Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

πολλά "μποφόρ" στο Αιγαίο

Έντονη αεροναυτική δραστηριότητα καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο. Πλου σε ελληνικά χωρικά ύδατα έκανε η  τουρκική κορβέτα «TCG BAFRA», που πλησίασε τις ακτές των νησιών  Ευβοίας και  Άνδρου (Στενό Καφηρέα). Πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού, αλλά και μαχητικά αεροσκάφη παρακολουθούσαν  την κίνηση το τουρκικού πολεμικού πλοίου, μέχρι να φύγει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Bilim-2 κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου, αλλά εκτός των χωρικών μας υδάτων, σε διεθνή ύδατα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με ωκεανογραφικές έρευνες τουρκικού πλοίου «Bilim2» σε διεθνή ύδατα, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας ανέφερε τα εξής: «Από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας αναγγέλθηκε στις 18 Μαρτίου με NAVTEX ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Bilim2», το οποίο ανήκει στη Διεύθυνση Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής της Άγκυρας, πρόκειται να πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες κατά το χρονικό διάστημα 18 έως 21 Μαρτίου 2013 σε διεθνή ύδατα, που επικαλύπτουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Για τη διενέργεια θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας στα υπερκείμενα ύδατα ελληνικής υφαλοκρηπίδας απαιτείται πρότερη γνωστοποίηση, με την παροχή όλων των σχετικών στοιχείων στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Επειδή δεν υπήρξε ενημέρωση από τουρκικής πλευράς, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί στις δέουσες ενέργειες».
Με εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου ενεργοποιήθηκε , στο πλαίσιο άσκησης ετοιμότητας, το Εθνικό Σύστημα Αεράμυνας της Χώρας.
Συγκεκριμένα, τέθηκε σε συναγερμό το σύνολο των αεροπορικών δυνάμεων της δύναμης ταχείας αντίδρασης με σκοπό την προσβολή ναυτικής δύναμης!!
Έγινε επιχειρησιακή ενεργοποίηση του Συστήματος Αεράμυνας της χώρας με συμμετοχή του συνόλου των σταθμών ελέγχου (ΣΑΕ), των κέντρων επιχειρήσεων,  των αντιαεροπορικών (Α/Α)  συστημάτων και όπλων των 3 κλάδων των Ε.Δ.  της χώρας.
Στελέχη των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους, για το ενδεχόμενο δημιουργίας έντασης στο Αιγαίο, σε μια περίοδο δοκιμασίας όχι μόνο για την Ελλάδα , αλλά και για την Κύπρο.   
                                                  Χρήστος ΚαπούτσηςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου