Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

Ας «χαλαρώσουν»…Του Χρήστου Καπούτση


Η προεκλογική περίοδος  πιθανότατα θα πάρει τη μορφή μετωπικής αντιπαράθεσης, μεταξύ των κομματικών παρατάξεων. Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής Κυβέρνησης, ήταν εμπρηστικές και προοιωνίζουν μια εξαιρετικά «ζωηρή» προεκλογική περίοδο, που δεν αποκλείεται να καταστεί και ανεξέλεγκτη!
Η σφοδρή κομματική αντιπαράθεση, πιθανότατα, θα προκαλέσει «τραύματα»,  που πολύ δύσκολα θα επουλωθούν μετεκλογικά. Και αυτή η προοπτική θα έχει κόστος για τη χώρα, που δοκιμάζεται από μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση. Κυρίως όμως, η στείρα κομματική αντιπαράθεση, δείχνει ότι οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, είτε δεν έχουν την ικανότητα να ερμηνεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, είτε το ερμηνεύουν καλά,  αλλά επιδεικτικά το αγνοούν!!
Ο Λαός στις πρόσφατες Βουλευτικές εκλογές ψήφισε διακομματική συνεργασία και τον σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας,  που θα  οδηγήσει τη χώρα στο ξεπέρασμα της κρίσης. Και φυσικά απαγκίστρωση από τους  επαχθείς όρους και τις επιταγές του Μνημονίου.
Πρέπει οι πολιτικοί μας ταγοί, να εγκαταλείψουν τις κομματικές παρωπίδες και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.  Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι ο δικομματισμός κατέρρευσε. Και ακόμη,  ότι οι ισχυρές και αυτοδύναμες μονοκομματικές Κυβερνήσεις ανήκουν στο χθες , στους ερειπιώνες του δογματικού μεταπολιτευτικού δικομματισμού.
Στις 18 Ιουνίου η χώρα θα πρέπει να έχει κυβέρνηση ευρύτατης λαϊκής αποδοχής, ώστε να προσπαθήσει να διεκδικήσει,  από τους ευρωπαίους εταίρους μας και δανειστές μας, την αλλαγή της πολιτικής του Μνημονίου  και την αναπροσαρμογή της Δανειακής Σύμβασης. Ο Λαός υποφέρει και δεν αντέχει άλλο, τη φτώχια, την ανεργία  και την κατάθλιψη. Οι Έλληνες πολίτες υποφέρουν, αλλά υπομένουν στωικά, πλην όμως η υπομονή τους, δεν είναι ανεξάντλητη.
Αν προεκλογικά, οι τόνοι της κομματικής αντιπαράθεσης είναι εκτός πλαισίου των αρχών του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού, τότε, η μετεκλογική  Κυβερνητική  συνεργασία των κομμάτων,  θα είναι εξαιρετικά δυσχερής , αν όχι αδύνατη.
Και επειδή η ατμόσφαιρα «μυρίζει μπαρούτι», δεν είναι προβλέψιμη η αιτία που ημπόρει να προκαλέσει  την κοινωνική έκρηξη. Γι’ αυτό οι πολιτικοί ηγέτες ας ρίξουν τους τόνους τις κομματικής αντιπαράθεσης και ας αναζητήσουν κοινές πολιτικές θέσεις, ώστε να θεμελιωθεί η μετεκλογική πολυκομματική Κυβερνητική  συνεργασία.
Οι πολιτικοί ηγέτες και τα κομματικά στελέχη, ας χαλαρώσουν…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου