Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΧΥΡΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ · Θα επισκεφτεί την Αθωνική Πολιτεία ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν; ;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΎΤΣΗ
     Τελικά θα επισκεφτεί το Άγιο Όρος ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν; ;
Οριστική απάντηση στο ερώτημα θα δοθεί, εκ των πραγμάτων,  σε λίγες μέρες. Ωστόσο, υπάρχει διπλωματικό παρασκήνιο. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επιμένει ότι δεν υπάρχει επισήμως ή ανεπισήμως αίτημα του Προέδρου της Ρωσίας να επισκεφτεί το Άγιο Όρος.
Σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά πρακτορεία, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας σκόπευε να πραγματοποιήσει δίημερο ταξίδι στην Αθωνική Πολιτεία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ο κ. Πούτιν θα επισκεπτόταν τη ρωσική μονή του Αγίου Παντελεήμονα,  ενώ στην διάρκεια της παραμονής του πιθανότατα θα είχε συνάντηση και με τον άρτι αποφυλακισθέντα ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ.
Να δούμε τι θα γίνει , αφού  πέπλο μυστηρίου έχει απλωθεί πάνω  από αυτό το ζήτημα. Και τελικά δεν γνωρίζω, πόση  πολιτική βαρύτητα μπορεί να έχει μια θρησκευτικού περιεχομένου επίσκεψη , έστω του προέδρου της Ρωσίας. Και πόσο αυτή η επίσκεψη θα συμβάλλει στην  αναθέρμανση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων.
                                                 *
Ελληνορωσικές σχέσεις

Τα τελευταία χρόνια η αλήθεια είναι ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν είναι και πάρα πολύ θερμές. Υπάρχει μια απογοήτευση από το Κρεμλίνο, για τις Ελληνικές Κυβερνήσεις των τριών τελευταίων ετών..
Η προσέγγιση της Ρωσίας, που έγινε από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, από τον Σεπτέμβριο το 2004 ,  βασίστηκε σε ενεργειακούς και εξοπλιστικούς άξονες . Ήταν ένα πρώτο ευοίωνο άνοιγμα της Ελλάδας  προς τη ρωσική πλευρά, που ωστόσο δυσαρέστησε σφόδρα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Αργότερα όμως , οι επαφές των Ρώσων Κυβερνητικών Αξιωματούχων, με τον επόμενο πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου δε χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερη επιτυχία, όχι μόνο εξαιτίας της ματαίωσης της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αλλά και γιατί ο πρώην πρωθυπουργός ο ΓΑΠ  έκανε λόγο για πράσινη ανάπτυξη τη στιγμή που γνωρίζει ότι αυτή η χώρα η ΡΩΣΙΑ είναι η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου και πετρελαίου και η ενέργεια είναι το ισχυρό της «χαρτί».!!

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 Παρόλα αυτά, η  Ρωσία ήδη αναζητά εναλλακτική λύση έναντι της Τουρκίας, από το έδαφος της οποίας σχεδιάζεται να περάσουν δύο αγωγοί μεταφοράς της ρωσικής ενέργειας στην Ευρώπη.
Εκτιμώ ότι οι Ρώσοι επιθυμούν την ασφαλή   ροή του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τη Δύση. Και η ομαλότητα θα εξασφαλιστεί, αν η Τουρκία δεν θα είναι μονοπωλιακά η πόρτα της Ρωσίας στην Ευρώπη , στη μεταφορά ενέργειας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει το  νέο προμηθευτικό κέντρο, σπάζοντας το μονοπώλιο της Τουρκίας.  
Η ΡΩΣΙΑ επιθυμεί να μετέχει στο διαγωνισμό που θα γίνει από την Λευκωσία και την Αθήνα, για υποθαλάσσιες  έρευνες σε νέες κοιτασματοφόρες περιοχές στο βυθό της ελληνικής και Κυπριακής Επικράτειας.

Ισχυρή παρουσία της Ρωσίας στην Α. Μεσόγειο

Η ΡΩΣΙΑ έχει με πολλούς τρόπους να καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να είναι παρούσα στις εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο.
 Ήδη η Μόσχα  έχει προσφέρει πολιτική υποστηρίξει στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την οριοθέτηση της Κυπριακής ΑΟΖ.  Και ακόμη, η Μόσχα έχει προσφέρει σοβαρή οικονομική βοήθεια στη Λευκωσία.
Συνεπώς η αναβάθμιση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων θα έχει προφανή οφέλη και για τη χώρα μας.
Παράλληλα όμως, η  Ρωσία ενισχύει τις σχέσεις της και με το Ισραήλ. Ο Β. Putin εκδηλώνει την επιθυμία να πραγματοποιήσει το δεύτερο (μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο της G8 στις 20 Μαϊου) ταξίδι του ως πρόεδρος στο Ισραήλ. 
Η Gazprom ο  ρωσικός κολοσσός διαπραγματεύεται την μεταφορά 4  εκατ. τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ε.Ε..

Και  ακόμη η Ρωσία προβάλει βέτο στο Σ.Α. του ΟΗΕ και δεν συμφωνεί με ην επιβολή μέτρων σε βάρος της Συρίας.  Άραγε γιατί να  υπερασπίζεται,   η Ρωσία τον Πρόεδρο της Συρίας Bashar al-Assad;
 Εκτιμώ ότι ο  λόγος που η Ρωσία προστατεύει τον κ. Assad είναι γιατί η Μόσχα θέλει το καθεστώς ΑΣΣΑΝΤ να μείνει στην θέση του.  
Η Συρία είναι ο πιο αξιόπιστος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή. Αν χάσει τον κ. Assad  η  Ρωσία, θα χάσει και  τα πολύτιμα μεσογειακά λιμάνια της Συρίας.
 Να προσθέσουμε ότι η  Ρωσία χάρισε περίπου το 75%  των οικονομικών υποχρεώσεων της Συρίας προς τη Ρωσία το 2006. Το  αντάλλαγμα είναι να μπορεί η Ρωσία να χρησιμοποιεί τις ναυτικές βάσεις στην Λατάκια και την Ταρτούς της Συρίας. Άλλωστε εκεί βρίσκονται τώρα και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας.
Είναι σαφές ότι, για την Ρωσία, η πρόσβαση στην Μεσόγειο έχει μεγάλη στρατηγική αξία. Άρα, η νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να αναθερμάνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, αν όχι στον στρατιωτικό τομέα (αντιδρούν οι δανειστές μας και το ΝΑΤΟ), τουλάχιστον, στην Ενέργεια και  τον τουρισμό , ζωτικοί τομείς, για την πιθανή επιβίωση της Ελληνικής οικονομίας και αποφυγή της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και κατάρρευσης της Ελλάδας…


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα