Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

η Γερμανία, όπως διαμορφώθηκε από τη Μέρκελ, παίζει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον της Ευρώπης.

Οι εκλογές που γίνονται σήμερα στη Γερμανία, για την εκλογή 621 Βουλευτών, έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά,  όπως:
Τη Δευτέρα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα παραμείνει  στη θέση της. Στη θέση ΤΟΥ  επίσης θα παραμείνει και ο Υπουργός Οικονομικών  Βόλφανγκ Σοιμπλε.
Η Άγγελα Μέρκελ είναι η μοναδική σταθερά του πολιτικού παιχνιδιού στη Γερμανία και το ερώτημα είναι:  αν θα συνεχίσει να συνεργάζεται το κόμμα της οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Φιλελεύθερους το κόμμα Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) του κ.Ρέσλερ , όπως μέχρι τώρα,   ή αν θα σχηματίσει τον Μεγάλο Συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Απάντηση στο ερώτημα αυτό , αργά το βράδυ μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει το προβάδισμα, αλλά δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν για την κ.Μερκελ, ιδίως εάν οι φιλελεύθεροι του κ Ρέσλερ, δεν καταφέρουν τελικά να μπουν στο κοινοβούλιο.
ΟΙ Σοσιαλδημοκράτες έχουν ανεβάσει το ποσοστό τους ΣΤΟ  (27%), αλλά οι σύμμαχοί τους Πράσινοι όμως, έχουν υποχωρήσει  στο 9%.
Το κόμμα Die Linke της ριζοσπαστικής αριστεράς διατηρεί το ποσοστό του, επίσης στο 9%, αλλά δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ευρωσκεπτικιστές «φλερτάρουν» με το πολυπόθητο 5%, το οποίο θα τους επιτρέψει την είσοδο στη Μπούντεσταγκ. Πολιτική τους θέση είναι η έξοδος της Γερμανίας από την ευρωζώνη,  η επιστροφή  στο Μάρκο . Και ΟΧΙ άλλη βοήθεια στην Ελλάδα, την οποία μάλιστα και λοιδορούν.
Τι όμως είναι εκείνο το χαρακτηριστικό στοιχείο, που δίνει ΟΡΙΑκό έστω το προβάδισμα στην κ.Μέρκελ και τον Κυβερνητικό Συνασπισμό;
Οι περισσότεροι δημοσκόποι συμφωνούν ότι:  η καλή κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, η  σταθερή μείωση της ανεργίας που βρίσκεται κάτω του 5%, η  δωρεάν αλλά και ποιοτική ιατροφαρμακευτική περιθάλψει και η αύξηση των μισθών, είναι τα βασικά στοιχεία, ώστε οι Γερμανοί ψηφοφόροι να θεωρούν την κ. Μέρκελ ως "ασφαλή επιλογή".

Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, αφορά και την Ε.Ε., αφορά, τους ευρωπαίους πολίτες, που ζουν εκτός Γερμανίας.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Κυριακής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γερμανία, όπως διαμορφώθηκε από τη Μέρκελ, παίζει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον της Ευρώπης.
.
Η Καγκελάριος Α.Μέρκελ επιδιώκει να δημιουργήσει μια  Ευρώπη, που θα είναι  μια εμπορική ένωση κρατών με κοινό νόμισμα υπό την εποπτεία της ΕΥΡ.ΚΕΝΤΡ. ΤΡΑΠ., αλλά ΟΧΙ υπό μια κοινή οικονομική πολιτική.
Η δημιουργία μιας Ε.Ε. που θα έχει πολιτική οντότητα, με κοινή εξωτερική πολιτική και  με δυνατότητα παρέμβασης στις διεθνείς πολιτικές και  διπλωματικές εξελίξεις, δεν είναι στις προτεραιότητες της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

Στην περίπτωση που δημιουργηθεί ο Μεγάλος ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, δηλαδή Κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, υπό την προεδρία της Α. Μερκελ, τότε, θα πρέπει να αναζητήσουμε τις δηλώσεις
 του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ,  περί « Ε.Ε. ως ένωσης κοινής ευθύνης ». Και να προβάλλουμε την  πρότασή του,  για βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης στο πνεύμα ενός σχεδίου Μάρσαλ. Οι δηλώσεις αυτές που επικεφαλής του SPD, θεωρήθηκαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές από πολλές χώρες.  Ιδιαίτερα οι χώρες του Νότου, τρέφουν μια κρυφή ελπίδα ότι αν η καγκελάριος Μέρκελ συγκυβερνήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες, τότε πιθανόν και θα μετριάσει κάπως τα σκληρά μέτρα λιτότητας, που έχουν φτωχοποιήσει  εκατομμύρια ευρωπαίους, που ανήκαν στη μεσαία αστική τάξη.
Αν και "Μία συγκατοίκηση Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση", όπως υπογραμμίζουν πολλά διεθνή πρακτορεία ειδήσεων που ανακαλούν στη μνήμη τους,  εμπειρίες της συγκυβέρνησης στην  Γερμανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποτελεί μια ένωση τυπικά ισότιμων κρατών μελών. Στο βάθρο όμως των κρατών μελών στέκει η Γερμανία η οποία διαθέτει το 30% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Έχει επίσης μια δυναμική βιομηχανία που της δίνει ποιοτικό προβάδισμα έναντι των άλλων μελών, ακόμη και των αναπτυγμένων. Η Γερμανική Οικονομία στηρίζεται και στις εξαγωγές των Βιομηχανικών προϊόντων της στις άλλες χώρες της Ε.Ε.
Όμως,  πίσω από την τυπική ισοτιμία των κρατών -μελών της Ε.Ε.,    υπάρχουν σχέσεις βαθιά ανισοτιμίας, που επιτρέπουν σκέψεις, ακόμη για σχέσεις  εκμετάλλευσης μεταξύ των κρατών.
Για παράδειγμα, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, τρέφεται και από τον παραγωγικό μαρασμό και την υποβάθμιση, όχι μόνο  της Ελλάδας και άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού νότου.
Μόνο αν υπάρξει Κοινή Ευρωπαϊκή Νομισματική και Οικονομική πολιτική, τότε μπορεί να γίνει αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των οικονομικά ασθενέστερων ευρωπαϊκών κρατών.
Το ερώτημα είναι, τι θέλουμε: Μια Γερμανική Ευρώπη, ή μια Ευρωπαϊκή Γερμανία; Μια Ε.Ε. των ανισοτήτων ή της αλληλεγγύης των πολιτών;  

(είναι τα απομαγνητοφωνημένο κείμενο του σχολίου για τις Γερμανικές εκλογες, που μεταδόθηκε σήμερα το πρωι στον Δημοτικό Ρ/Σ/ ΑΘΗΝΑ 984)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου