Τρίτη, 8 Μαΐου 2012

Άνεμος αισιοδοξίας από την εκλογή ΟλάντΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Η εκλογή του ΦΡ. ΟΛΑΝΤ ως Προέδρου της Γαλλίας, έχει αναπτερώσει τις ελπίδες των πολιτών του Ευρωπαϊκού Νότου , που δοκιμάζονται σκληρά από την άδικη πολιτική λιτότητας των ΜΕΡΚΟΖΙ (ΜΕΡΓΚΕΛ-ΣΑΡΚΟΖΙ). Ουσιαστικά, από την πολιτική που επιβάλλουν οι Τραπεζίτες και τεχνοκράτες των Βρυξελών στους εκλεγμένους πολιτικούς ηγέτες της Ευρωζώνης.
Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας,   έχει δημιουργήσει εύλογες προσδοκίες, για μια άλλη πολιτική, περισσότερο ανθρωποκεντρική.
Για τον Φρανσουά Ολάντ, η προτεραιότητα είναι η επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας και η συμπλήρωσή του με ένα σύμφωνο ανάπτυξης. «Η Ευρώπη έχει το βλέμμα στραμμένο σε μας. Τη στιγμή που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, είμαι βέβαιος ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπήρξε ανακούφιση, μία ελπίδα, η ιδέα ότι επιτέλους η λιτότητα μπορεί να μην αποτελεί πλέον νομοτέλεια», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ κατά την πρώτη του δήλωση μετά την εκλογή του.
Όμως, προκειμένου να  κατορθώσει να προωθήσει τις ιδέες του για την υιοθέτηση μίας αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Φρανσουά Ολάντ , θα πρέπει  τώρα να διαπραγματευθεί σκληρά με τους Γερμανούς, μετά την αρνητική στάση που τήρησαν απέναντί του η Αγκελα Μέρκελ και οι ευρωπαίοι συντηρητικοί ηγέτες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Πάντως έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, η «υποδοχή» που επεφύλαξαν στο νέο γάλλο πρόεδρο τον σοσιαλιστή Φρ.Ολάντ, τα εγκυρότερα διεθνή ΜΜΕ
Στην Ισπανία, η El Pais γράφει ότι "η ευρωπαϊκή αριστερά ξαναγεννιέται στη Γαλλία»  και ότι , η εκλογή του σοσιαλιστή υποψήφιου "ανοίγει μία καινούργια πολιτική σελίδα στη Γαλλία, όπως και στην Ευρώπη", κυρίως με το τέλος "του διευθυντηρίου που έγινε γνωστό με την ονομασία Μερκοζί" και την "έμφασή του στην πολιτική της λιτότητας".

Σύμφωνα με την El Mundo, "οι γαλλικές προεδρικές εκλογές σημαδεύτηκαν από την χειρότερη οικονομική και κοινωνική κρίση εδώ και μισό αιώνα" και ο εκλεγμένος πρόεδρος φρόντισε να τηλεφωνήσει στην Αγγελα Μέρκελ και να υποστηρίξει την προσθήκη μίας ρήτρας για την ανάπτυξη στη ευρωπαϊκή συνθήκη λιτότητας.
Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεωνJiji Press θεωρεί ότι η επιτυχία του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία και κομμάτων που είναι αντίθετα στη λιτότητα στην Ελλάδα αποτελούν σοβαρή προειδοποίηση για την Ευρώπη. "Έπειτα από αυτές τις σοβαρές επικρίσεις των ψηφοφόρων, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει, αναπόφευκτα, να αναθεωρήσει την πορεία της".
"Η Γαλλία επέλεξε την αλλαγή", είναι ο τίτλος της ιαπωνικής Asahi Shimbun, ενώ στην Αυστραλία η εφημερίδα The Australian γράφει ότι "η Ευρώπη προσπαθεί να αμβλύνει τη μιζέρια της λιτότητας". "Η Ευρώπη ξυπνά στην μετά τον Σαρκοζί εποχή", σύμφωνα με τη Sydney Morning Herald, ενώ η οικονομική Australian Financial Review προειδοποιεί ότι "οι αγορές είναι ανήσυχες από τη σοσιαλιστική νίκη".

Να προσθέσουμε και ένα από τα τρυφερά και ανθρώπινα στιγμιότυπα του Ολάντ. Εν μέσω χειροκροτημάτων, ακορντεονίστες άρχισαν να παίζουν μουσική από ένα τραγούδι της Εντίτ Πιαφ,  όταν για πρώτη φορά ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε στο βάθρο δίπλα του τη γυναίκα που τον στήριξε στη φιλόδοξη προσπάθειά του, την πρώην δημοσιογράφο και πλέον «πρώτη κυρία» της Γαλλίας, Βαλερί Τριερβελέρ.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της η κ. Τριερβελέρ, σκοπεύει να αναλάβει «με σοβαρότητα» το νέο της ρόλο ως πρώτη κυρία της Γαλλίας, μετά την εκλογή του συντρόφου της, του Φρανσουά Ολάντ, στην προεδρία της χώρας. Ωστόσο, σημείωσε ότι θα χρειαστεί χρόνο για να σκεφτεί τι χρειάζεται να κάνει.
Να σημειωθεί ότι οι ΟΛΑΝΤ – ΤΡΙΕΡΒΕΛΕΡ δεν είναι παντρεμένοι, απλά συζούν, εδώ  και πέντε χρόνια. Και οι δύο είναι πολύτεκνοι (τέσσερα παιδιά ο Ολάντ με την πρώην σύντροφό του Σεγκολέν και τρία παιδιά έχει η Βαλερί με  τον πρώην σύζυγο της) και δηλώνουν πολύ ευτυχισμένοι από την κοινή συμβίωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου