Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014

Πλεόνασμα υποκρισίαςτου Χρήστου Α.  Καπούτση

Οι διθυραμβικές ανακοινώσεις από τα κατεστημένα, διαπλεκόμενα  και ελεγχόμενα ΜΜΕ, για το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα,  είναι αφορμή  και για «δεύτερες» σκέψεις.  Καταρχήν είναι θετικό ότι υπάρχει πλεόνασμα και ότι κάποιοι άνθρωποι  να πάρουν, μια μικρή έστω, οικονομική βοήθεια.  Για αυτό,  θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι: μιλάμε για «αιματοβαμμένο» πλεόνασμα,  αφού έχει προκύψει από τις περικοπές στην Υγεία στην Παιδεία , στους μισθούς των εργαζομένων και στις συντάξεις.  Είναι φτωχό προεκλογικό πυροτέχνημα  και προσβολή προς τους  εργαζόμενους και συνταξιούχους , που έχουν διαπιστώσει να συρρικνώνονται  από 30 έως και 50%  οι αποδοχές τους,  η εφάπαξ καταβολή ενός φιλοδωρήματος  λίγο πριν από τις δημοτικές και ευρωβουλευτικές  εκλογές.  Και το κυριότερο, αν μετά το «βεβαιωμένο» πλεόνασμα από την ΤΡΟΙΚΑ, δεν ακολουθήσει  ρύθμιση του Δημοσίου χρέους  (ήταν 299 δις ευρώ το 2009 και τώρα, μετά από 4 χρόνια εξαντλητικής λιτότητας έχει ανέβει στο 325 δισεκ. ευρώ), τότε, είναι αναπόφευκτο το νέο Μνημόνιο.
Οι διάφοροι «πανηγυρτζήδες» του πρωτογενούς πλεονάσματος , καλό θα είναι να χαμηλώσουν για λίγο τους τόνους και να δουν την καταγεγραμμένη κοινωνική πραγματικότητα.  Είναι περίπου 1.400.000 οι άνεργοι. Είναι περισσότεροι από 300 χιλιάδες οι Έλληνες που είναι ανασφάλιστοι. Είναι περίπου 800 χιλιάδες οι «εργαζόμενοι» , που ενώ εργάζονται , αμείβονται με καθυστέρηση 3,5, ή και 7 μηνών και μάλιστα,  πολλοί παίρνουν τα μισά από τα οφειλόμενα , αλλά δεν διαμαρτύρονται για την μη χάσουν την κακοπληρωμένη δουλειά τους.  Φθάνει στα 2 εκατομμύρια ο αριθμός των Ελλήνων πολιτών που ζουν στα όρια ή κάτω από αυτά , της φτώχειας. Το κατοχικό φαινόμενο της πείνας έχει κάνει την εμφάνισή τους. Είναι πλέον εκατοντάδες  χιλιάδες οι Έλληνες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το φαγητό της μέρας και σιτίζονται στους Δήμους και τις Εκκλησίες.  Και το τραγικότερο,  έχουν αυξηθεί οι αυτοκτονίες κατά 46% την τριετία του μνημονίου!!
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet,  ο ερευνητης Δρ. Ντειβιντ Στάκλερ, επισημαίνει ότι στην Ελλάδα είναι ορατή η κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση και  αναφέρει ότι: «το κόστος της λιτότητας το φέρουν κυρίως οι μέσοι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα της υγείας που έχουν υπάρξει στην Ευρώπη στη σύγχρονη εποχή. Μεταξύ των συμπτωμάτων της κρίσης είναι ότι αυξήθηκε η παιδική θνησιμότητα κατά 43%. Και ακόμη, ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκινοπαθείς, δεν έχουν την αναγκαία φαρμακευτική περίθαλψη και αφήνονται  να πεθάνουν αβοήθητοι» .
Τέλος, σε εμπεριστατωμένη έκθεση που δημοσίευσε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ),  καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των φαινομένων κατάθλιψης και παραίτησης των ελλήνων πολιτών, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.   
Γι’ αυτό, ας είναι πιο συγκρατημένοι  οι Κυβερνητικοί παράγοντες, διότι αν το πρωτογενές πλεόνασμα εξελιχθεί σε πλεόνασμα υποκρισίας,  τότε το προεκλογικό «δωράκι», πιθανόν να μην «εκτιμηθεί»  δεόντως στις κάλπες, ακόμη και από τους  δικαιούχους … 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου