την καταστροφή των  πυρηνικών  εγκαταστάσεων  του ΙΡΑΝ, ΔΕΝ αποτελεί απλά μια υπόθεση εργασίας, για στρατιωτικούς , διπλωμάτες και αναλυτές διεθνών σχέσεων, αλλά είναι μια πιθανή εξέλιξη και μάλιστα με ορατό χρονικό ορίζοντα.
Οι Ισραηλινοί προετοιμάζουν πολύ καλά αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στρατιωτική επιχείρηση, αλλά και οι Ιρανοί προετοιμάζουν εξίσου καλά,  όχι μόνο την αντιαεροπορική τους άμυνα, αλλά και την πολιτικο-διπλωματική, αφού Κίνα και Ρωσία, έχουν ανοιχτά ταχθεί εναντίον της προοπτικής του ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ  στρατιωτικού πλήγματος στο ΙΡΑΝ.
 
Οι συναντήσεις στην Νέα Υόρκη του πρωθυπουργού του ΙΣΡΑΗΛ Βενιαμιν Νετανιάχου με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαρακ Ομπάμα  και με τους επικεφαλής του Πενταγώνου και του Στεητ  Ντιπάρτμεντ, έχουν παράξει πολιτικά συμπεράσματα και αυτά είναι:
Η αποφασιστικότητα των Ισραηλινών να αντιμετωπίσουν και στρατιωτικά την ιρανική απειλή. Και η επιφυλακτικότητα των αμερικανών στα ισραηλινά στρατιωτικά σχέδια.
Ωστόσο, τα  επιχειρησιακά σχέδια των ισραηλινών, για αεροπορική προσβολή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του ΙΡΑΝ, μπορεί να έχουν επιτυχία, μόνο εφόσον εξασφαλιστεί η υποστήριξη (στρατιωτική και διπλωματική)  της Αμερικής και ακόμη της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, αλλά  και της Ελλάδας και της Κύπρου (βάσεις ΣΟΥΔΑς ΚΑΙ ΠΑΦΟΥ αντίστοιχα).
Από την άλλη πλευρά τώρα, το Ιράν έχει βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον αντιδραστήρα Osirak του Ιράκ το 1981 και το πυρηνικό αντιδραστήρα της Συρίας το 2007. Γι΄ αυτό , η Τεχεράνη έχει διάσπαρτες  τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα,  ώστε να είναι δύσκολο για έναν εισβολέα να καταστρέψει τις πυρηνικές δυνατότητες του ΙΡΑΝ,  με   μια ενιαία αεροπορική επιδρομή.
Και να προσθέσουμε,  και μια φωνή σύνεσης όπως είναι του αμερικανού  γλωσσολόγου και φιλόσοφου του  Νόαμ Τσόμσκι, που σε πρόσφατο άρθρο του υποστήριξε ότι,  «μία πιθανή επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν, με την ανοχή και συνεργασία  των  ΗΠΑ , συνιστά , θεμελιώδη παραβίαση , για μία ακόμα φορά, του διεθνούς Δικαίου και του   Χάρτη  του ΟΗΕ. Οι μνήμες από τις αντίστοιχες συρράξεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν παραμένουν ΑΚΌΜΗ νωπές» λέει ο Τσόμσκι, αλλά μάλλον δεν πείθει , το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ και τους Ρεπουμπλικανούς που ετοιμάζονται να επανέλθουν στο ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου