Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015

«Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών». Μεταξύ αυτών και ο Πατέρας μου Αθανάσιος Καπούτσης

Η 12η Νοεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών», είναι η ημέρα θανάτου του πρώτου πυροσβεστικού υπαλλήλου, ο οποίος έχασε τη ζωή του 72 χρόνια πριν, σε κατάσβεση πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη.

Ήταν ο δόκιμος πυροσβέστης Β’ τάξεως, Κωνσταντίνος Πούλιος, που έχασε τη ζωή του τις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Νοεμβρίου 1942, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφο οίκημα στη συνοικία Κουλέ Καφέ της Θεσσαλονίκης. Ο 26χρονος πυροσβέστης καταγόταν από το Πολύδενδρο Γρεβενών και ήταν πατέρας ενός νεογέννητου αγοριού.

Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών, στις εγκαταστάσεις του Ε.Σ.Κ.Ε., στο Χαλάνδρι, τελέστηκε σήμερα παρουσία του Υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Π.Σ. Αντιστράτηγου ΠΣ Διαμαντή Κανελλόπουλου, στη μνήμη όλων των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος και δυστυχώς δε βρίσκονται ανάμεσά μας.

(Δείτε ολόκληρη την λίστα μνήμης των πεσόντων ηρωικών πυροσβεστών εδώ...)


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Δημήτριος Τσουκαλάς, ο Βουλευτής του Κ.Κ.Ε. κ. Χρήστος Κατσώτης, η Βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Μαρία Γιαννακάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα Αττικής κ. Γιώργος Καραμέρος, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος, ο Υπαρχηγός ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου, ο Συντονιστής Υποστήριξης Π.Σ. Υποστράτηγος ΠΣ Στέφανος Σπανέας, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πειραιά Υποστράτηγος Π.Σ. Βασίλειος Φλόκας, ο Διοικητής του Ε.Σ.Κ.Ε. Υποστράτηγος Π.Σ. Θεοδόσιος Δημακογιάννης, ο Διευθυντής της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Π.Σ. Υποστράτηγος ΥΓ Χρήστος Παπαδόπουλος, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί του Π.Σ., επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Σώματος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Π.Σ., ενώ παραβρέθηκαν συγγενείς των πεσόντων, καθώς και μεγάλος αριθμός αποστράτων και εν ενεργεία συναδέλφων.Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Κιούλο, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων Αντιστράτηγο ΠΣ Διαμαντή Κανελλόπουλο, από τους συγγενείς των πεσόντων καθώς και εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Π.Σ., των συμβασιούχων και εθελοντών πυροσβεστών.

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, στην περιοχή ευθύνης των οποίων υπάρχουν μνημεία πεσόντων πυροσβεστών.

  Δυστυχώς είναι μακρύς ο κατάλογος των πυροσβεστών που άφησαν  την τελευταία τους πνοή εν ώρα υπηρεσίας. Από το 1998, με την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης από το Π.Σ., μέχρι σήμερα μετράμε 32 θύματα, αριθμός πραγματικά πολύ μεγάλος. (ενώ από το 1911 μέχρι και σήμερα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 53) Ευχόμαστε να είναι οι τελευταίοι που χάνουν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Προς τιμήν αυτών των ηρώων, αλλά και των άλλων που προηγήθηκαν, δημιουργήθηκε το "Ηρώο Πεσόντων Πυροσβεστών" που στέκει πλέον στον προαύλιο χώρο του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΕΚΥΠΣ - 199), στο Χαλάνδρι. Ένα "εικονοστάσι", ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης όλων μας, για τους συναδέλφους μας που δεν επέστρεψαν από το πεδίο της μάχης, που έδωσαν τη ζωή τους θυσία στο βωμό του καθήκοντος της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των συνανθρώπων μας. Ένα ηρώο, όπου θα γονατίζουμε ευλαβικά οι ζώντες συνάδελφοί τους, αλλά και αυτοί που θα πάρουν τη θέση μας και θα δίνουμε την υπόσχεση ότι θα τηρήσουμε τα ιδανικά για χάρη εκείνων που θυσιάστηκαν.

Πεσόντες στο Καθήκον:

Αρχιπυροσβέστης Μάντζιος Ματθαίος
Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης Παπαθεοδώρου Ηλίας
Πυροσβέστης Χαϊδάς Χρήστος
Πυρονόμος Ευαγγέλου Νικόλαος
Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής
Αρχιπυροσβέστης Γιαννοπουλάκης Κωνσταντίνος
Εποχικός Πυροσβέστης Τσώκος Ιωάννης
Εποχικός Πυροσβέστης Γιαπλές Δημήτριος
Εποχικός Πυροσβέστης Τζούμας Ανδρέας
Εποχικός Πυροσβέστης Δρακόπουλος Ιωάννης
Εποχικός Πυροσβέστης Νιάρχος Αθανάσιος
Εποχικός Πυροσβέστης Δούνιας Κωνσταντίνος
Εποχικός Πυροσβέστης Μαρκάκης Στυλιανός
Εποχικός Πυροσβέστης Τζανάκης Ηρακλής
Εποχικός Πυροσβέστης Κορομηλάς Νικήτας
Επιπυραγός Φώτης Αναγνώπουλος
Πυρονόμος Κωστάκης Ιωάννης
Εποχικός Πυροσβέστης Δημόπουλος Σπύρος
Πυροσβέστης (11725) Ιωάννης Κράγιας
Αντιπύραρχος (5494) Γκάτσος Ηλίας
Εποχικός Πυροσβέστης Καρβουνιάρης Σταύρος
Εποχική Πυροσβέστρια Τασοπούλου Ιωάννα
Πυροσβέστης (10173) Σκούρτης Παύλος
Πυροσβέστης (11428) Μπόσινας Ανδρέας
Πυρονόμος (5225) Σταμέλος Σωτήριος
Αρχιπυροσβέστης (6724) Ριζόπουλος Ευστάθιος
Αρχιπυροσβέστης (7171) Νικολάου Νικόλαος
Αρχιπυροσβέστης (4713) Μαλούκος Δημήτριος
Αρχιπυροσβέστης (6861) Μαυραειδής Θεμιστοκλής
Πυροσβέστης (10032) Διαβολής Αλέξανδρος
Εθελοντής Πυροσβέστης Καραμολέγκος Δημήτριος
Πυροσβέστης Πέτρος Σπυρόπουλος
Αρχιπύραρχος Τζιβάρας Γεώργιος
Πυρονόμος Χειλαδάκης Ιωάννης
Υποπυραγός Λεμονίδης Ιωάννης
Πυροσβέστης (6547) Γκαντίνας Γεώργιος
Πυροσβέστης (6531) Καραβασίλης Σάββας
Αρχιπυροσβέστης Κούρκουλος Σπυρίδων
Πυροσβέστης Αστέριος Χαλκιάς
Ανθυποπυραγός (3089) Μαρκόπουλος Χρήστος
Υπαρχιπυροσβέστης Πετράκης Σπυρίδων
Δοκ. Πυροσβέστης Μαγαλιός Νικόλαος
Αρχιπυροσβέστης Μπακαλούμας Νικόλαος
Αρχιπυροσβέστης Παναγιώτης Μεζήνης
Αρχιπυροσβέστης Σταύρος Σουρτακιάς
Οδηγός Αθανάσιος Παπαγρίβας
Πυροσβέστης Αθανάσιος Καπούτσης
Δόκιμος Τεχνίτης Διονύσιος Αναγνωστόπουλος
Πυροσβέστης Αναστάσιος Φωτεινόπουλος
Δόκιμος Πυροσβέστης Κων/νος Πούλιος
Πυροσβέστες - Στρατιώτες Παναγιώτης Καραγιαννίδης, Παναγιώτης Τσαβλής και Κωνσταντίνος ΖαΐμηςΠηγές: Σαν Σήμερα, Πυροσβεστικό Σώμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου