Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΧΡ. Α. ΚΑΠΟΥΤΣΗ


Σχετικά με τα διμερή ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, Κυπριακό, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς και ΑΝΥΠΕΞ Ευκλ. Τσακαλώτος και Ν. Χουντής), δεν σχεδιάζει να προβεί σε θεαματικές αλλαγές.  Ειδικά στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά οι κυβερνητικοί εταίροι και τα συναρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας (Π. Καμμένος και Κ. Ήσυχος), έχουν ταυτόσημες απόψεις. Διαφορές όμως και μάλιστα σοβαρές υπάρχουν στο λεγόμενο Σκοπιανό, δηλαδή στην ονομασία του γειτονικού κράτους της FYROM.
ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Η θέση της Ελλάδος ήταν και παραμένει (Κυβερνήσεις Ν.Δ. , ΠΑΣΟΚ, και ο βασικός κυβερνητικός κορμός  ΣΥΡΙΖΑ),  υπέρ ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη «Μακεδονία» και όχι πριν τη λέξη «Δημοκρατία» (π.χ. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας),  που θα χρησιμοποιείται έναντι πάντων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή.
Επί τη βάσει της θέσης αυτής μετέχει ο Έλληνας εκπρόσωπος στη διαδικασία του ΟΗΕ υπό τον κ. Nimetz. Τις Ελληνο – σκοπιανές σχέσεις υπονομεύει η  Γερμανία, που  πιέζει την Ελλάδα, να μην ασκήσει βέτο και να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες ένταξης της FYROM στην Ε.Ε., ενώ οι ΗΠΑ ζητούν από την Ελλάδα να άρει το βέτο και η FYROM να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με το συνταγματικό της όνομα «Μακεδονία». Ο Κυβερνητικός εταίρος οι ΑΝΕΛ, έχουν διαχωρίσει τη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζουν ότι, αποτελεί αιτία κυβερνητικής ρήξης, εφόσον εκχωρηθεί το όνομα «Μακεδονία» στους Σκοπιανούς.
Σοβαρή πολιτική κρίση ξέσπασε  στα Σκόπια. Αμφισβητείται ο Πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι. «Πρέπει οι δύο χώρες να εργαστούν για την επίλυση των διμερών προβλημάτων»,  είπε ο Πρωθυπουργός της π. Γ.Δ. Μακεδονίας   Νίκολα Γκρούεφσκι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί, το συντομότερο  με τον Α. Τσίπρα, με στόχο την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων, την οικοδόμηση ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης,  που θα εξασφαλίζει στις δύο χώρες  τη συνεργασία σε όλους τους τομείς.  Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποδέχτηκε το αίτημα του Σκοπιανού ομολόγου του, και συμφώνησαν να οριστεί συνάντηση αργότερα και  μέσω της διπλωματικής οδού.
Εν τω μεταξύ έχει ξεσπάσει σοβαρή πολιτική κρίση στην π. Γ.Δ. Μακεδονίας. Στο επίκεντρο της κρίσης είναι, μεταξύ άλλων και η αδυναμία του Ν. Γκρουεφσκι, να υπερβεί εθνικιστικές έμμονες σχετικά με τη διαφορά που υπάρχει για το όνομα και η Ελλάδα, να αποσύρει το βέτο και έτσι, η χώρα του να ενταχθεί  στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ζήτησε την παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε., προκειμένου να επιλυθεί η διμερής διαφορά με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος. «Η διαφορά αυτή (σ.σ. για το ζήτημα της ονομασίας) πρέπει να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί λύση χωρίς την ενεργό συμμετοχή των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, σε ρόλο μεσολάβησης, μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας», δήλωσε ο Α. Αχμέτι, που επιμένει ότι θα πρέπει η π. Γ.Δ. Μακεδονίας, με οποιοδήποτε όνομα, να ενταχθεί το συντομότερο στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε..
Επίσης, ο Αλί Αχμέτι, το κόμμα του οποίου είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στην πΓΔ Μακεδονίας , απέστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, με την οποία ζητά τη βοήθεια της Ε.Ε. για την υπέρβαση της προβληματικής κατάστασης στην πΓΔ Μακεδονίας.
Λόγω ακριβώς της εσωτερικής πολιτικής κρίσης στη FYROM, ακυρώθηκε και  η μετάβαση του Σκοπιανού Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες. Ο Ν. Γκρούεφσκι επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου