Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012

Οι συνέπειες από τις περικοπές των αμυντικών δαπανών

Του Χρήστου Καπούτση

Η βαθειά οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας έχει αγγίξει πλέον και ευαίσθητους τομείς , όπως της Ασφάλειας και της Εθνικής μας Άμυνας.
Οι οριζόντιες περικοπές του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,  έχουν  προκαλέσει ήδη προβλήματα στην εύρυθμο λειτουργία του Στρατεύματος.
Ο προϋπολογισμός  του ΥΠΕΘΑ για το 2012, έχει περιοριστεί  στα 4 δισεκ. Ευρώ. Από αυτά, τα 2δις.  προορίζονται για τους μισθούς των στρατιωτικών, ένα ( 1) δις.  για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και ένα δις για εξοπλιστικές δαπάνες.
Για να υπάρχει και ένα μέτρο σύγκρισης, ο  συνολικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την περίοδο από 1996 μέχρι και το 2006, κυμαινόταν από 11 έως και 17 δισεκ.ευρώ το χρόνο! Επομένως, συγκρίνοντας μόνο τα αριθμητικά μεγέθη, το συμπέρασμα είναι ότι,  για φέτος (2012) η μείωση των αμυντικών δαπανών είναι ήδη πάρα πολύ μεγάλη.

Λίγες μέρες πριν υπερψηφιστεί στη Βουλή (12-2-2012) το «νέο» Μνημόνιο, έγινε μια δραματική σύσκεψη με θέμα την δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών. Στη σύσκεψη αυτή μετείχαν,  οι εκπρόσωποι της ΤΡΟΙΚΑΣ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Β. Βενιζέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης και ο ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος
Η ΤΡΟΙΚΑ  ζήτησε από το ΥΠΕΘΑ τα εξής:
1.       Απολύσεις στρατιωτικών σε ποσοστό 10%!!
2.       Μείωση λειτουργικών δαπανών
3.       Μείωση μισθολογικού κόστους
4.       Δραστικές περικοπές, μέχρι μηδενισμού,  στις δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η ελληνική Κυβέρνηση σύμφωνα με αξιωματούχους του ΥΠΕΘΑ, εξασφάλισε ότι: Δεν θα  απολυθούν άμεσα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Σήμερα και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων μας Δυνάμεων υπηρετούν περίπου 130 χιλιάδες στελέχη  όλων των βαθμών και κατηγοριών και η ΤΡΟΙΚΑ έχει ζητήσει να απολυθούν 13.000 στρατιωτικοί!!
Ωστόσο, συμφωνήθηκε ( ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ)  να περικοπούν επιπλέον 450 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ για τα επόμενα  δύο χρόνια το   2012 και το  2013.
Η νέα μείωση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ θα είναι εφικτή εφόσον:
1.     Υπάρξει συμπίεση του μισθολογικού κόστους των στρατιωτικών, που έχει κοστολογηθεί σε 2 δις. Ευρώ για το 2012. Τον Ιούνιο που θα επανεξεταστούν τα ειδικά μισθολόγια (Στρατιωτικών, Δικαστικών, Διπλωματικών, Γιατρών του ΕΣΥ κ.ά), εκτιμάται ότι θα γίνει και νέα  μείωση των αποδοχών των στρατιωτικών,  περίπου κατά 10%. Μέχρι τώρα, η μεσοσταθμική μείωση των αποδοχών των στρατιωτικών είναι από 27-33%!!
2.     Θα περικοπούν και άλλο οι λειτουργικές δαπάνες, που ήδη βρίσκονται στο 1 δις.ευρώ.  Αυτό σημαίνει ματαίωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.  Και  προφανώς μείωση στα καύσιμα , δηλαδή θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών, ενώ τα πολεμικά πλοία θα αγκυροβολήσουν στον Ναύσταθμο. Επισημαίνουμε ότι, όλες οι μεγάλες ασκήσεις των ΕΔ ,έχουν περικοπεί.  Όμως, μετά από μία διετία μείωσης των λειτουργικών δαπανών κατά 40% συνολικά , οι   Ένοπλες Δυνάμεις είναι εξαντλημένες. Και περεταίρω περικοπή των λειτουργικών δαπανών,  πιθανόν θα ακινητοποιούσε τον στρατιωτικό μηχανισμό!!   Αποτέλεσμα των περικοπών στις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών  ,είναι ότι οι Έλληνες χειριστές αναγκάζονται να  “βάζουν” κάτω από 10 ώρες πτήσεις το μήνα (!),που αποτελεί και το χαμηλότερο νατοϊκό όριο,  για να θεωρείται ένας πιλότος ετοιμοπόλεμος!!
3.     Το ποσό που διατίθεται για εξοπλισμούς από τον προϋπολογισμό του 2012 είναι περίπου 1 δις.ευρώ. Από αυτό, περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ  θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή δόσεων από προηγούμενες προμήθειες οπλικών συστημάτων (ανελαστική δαπάνη).  Συνεπώς, η προμήθεια οπλικών συστημάτων αναγκαίων για την Εθνική μας Άμυνα, όπως προτείνουν τα Γενικά Επιτελεία, αναβάλλεται, ενώ περικόπτονται σημαντικά και οι αγορές ανταλλακτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, λόγω σοβαρών ελλείψεων σε ανταλλακτικά, οι διαθεσιμότητες μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ, βρίσκεται  σε ποσοστά κάτω του 65%!  

Γενικά, ο συνολικός προϋπολογισμός της επόμενης δεκαετίας για εξοπλισμούς, που καταρτίζει η Κυβέρνηση Λ.Παπαδήμου θα είναι μειωμένος κατά 70% σε σχέση με εκείνον που είχε προγραμματιστεί από τη Ν.Δ, επισημαίνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο υπουργός εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλος , απαντώντας σε σχετική ερώτηση Βουλευτών για τη μείωση των πιστώσεων για εξοπλιστικά προγράμματα, επισημαίνει ότι ενώ το 2009 η εγγραφείσα πίστωση στον αντίστοιχο προϋπολογισμό για εξοπλιστικά προγράμματα ήταν 2,2 δισ. ευρώ, για το 2012 η αντίστοιχη πίστωση είναι 1 δισ. ευρώ, που σημαίνει περιστολή σε ποσοστό 55% για τη συγκεκριμένη τριετία.
Επίσης , Ο ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος δήλωσε ότι "η δημοσιονομική συγκυρία απαιτεί νοικοκύρεμα των οικονομικών του κράτους και βέβαια, περιστολή των κρατικών δαπανών. Μέσα σε ένα χρόνο, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης μειώθηκε κατά 37%. Η μείωση αυτή δεν επηρεάζει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων".

Αναφερόμενος στις ασφυκτικές πιέσεις της ΤΡΟΙΚΑΣ για περικοπές στις αμυντικές δαπάνες ο ΥΠΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος δήλωσε ότι: «Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι ως προς τα αμυντικά θέματα και τους γεωπολιτικούς της συσχετισμούς σε αυτή την ευαίσθητη γωνιά της ηπείρου μας, η Ελλάδα δεν έχει ομοιότητες ούτε με την Ιρλανδία, ούτε με την Πορτογαλία.  Και κάτι παραπάνω. Ότι η αμυντική μας πολιτική λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας και για την ίδια την Ευρώπη. Αυτό που συνιστά για εμάς προτεραιότητα, είναι η διατήρηση του αξιόμαχου σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση του φρονήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και βέβαια, η διατήρηση των οπλικών μας συστημάτων με εξασφάλιση της συντήρησης και λειτουργικότητάς τους. Και αυτό το τελευταίο, μπορούμε να το διασφαλίσουμε.»

Ποια εξοπλιστικά προγράμματα αναστέλλονται

Τα «ώριμα» εξοπλιστικά προγράμματα, απολύτως απαραίτητα για διατήρηση του αξιόμαχου του Στρατεύματος, που η υλοποίησή τους αναστέλλεται ή ματαιώνεται  , για λόγους που σχετίζονται μόνο με την οικονομική κρίση,  είναι:
1.     Κινητήρες μαχητικών αεροσκαφών:  Έχει δρομολογηθεί η εργοστασιακή συντήρηση 32 μαχητικών αεροσκαφών F-16 BLOCK 30 κόστους περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια. Ενώ το κόστος για την προμήθεια ανταλλακτικών για όλους τους τύπους αεροσκαφών της Π.Α.  είναι περίπου στο 160 εκατομμύρια δολάρια.  Ωστόσο, εκκρεμεί η αποδέσμευση του ποσού των 260 εκατομμυρίων ευρώ.
2.     Αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας: Εκτιμάται από το ΓΕΝ ότι είναι άμεσης προτεραιότητας η απόκτηση τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Τα αεροσκάφη αυτά επιτηρούν το ΑΙΓΑΙΟ και αξιοποιούνται  σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και σε  ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις. Από το 2009 έχουν παροπλιστεί και τα έξι (6) Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας P-3B που διέθετε το  Π.Ν.  Επειδή το κόστος απόκτησης τεσσάρων αεροσκαφών είναι περίπου 2 δις. Ευρώ (500 εκατομ. το ένα ), άρα απαγορευτικό στη σημερινή οικονομική συγκυρία  , έχουμε ζητήσει από τις ΗΠΑ να μας παραχωρήσουν 4 αεροσκάφη P-3C. Επίσης γίνεται και μια προσπάθεια δύο από τα 6 παροπλισμένα P-3B να ξαναπετάξουν!!
3.     Φρεγάτες τύπου FREMM. Έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την απόκτηση τεσσάρων σύγχρονων φρεγατών τύπου FREMM, κόστους περίπου 4 δις.ευρώ.  Αναζητείται το ποσό…
4.     Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μάχης: Από το 2000 υπάρχει απαίτηση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) για την απόκτηση τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφορά προσωπικού και μάχης (ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ). Το ΚΥΣΕΑ στις 6 Δεκεμβρίου 2007 αποφάσισε να διαθέσει  1, 2 δις ευρώ για τη προμήθεια από τη Ρωσία  450 BMP-3. Η αγορά ναυάγησε… Οι ανάγκες θα καλυφτούν από την δωρεάν παραχώρηση 400 Μ-113 από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για παροπλισμένα και απαρχαιωμένα ΤΟΜΠ. Το ΓΕΣ αναζητά 5 εκατομ. ευρώ για τη μεταφορά τους από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα!!
5.     Νέο μαχητικό αεροσκάφος: η αγορά μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς θεωρείται απολύτως αναγκαία από το Γενικό Επιτελείο της Αεροπορίας (ΓΕΑ). Το κόστος για την απόκτηση 60 νέων μαχητικών αεροσκαφών είναι περίπου οκτώ (8) δις. Ευρώ. Έχουν «παγώσει» ακόμη και οι σχετικές συζητήσεις…
6.     Και ακόμη εχουν «παγώσει» και τα εξής  :
·        Πυρομαχικά αρμάτων μάχης Leopard 2HEL. Διαθέτουμε τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης, αλλά χωρίς πυρομαχικά!
§  Η Απόκτηση Unmanned Combat Aerial Vehicles (UCAV)
§  Νέα αντιαεροπορικά συστήματα, σύμφωνα με τα επιχειρησιακά σχέδια της Πολεμικής Αεροπορίας.
§  Η απόκτηση επτά Ταχέων Περιπολικών σκαφών Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ), συνολικού κόστους 1.1 δισ €.

Είναι προφανές ότι, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά την επιχειρησιακή επάρκεια των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ωστόσο, θα ήταν λανθασμένη η εκτίμηση ότι το Στράτευμα βρίσκεται υπό διάλυση. Ασφαλώς και υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα, αλλά η ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων μας Δυνάμεων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωγραφική περιοχή (Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή), με ύψιστο γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό ενδιαφέρον. Η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί το βασικό έρεισμα της διπλωματίας και ένα σοβαρό αξιολογικό κριτήριο για το διεθνές  κύρος της χώρας. Σε ένα έντονα ασταθές και συγκρουσιακό διεθνές περιβάλλον, μόνο οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις  μπορούν να εγγυηθούν την αποτελεσματικότητα των διπλωματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών με στόχο την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων. Είναι μια «λεπτομέρεια» που διαφεύγει από τους ΤΡΟΙΚΑΝΟΥΣ  και όχι μόνο…

*Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «πολιτικά ΘΕΜΑΤΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου