Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υπολειτουργούν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Απειλούνται ευθέως Εθνικά συμφέροντα και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.Του Χρήστου Καπούτση

Η οικονομική κρίση έχει αγγίξει ευαίσθητους τομείς,   όπως της Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας. Οι δραστικές περικοπές  στις δαπάνες του ΥΠΕΘΑ έχουν ήδη δημιουργήσει προβλήματα στον στρατιωτικό μηχανισμό της χώρας. Και ακόμη, η εξάρτηση της χώρας από τους δανειστές μας έχει τραυματίσει το διεθνές κύρος της χώρας μας και εκ των πραγμάτων, έχει περιορίσει την δράση της ελληνικής διπλωματίας.
Η διεθνοπολική συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τη χώρας μας.
Και αυτό διότι στην περιοχή μας, στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και ευρύτερα, δρομολογούνται πολύ σοβαρές εξελίξεις στον πολιτικό και ενεργειακό τομέα.
Ο εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αερίου και η πιθανολογούμενη ύπαρξη τεραστίων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στο βυθό της θάλασσας, καθιστούν την περιοχή μας νέο ΕΛ-ΝΤΟΡΑΝΤΟ.
Συγκρούονται Στρατηγικά συμφέροντα ισχυρών κρατών , δοκιμασμένες διακρατικές συμμαχίες ανατρέπονται και διαμορφώνονται νέες,  η διπλωματία επίσημη και παρασκηνιακή οργιάζει, έχει προστεθεί και ένας νέος όρος η ενεργειακή διπλωματία, ενώ είναι πλέον εμφανής και η διπλωματία των Κανονιοφόρων, η διπλωματία της στρατιωτικής ισχύος,  που κατά  κανόνα αποτελεί τον προπομπό της άφιξης και εγκατάστασης των μεγάλων πολυεθνικών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στον εντοπισμό , ανόρυξη, αξιοποίηση και μεταφορά προϊόντων ενέργειας.  

Πιθανολογείται , ότι οι ελληνικές θάλασσες στο βυθό τους έχουν υδρογονάνθρακες. Πιθανόν  μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων να κρύβονται στο βυθό της θάλασσας νότια  της Κρήτης και στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου – Κρήτης και Κύπρου.
Όμως αμφισβητείται το δικαίωμα της Ελλάδας να έχει πρόσβαση σε αυτές της κοιτασματοφόρες περιοχές.  Αναμενόμενο, αφού δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τα όρια των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας, αλλά και κυρίως της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, της ΑΟΖ.

Η Ελληνική διπλωματία καλείται  να υπερασπιστεί τα δικαιώματα μας σε αυτές της τις περιοχές. Αλλά η διπλωματία μας για να είναι αποτελεσματική, δεν είναι αρκετό να στηρίζεται μόνο στο Διεθνές Δίκαιο,  αλλά θα πρέπει να έχει  και την κάλυψη που προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις,  υπό την προϋπόθεση  ότι έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν,  ως ισχυρή δύναμη αποτροπής.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο,  οι συσκέψεις στα συναρμόδια Υπουργεία  ΥΠ.ΕΘ.Α. και ΥΠΕΞ,  είναι συχνές και πολύωρες, καθώς  αναζητούνται τρόποι,   ώστε να μην αμφισβητηθεί το βασικό έρεισμα της διπλωματίας, που είναι η αποτρεπτική ικανότατα της Ενόπλων μας  Δυνάμεων.
Προβληματίζει, η πρόθεση της Τουρκίας να εξελιχτεί σε ναυτική υπερδύναμη, καθώς σχεδιάζει να προμηθευτεί  μέχρι και αεροπλανοφόρο, αλλά και υπερσύγχρονες Κορβέτες. Και ακόμη, η Τουρκία,  η ισλαμική κυβέρνηση Ερντογάν θα ενισχύσει θεματικά την αεροπορική της ισχύ και την αγορά 100  υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών τύπου ΣΤΕΛΘ, τα F-35, αλλά και αντιαεροπορικών συστημάτων, ΟΛΑ από τις αμερικανικές Πολεμικές Βιομηχανίες.

Τα τουρκικά σχέδια, είναι προφανές ότι,  θα ανατρέψουν τις ισορροπίες ισχύος, όχι τόσο στο Αιγαίο , αλλά στην Α. Μεσόγειο και ευρύτερα.
Γι’ αυτό ακριβώς οι Ισραηλινοί αντιδρούν και πιέζουν την αμερικανική Κυβέρνηση, να μην επιτρέψουν να απειληθεί η ασφάλεια του Ισραήλ, βασικός άξονας της οποίας είναι η διατήρηση της ποιοτικής και τεχνολογικής υπεροχής του Ισραήλ,  έναντι όλων των κρατών της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής (από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον  Περσικό Κόλπο), που πολλοί αναλυτές την χαρακτηρίζουν ως  την στρατηγικότερη περιοχή του Πλανήτη.   


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου