Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

Η Κύπρος εκβιάζεται …Του Χρήστου Καπούτση

Τα δύο ελληνικά κράτη (Ελλάδα και Κύπρος) , λόγω οικονομικής δυσπραγίας, βιώνουν μια ιστορικών διαστάσεων τραγωδία. Βρίσκονται σε αδυναμία να υπερασπιστούν  ακόμη και ζωτικά εθνικά τους συμφέροντα.  Οι διεθνείς υποθέσεις, οι διακρατικές διαφορές, στο σημερινό διεθνο-πολιτικό περιβάλλον, δεν διευθετούνται με βάση την ισχύ του Δικαίου, αλλά με το Δίκαιο του ισχυρότερου.  Άλλωστε, «τα νομικά επιχειρήματα έχουν αξία όταν εκείνοι που τα επικαλούνται είναι περίπου ΙΣΟΠΑΛΟΙ σε δύναμη και ότι, αντίθετα, ο ισχυρός επιβάλλει ότι του επιτρέπει η δύναμη του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του», μας διδάσκει ο ΘΟΥΚΙΔΙΔΗΣ από τα βάθη των αιώνων.
Ειδικότερα για τον Κυπριακό Ελληνισμό, το μέλλον διαγράφεται ζοφερό.
Προσωπικότητες που επηρεάζουν τις διεθνείς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις (πολιτικοί, διπλωμάτες, τραπεζίτες, αναλυτές), συσχετίζουν την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος , του Κυπριακού, σύμφωνα με τις προγραφές και πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, που ομοθύμως είχε απορρίψει ο κυπριακός ελληνισμός στο δημοψήφισμα του 2004. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο αμερικανός διπλωμάτης Τόμας Νάιλς, σε δηλώσεις του, υποστηρίζει ότι, η επιβολή του σχεδίου Ανάν στην Κύπρο, να είναι απόλυτος όρος, για την χορήγηση δανείου στην Κυπριακής Δημοκρατία!
Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ήταν ο πλέον ένθερμος υποστηριχτής του εκτρωματικού σχεδίου Ανάν. Άρα, λογικά, ο Ν. Αναστασιάδης ,  δεν θα πρέπει να προβάλλει και ισχυρές αντιστάσεις στην επαναφορά του σχεδίου Ανάν, ώστε να εξασφαλίσει από την Μνημονιακή ΤΡΟΙΚΑ το δάνειο – οικονομικής επιβίωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζω ότι, το περιώνυμο σχέδιο Ανάν, προέβλεπε τη δημιουργία ενός sui generis κρατικού μορφώματος, οιονεί τουρκικού προτεκτοράτου, με προφανείς δυσμενείς συνέπειες για την ασφάλεια και την γεωπολιτική παρουσία του Ελληνισμού,  σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι του Κόσμου.
Με το σχέδιο Ανάν, περιθωριοποιείτο η τρισχιλιετής πολιτιστική και πνευματική δημιουργική παρουσία του Ελληνισμού στην Μεγαλόνησο.
Εύχομαι  να διαψευστώ , αλλά πιστεύω,  ότι ο Ν. Αναστασιάδης θα είναι ο έβδομος και τελευταίος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Εκτός και αν ο Ν. Αναστασιάδης  λειτουργήσει αντισυμβατικά και διαψεύσει εκείνους που τον θεωρούν δεδομένο! Η γεωπολιτική θέση της Κύπρου είναι περιζήτητη και η Κυπριακή ΑΟΖ κρύβει θησαυρούς . Αυτά είναι τα πολύ ισχυρά και αξιοποιήσιμα  πολιτικά δεδομένα, για την ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία … Αλλά για να αξιοποιηθούν απαιτείται η πολιτική βούληση και η συνειδητοποιήσει της Εθνικής Συνείδησης των ελληνοκυπρίων πολιτικών. Υπάρχει; Αμφιβάλλω …
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου