Σάββατο, 2 Μαΐου 2015

Η ηθική διάσταση του ανεξόφλητου Χρέους ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑτου Χρήστου Καπούτση

 Η διεκδίκηση του ανεξόφλητου χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα,  που προέκυψε κατά τη διάρκεια της κατοχής 1941-44, περιέχει πρωτίστως ένα ηθικό αίτημα.  Τη δικαίωση του αντιφασιστικού αγώνα των Ελλήνων πολιτών, που αυτοβούλως προέταξαν την προσωπική Ελευθερία και  την Εθνική Ανεξαρτησία, «μη φειδόμενοι της ζωής», έναντι της εθελοδουλίας ή της σιωπηρής αποδοχής της απεχθούς πραγματικότητας,  που επέβαλαν οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους.
‘Όσοι είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση στη ΛΑΕΔ, που συνδιοργάνωσαν , το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα,  νοιώσαμε ένα εσωτερικό συγκλονισμό, από το οπτικοακουστικό υλικό,  που είχε ετοιμάσει το Πολεμικό Μουσείο, όπου ξεχείλιζε ο ανθρώπινος πόνος, η ανείπωτη τραγωδία  των κατακτημένων Ελλήνων και η απίστευτη βαρβαρότητα των κατακτητών.
Στην παρέμβασή της η πρόεδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέδειξε μια ακόμη πτυχή, δυστυχώς παραγνωρισμένη, της δράσης των κατοχικών στρατευμάτων. Απαίτησε η Πρόεδρος, την επιστροφή στη χώρα μας, ΟΛΩΝ των μνημείων του Πολιτισμού, που εκλάπησαν από την Ελλάδα,  κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής.
Επίσης,  έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανακοίνωση από τον ΑΝΥΠΕΘΑ Κ. Ήσυχο, ότι η αρμόδια Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, πρόσφατα απέκτησε 400 χιλιάδες έγραφα της ΒΕΡΜΑΧΤ, όπου καταγράφονται λεπτομερώς οι καταστροφές που προξένησαν , σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε οικογένεια της Ελληνικής Επικράτειας  τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και μάλιστα, με προσωποποιημένες ευθύνες, των γερμανών αξιωματικών και των συνεργατών τους.
Συνιστά επομένως ανοσιούργημα και βαρύτατη  προσβολή της μνήμης των θυμάτων, κάθε  προσπάθεια συσχέτισης ή και συμψηφισμού,   του βεβαιωμένου  δημοσιονομικού χρέους της Ελλάδας προς τους δανειστές μας, με το ηθικό αίτημα , να αποδεχτεί και να αναγνωρίσει η σημερινή Δημοκρατική και ευημερούσα Γερμανία, τις απαράγραπτες οφειλές της προς τους Λαούς της Ευρώπης, που υπέφεραν τα πάνδεινα από τον γερμανικό φασισμό.  Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου