Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πεθαίνουν όσοι γνωρίζουν για τις προμήθειες των ρωσικών αντιαεροπορικών όπλων TOR-M1




Του Χρήστου Καπούτση

Εύλογα ερωτήματα γεννά ο αιφνίδιος θάνατος του Βλάσση Καμπούρογλου σε πολυτελές ξενοδοχείο τη Ινδονησίας. Πέθανε τη μέρα που προφυλακιζόταν ο Ι.Σμπώκος πρώην Γ.Γ. Εξοπλισμών του  Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.  Ο Καμπούρογλου ήταν από τους πιο γνωστούς εμπόρους όπλων διεθνώς, ενώ στην Ελλάδα το όνομά του ήταν συνδεδεμένο με την αγορά και τα Αντισταθμιστική Ωφελήματα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων όπλων TOR-M1.    
Ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Ντρουμίλαν», που είχε αναλάβει να διαχειριστεί 75 εκατομμύρια ευρώ ως Α-Ω, της αγοράς των  TOR-M1.  Από το ποσό αυτό, εχουν  εντοπιστεί μόνο τα 24 εκατομμύρια ευρώ, τα υπόλοιπα 50 , αναζητούνται….
Σύμφωνα με δημοσιευμένης πληροφορίας, ο Β. Καμπούρογλου αποκόμησε τεράστια κέρδη σε συνεργασία με τον Άραβα μεγαλέμπορα όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιέντ, πουλώντας μέχρι και σε τιμές 50% ακριβότερα τα ρωσικά οπλικά συστήματα S-300 PMU1 στην Κύπρο και τα TOR-M1  σε Ελλάδα και Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Β.Καμπούρογλου όπως και ο Φουάντ είχαν στενές σχέσεις τουλάχιστον
με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και διέθεταν και οι δύο βρετανικά διαβατήρια ενώ ο Καμπούρογλου ήταν παντρεμένος με Αγγλίδα.

«Περασμένα αλλά όχι και  ξεχασμένα»

«Περασμένα αλλά όχι και  ξεχασμένα» τα γεγονότα που συνδέονται με την «στοιχειωμένη» ιστορία  της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων TOR-M1. Είναι μια υπόθεση  που ερεύνησε η Ελληνική Βουλή και η Δικαιοσύνη, αλλά δεν κατόρθωσαν ή δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τις σκοτεινές πτυχές αυτής της πολύκροτης και «δαπανηρής» υπόθεσης.
Ελπίζουμε ότι σύντομα και η Βουλή,  αλλά και η Δικαιοσύνη να ανοίξουν το φάκελο της προμήθειας των TOR- MI και θα διαλευκάνουν πλήρως την υπόθεση.

      Οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι TOR -MI, που έχουν ενταχθεί στον Ελληνικό Στρατό και έχουν τοποθετηθεί σε κρίσιμες περιοχές για την αεράμυνα της χώρας, έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: Καταρχήν, δεν αμφισβητείται ούτε η αναγκαιότητα απόκτησης, ούτε η επιχειρησιακή  επάρκεια του οπλικού συστήματος.  Οι TOR -MI καλύπτουν ικανοποιητικά συγκεκριμένες ανάγκες,  για την αντιαεροπορική άμυνα των νησιών του Αιγαίου.
Το ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης των TOR- MI είναι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που είχε αναλάβει την διαλεύκανση της υπόθεσης. Αν δηλαδή διακινήθηκε «μαύρο χρήμα» και ποιοι τα «πιάσανε», από τους Ρώσους και τους Έλληνες αξιωματούχους, ώστε να ολοκληρωθεί η προμήθεια του ρωσικού οπλικού συστήματος.
Η αγορά των TOR MI κόστισε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ, έγινε με αποφάσεις  του ΚΥΣΕΑ κατά την περίοδο 1999- 2002 (Κυβέρνηση Κ.Σημίτη) επί Υπουργίας  Α. Τσοχατζόπουλου  και Γ. Παπαντωνίου. 
Για τα θέμα αυτό, αν δηλαδή έγιναν όλα σύννομα, το 2004 η Κυβέρνηση της Ν.Δ. (πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής)  συγκρότησε Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή, προκειμένου η Βουλή να διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπουργών Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου στις υποθέσεις προμήθειας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων TOR M1 και των αμερικανικών ραντάρ TPQ 37.
Μετά από έρευνες μηνών, η  επιτροπή της Βουλής (προήδρευε ο Αντιπρόεδρος της Βουλή Γ.Τραγάκης), δεν άσκησε ποινικές διώξεις  στους πρώην υπουργούς Άμυνας και οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου ουσιαστικά παραγράφηκαν με τη θυροκόλληση του διατάγματος λήξης της «Β’ τακτικής συνόδου της ΙΑ κοινοβουλευτικής περιόδου», στις 29 Σεπτεμβρίου του 2006.
Μάλιστα, για να ολοκληρωθεί το «ξεκάρφωμα» ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπ.Σπηλιωτόπουλος , δήλωνε δημοσίως ότι οι ρωσικοί πύραυλοι είναι άχρηστοι , για τον Ελληνικό Στρατό. Όταν  όμως, επισκέφτηκε τη Μόσχα, παρουσία του Ρώσου Υπουργού Άμυνας Σ. Ιβανόφ, ο Σ. Σπηλιωτόπουλος  σε συνέντευξη τύπου  παραδέχτηκε,  ότι οι TOR M1 είναι ένα καταπληκτικό οπλικό σύστημα!!
Επίσης από τα «αξιοπερίεργα» έργα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, είναι ότι,   «ξέχασαν» να ερευνήσουν τις δραστηριότητες της  εταιρείας  DRUMILAN και να εξετάσουν τον  ιδιοκτήτη της Fouad Al Zayat, βασικούς πρωταγωνιστές στην υπόθεση της αγοραπωλησίας των ρωσικών πυραύλων TOR M1.
Και ακόμη, το πιο φαύλο, το πιο  «αμαρτωλό» κεφάλαιο της υπόθεσης των ρωσικών πυραύλων ήταν η σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.
Ποιός όμως είχε την ευθύνη της υλοποίησης των  αντισταθμιστικών προγραμμάτων; Η  εταιρία DRUMILAN INTERNATIONAL HELLAS, μέλος ενός ομίλου υπεράκτιων εταιριών, ιδιοκτησίας Fuad Al Zayat!!
Τι αποκαλύπτεται τώρα μέσω του εισαγγελικού πορίσματος;
Από τις 26 Ιουνίου 2000 έως στις 7 Ιουνίου του 2001 από τον  προσωπικό λογαριασμό του Σύρου επιχειρηματία Fouad Al Zayat εμβάστηκαν πέντε τραπεζικές επιταγές συνολικού ύψους 16,2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στην λιβεριανή υπεράκτια εταιρία BlueBell S.A.. Η εν λόγω εταιρία, όπως αναφέρεται στο πόρισμα,  ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο (Νικόλαο Ζήγρα  ) του προφυλακισμένου πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας...

                                     *
Παραθέτουμε δυο ενδιαφέρουσες  πτυχές της υπόθεσης των TOR-M1, που θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος από την Ελληνική Δικαιοσύνη με τη βοήθεια και των κρατικών αρχών της Ρωσίας.

Τα «περίεργα»

 Στις 29.2.1999 ο τότε γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος και ο Ι. Βορόμπιεφ, πρόεδρος του ρωσικού ομίλου Almaz-Antey, υπογράφουν τη σύμβαση για την προμήθεια των TOR-M1. Από τότε και μέχρι τις αρχές του 2002 η παράδοση των συστημάτων γινόταν κανονικά από την προμηθεύτρια ρωσική εταιρεία. Η σύμβαση όμως περιελάμβανε  και την υποχρέωση του ρωσικού ομίλου να διαθέσει το ποσό των 73 εκατομμυρίων δολαρίων  για επενδύσεις  στην Ελλάδα,  ως  αντισταθμιστικά  ωφελήματα (Α/Ω).  Ο Ι.Σμπώκος για άγνωστους λόγους δεν «ενδιαφέρθηκε»,  για τη  τύχη των Α/Ω.
Μετά το 2002 επί Υπουργίας Γ. Παπαντωνίου ,  ο  Σπύρος Τραυλός, αντικαταστάτης του Γιάννη Σμπώκου,  αναζήτησε τα  73 εκατομμύρια δολάρια  των Α/Ω  και διαπίστωσε, ότι  η εταιρεία Drumilan που είχε αναλάβει να υλοποιήσει τα Α/Ω  είχε κλείσει τα γραφεία της στην Αθήνα και ο εκπρόσωπός της  Φουάντ Αλ Ζαγιάτ μαζί με τον Έλληνα  συνεργάτη του  Βλάση Καμπούρογλου είναι αδύνατον να εντοπιστούν,   παρά τις επίμονες  αναζητήσεις από τις ελληνικές αρχές!!
Ο Σπύρος Τραυλός ενημερώνει τον   νέο διευθυντή της Almaz-Antey τον Ιγκόρ Κλίμοφ , από τον οποίο  ζητάει εξηγήσεις σχετικά με το ποσό των Α/Ω.  Ο Ι.Κλιμόφ  αρχικά δηλώνει «άγνοια» , αλλά μετά από παρέμβαση του  Βλαντιμίρ Πούτιν,  ερεύνησε το θέμα και διαπίστωσε  ότι ποσό από τα 73 εκατ. δολάρια είχε εκταμιευτεί προς την Drumilan !! Γίνεται έρευνα από την  Εισαγγελία  της Μόσχας και  αποκαλύπτεται ότι περίπου 45 εκατ. δολάρια είχαν καταλήξει στην τράπεζα Western Bank του Μαυροβουνίου και περίπου 12 εκατ. δολάρια εντοπίστηκαν σε λογαριασμό του προηγούμενου προέδρου της ρωσικής εταιρεία Ι.Βορόμπιεφ στην Privi Bank της Μόσχας!!!

Και δολοφονίες …

 Στις 6 Ιουνίου του 2003 ο Γενικός Διευθυντής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Σπύρος Τραυλός πηγαίνει στη Μόσχα, προκειμένου να διαλευκάνει την υπόθεση των Α/Ω και να αναζητήσει τη τύχη των 73 εκατομμυρίων δολαρίων.  Το  απόγευμα της ίδια μέρας ο Σπύρος Τραυλός έχει ραντεβού στην «Κόκκινη Πλατεία»  με τον διευθυντή της Almaz-Antey Ιγκόρ Κλίμοφ.  Και ενώ ο Σπ.Τραυλός περιμένει τον Ρώσο αξιωματούχο και η ώρα περνάει και ο ρώσος δεν εμφανίζεται, τον πλησιάζουν άνδρες των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και τον ενημερώνουν ότι ο Κλίμοφ δολοφονήθηκε και του ζητούν να λάβει μέτρα αυτοπροστασίας.  Το απόγευμα της ίδιας ημέρας σε μια κωμόπολη κοντά στη Μόσχα δολοφονείται και ο Σεργκέι Σίτκο, στενός συνεργάτης του Κλίμοφ και πρόεδρος θυγατρικής της Almaz.!!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα