Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ Η ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

του Χρήστου Καπούτση

Στη πρωτεύουσα της Συρίας στη Δαμασκό βρίσκεται από χθες ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου  Κόφι Ανάν, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις στον Πρόεδρο Ασσάντ για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης που σοβεί στη χώρα.
Στην χθεσινοβραδινή συνάντησή τους, ο  Πρόεδρος ΑΣΑΝΤ ήταν κατηγορηματικός και είπε στον ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ότι δεν σκοπεύει να ανοίξει διάλογο με τους τρομοκράτες, όπως χαρακτήρισε τους αντικαθεστωτικούς, με στόχο τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία.

Ο Στρατός της Συρίας συνεχίζει με αμείωτη ένταση τIς επιχειρήσεις εναντίον πόλεων που θεωρεί ότι υπάρχουν οργανωμένες ένοπλες ομάδες αντικαθεστωτικών. Ο κατάλογος των θυμάτων μεγαλώνει…
Μετά το ΡΩΣΟ-ΚΙΝΕΖΙΚΟ βέτο στο ΣΑ/ΟΗΕ , για κυρώσεις στο καθεστώς ΑΣΑΝΤ, φαίνεται ότι θα αρχίσει σύντομα η  αποστολή στρατιωτικών σύμβουλων, αλλά  και ο εξοπλισμός των αντάρτικων ομάδων, που επιδιώκουν την Ανατροπή του καθεστώτος ΑΣΑΝΤ.
 Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΝ παραμένουν πιστοί σύμμαχοι του ΑΣΑΝΤ και τον ενισχύουν με στρατιωτικά μέσα. ΤΟ ΙΡΑΝ ανησυχεί για την τύχη των ΑΛΑΟΥΙΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ, που βέβαια είναι μειονότητα στον  Λαό της ΣΥΡΙΑΣ, καθώς αποτελούν μόνο το 12 %, αλλά κατέχουν για δεκαετίες την εξουσία. Και ακόμη , αναμένεται να δραστηριοποιηθεί και η   ΣΙΙΤΙΚΗ οργάνωση ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ, δηλαδή από το Θεοκρατικό σιιτικό  καθεστώς της Τεχεράνης, που κατηγορεί το ουαχαμπτιτικό  καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας (σουνιτική σέχτα), ότι αυτό   ενισχύει τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία, που είναι στην πλειοψηφία τους σουνίτες Μουσουλμάνοι.
Υπάρχει διάχυτη μια σοβαρή ανησυχία , καθώς  εμφανίζεται σταδιακά μια τάση διεθνοποίησης του πολέμου, με ότι αυτό συνεπάγεται … για ολόκληρη την περιοχή.

Επίσης η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική, από τη διαφαινόμενη πρόθεση των Ισραηλινών να προχωρήσουν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς των πυρηνικών εγκαταστάσεων του ΙΡΑΝ.

Οι Ισραηλινοί προετοιμάζουν πολύ καλά αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στρατιωτική επιχείρηση, αλλά και οι Ιρανοί προετοιμάζουν εξίσου καλά,   την αντιαεροπορική τους άμυνα. Οι ΙΡΑΝΟΙ προμηθεύονται υπερσύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα από την Ρωσία. Επίσης το καθεστώς Αχμαντινεζαντ θωρακίζεται  πολιτικά και διπλωματικά,  αφού Κίνα και Ρωσία, έχουν ανοιχτά ταχθεί εναντίον της προοπτικής του ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ  στρατιωτικού πλήγματος στο ΙΡΑΝ.
  Από τις  συναντήσεις που είχε στην Νέα Υόρκη ο  πρωθυπουργός  του ΙΣΡΑΗΛ Βενιαμιν Νετανιάχου με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαρακ Ομπάμα  και με τους επικεφαλής του Πενταγώνου και του Στεητ  Ντιπάρτμεντ, προκύπτει το εξής συμπέρασμα.
Οι Ισραηλινοί είναι αποφασισμένοι  να αντιμετωπίσουν και στρατιωτικά την ιρανική απειλή. Και από την άλλη πλευρά, η αμερικανική Κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα είναι  αρκετά επιφυλακτική   στα ισραηλινά στρατιωτικά σχέδια. Και αυτή η διστακτικότητα του αμερικανού προέδρου έχει δυσαρεστήσει το εβραϊκό λόμπυ των ΗΠΑ, που είναι ανεπιφύλακτα υπέρ της στρατιωτικής δράσης στο ΙΡΑΝ, αλλά  και τους Ρεπουμπλικάνους,  που ετοιμάζονται να επανέλθουν στον Λευκό Οίκο και είναι υπέρ της στρατιωτικής λύσης στο Ιράν.
Ωστόσο, τα  επιχειρησιακά σχέδια των ισραηλινών, για αεροπορική προσβολή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του ΙΡΑΝ, μπορεί να έχουν επιτυχία, μόνο εφόσον εξασφαλιστεί η υποστήριξη (στρατιωτική και διπλωματική)  της Αμερικής και ακόμη της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, αλλά  και της Ελλάδας και της Κύπρου (ενεργοποίηση των αεροναυτικών βάσεων της  Σούδας και της Πάφου αντίστοιχα, που είναι καθοριστικής σημασίας για την έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων).
Γενικά η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και να ανάψει η φωτιά του Πολέμου από οποιαδήποτε αιτία, αυτή θα απλωθεί τάχιστα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κατάληξη αυτής της πολύπλευρης κρίσης.

(απομαγνητοφωνημένο κείμενο της σημερινής παρέμβασής μου στοη ρ/σ ΑΘΗΝΑ 984)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου