Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πυροτέχνημα ή σοβαρή απειλή από τη Βόρεια Κορέα;



Του Χρήστου Καπούτση

Έχουμε Κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.  Το   κομμουνιστικό καθεστώς της Β. Κορέας απειλεί να χρησιμοποιήσει Βαλλιστικούς  πυραύλους κατά της Νότιας Κορέας, αλλά και εναντίον στρατιωτικών Βάσεων  των αμερικανών σε νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το ανησυχητικό είναι ότι το καθεστώς της Β. Κορέας διαθέτει και πυρηνικά όπλα. Φυσικά,  είναι παλιάς τεχνολογίας και μικρής σχετικής εμβέλειας οι Βαλλιστικοί  πύραυλοι που κατέχει, αλλά «μπορούν» φέρουν και πυρηνικές κεφαλές!
Στο καθεστώς της Β. Κορέας έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Σ.Α. ΟΗΕ,  για σωρεία παραβάσεων,  που αφορούν το σεβασμό στην Διεθνή νομιμότητα, όπως είναι η μη  συνέχιση των πυρηνικών δοκιμών, αλλά   και σε θέματα παραβίασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη Β. Κορέα υπάρχει ένα αυταρχικό μαρξιστικό - κομμουνιστικό καθεστώς, στην πιο πρωτόγονη μορφή. Στη Βόρεια Κορέα  έχει επιβληθεί το καθεστώς της διεθνούς απομόνωσης, ενώ μόνο η Κίνα έχει  καλές σχέσεις με το καθεστώς της Β. Κορέας. Και η Ρωσία,  είναι  πιο διαλλακτική και πάντως,  δεν είναι εχθρική με το δυναστικό καθεστώς των Κιμ.  Η Β. Κορέα θεωρεί θανάσιμους εχθρούς της τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και φυσικά, τη Νότια Κορέα.
Τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου, δηλαδή η Νότια και η Βόρεια Κορέα,  είναι σε τεχνική «κατάσταση του πολέμου» επί σειρά δεκαετιών, καθώς ο κορεατικός πόλεμος της περιόδου 1950-53, έληξε με ανακωχή και όχι με κάποια συνθήκη ειρήνης.

Το βορειοκορεάτικο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν , επιχειρώντας να προσδώσει αξιοπιστία στην απειλή του, για την αξιοποίηση του πυρηνικού του οπλοστασίου,  έδωσε προθεσμία μέχρι τις 10 Απριλίου να εκκενώσουν τις πρεσβείες του οι ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες,  που βρίσκονται στην πρωτεύουσα Πιονγκ Γιανγκ, λέγοντας ότι από εκείνη την ημερομηνία και μετά,  δεν θα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού των πρεσβειών. Βρετανοί,  Ρώσοι και άλλοι διπλωμάτες δήλωσαν,  ότι θα παραμείνουν στις πρεσβείες τους, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του καθεστώτος!
Οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην περιοχή τέσσερα σύγχρονης τεχνολογίας βομβαρδιστικά αεροσκάφη.  Τα μαχητικά  αεροσκάφη  B2 stealth Bomber, που έστειλαν οι αμερικανοί στην περιοχή της Κορέας, μπορεί να φέρουν  και βόμβες με πυρηνικές κεφαλές  και είναι  τύπου ΣΤΕΛΘ (λέγονται και αόρατα, αφού δεν ανιχνεύεται το ίχνος τους από τα ραντάρ). Επίσης,   οι αμερικανοί θα εγκαταστήσουν συστοιχία  αντιβαλλιστικών πυραύλων THAAD στο Γκουάμ,  για την αντιμετώπιση των βαλλιστικών πυραύλων  της Βόρειας Κορέας, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Και ακόμη, κοντά τις ακτές της Κορέας, βρίσκονται  αντιτορπιλικά πλοία του αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού εφοδιασμένα με το αντιαεροπορικό σύστημα  Aegis, που είναι πολύ αποτελεσματικό στον εντοπισμό και τη καταστροφή βαλλιστικών πυραύλων, λίγο μετά την εκτόξευσή τους.

Γενικά διαμορφώνεται ένα ψυχροπολεμικό κλίμα στην περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ, το  Στητ Ντιπάρτμεντ, δια του εκπροσώπου του,  εκτιμά,  ότι ο «κίνδυνος από τη Βόρειο Κορέα είναι αληθινός και σαφής». Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς, έχει θέσει  σε επαναλειτουργία την πυρηνική βάση κατασκευής πλουτωνίου στην Γιονγκ Μπιον.
Στην ιστοσελίδα του αμερικανικού «Foreign Policy» , υπάρχει μια πολύ καλή ανάλυση για την κρίση στην Κορέα.    Μεταξύ άλλων υπάρχει και αναφορά στον ρόλο της Κίνας στην κρίση. «Η Κίνα, η οποία ουδέποτε είχε επιρροή στον Κιμ Γιονγκ Ουν, θέλει να βεβαιωθεί ότι ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας μπορεί να αποκαταστήσει τη σταθερότητα. Θέλει επίσης η νέα ηγεσία στην Πιονγκγιάνγκ να υιοθετήσει φιλοκινεζική πολιτική, μια πολιτική που θα εγγυάται προτεραιότητα της Κίνας στα μεταλλουργικά αποθέματα της Βόρειας Κορέας. Όσο για τη Ρωσία, η Μόσχα υποστηρίζει την Κίνα και εξασφαλίζει έτσι την ανεμπόδιστη και χωρίς διακοπές χρήση των θερμών νερών της Οικονομικής Ζώνης στη Βόρεια Κορέα.»
 Ωστόσο, έγκυροι  Δυτικοί αναλυτές και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας επιμένουν , με αρθρογραφία και αναλύσεις τους σε διαφορά διεθνή ΜΜΕ, ότι οι απειλές της Πιονγκγιάνγκ, για χτύπημα εναντίον των ΗΠΑ με πυρηνικά,  είναι αβάσιμες.
Η βόρεια Κορέα διαθέτει διάφορες κατηγορίες πυραυλικών συστημάτων. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν,  ότι  δεν έχει οπλοποιήσει με πυρηνικά τους πυραύλους της. Ωστόσο, ολόκληρη η νότιος Κορέα και η Ιαπωνία είναι μέσα στην ακτίνα των βοριοκορεατικών πύραυλων, ενώ δεν είναι οι  ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και οι αμερικανικές βάσεις  σε Γκουαμ και Χαβάη.
Στις δυνητικές απειλές της κρίσης, είναι και η πολιτική ανωριμότητα του 29-χρονου ηγέτη Κίμ, όμως,  η βορειοκορεάτικη ηγεσία, γενικά  , «δεν είναι αυτοκαταστροφική».
Μιλώντας στο «Βήμα» ο Τσαρλς Κ. Αρμστρονγκ, διευθυντής του Κέντρου Κορεατικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, επισημαίνει ότι: «Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κρίσης είναι κούφιες απειλές, ιδίως από την πλευρά της Βόρειας Κορέας. Αλλά το ενδεχόμενο ενός κακού υπολογισμού που μπορεί να οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση είναι πολύ υπαρκτό. Δυστυχώς, με τη δική τους επίδειξη δύναμης, στέλνοντας εφέτος στις κοινές ασκήσεις με τον Νότο προηγμένα μαχητικά, βομβαρδιστικά, πυρηνικά υποβρύχια κ.λπ., οι ΗΠΑ ενισχύουν τη μέχρι παράνοιας ανασφάλεια της Πιονγκγιάνγκ».

Τέλος να προσθέσουμε ότι, ο Γκάρι Σάμορ, ο συνεργάτης του αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με ειδίκευση στα θέματα πυρηνικής ενέργειας, επισημαίνει ότι: «Οι Βορειοκορεάτες δεν είναι αυτοκαταστροφικοί. Γνωρίζουν ότι κάθε είδος άμεσης επίθεσης (στις ΗΠΑ) θα σημάνει το τέλος της χώρας τους, αφού η απάντηση του αμερικανικού στρατού θα είναι, όχι μόνο σκληρή, αλλά και ολοκληρωτικά καταστροφική».
Η πιθανότητα οι ΗΠΑ να επιλέξουν, προληπτικό στρατιωτικό χτύπημα σε Βορειοκορεάτικες πυρηνικές βάσεις, είναι μάλλον ακραία επιλογή, άρα συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, αν και οι αμερικάνοι τροποποιούν συνεχώς  το απόρρητο σχέδιο 5027,  το οποίο περιλαμβάνει σειρά ενεργειών,  κατά επιλεγμένων στρατιωτικών στόχων στη Βόρεια Κορέα.
Την έντονη ανησυχία του,  για τα γεγονότα στη χερσόνησο της Κορέας εκφράζει ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν , τονίζοντας ότι: ««Και αν, ο μη γένοιτο, κάτι συμβεί, το Τσερνόμπιλ, για το οποίο όλοι ξέρουμε πολλά, μπορεί να μοιάζει σαν παιδικό παραμύθι. Υπάρχει τέτοια απειλή ή όχι; Πιστεύω πως υπάρχει», δήλωσε ο Βλ.Πούτιν .
Εκτιμώ,  ότι ακόμη και στην περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής στη Χερσόνησο  της Κορέας και ευρύτερα,  θα αποφευχθεί η χρήση πυρηνικών και από τις ΔΥΟ πλευρές . Εκτός και αν , …


  
 


    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα