Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία


Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση σύγχρονων μορφών απειλών, προσδιορίζεται στην διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, που ολοκληρώνεται το Σάββατο, αργά το απόγευμα, στην πρωτεύουσα της Πολωνίας τη Βαρσοβία. Έχει και σημειολογικό χαρακτήρα η συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής , αφού το «Σύμφωνο της Βαρσοβίας» ήταν το αντίπαλο δέος του ΝΑΤΟ κατά την περίοδο του Ψυχρού πολέμου.
Από τα κομβικά θέματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ  στη Βαρσοβία είναι οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία. Αποφασίστηκε, η τοποθέτηση πολυεθνικών στρατιωτικών Μονάδων του ΝΑΤΟ, στις χώρες της Βαλτικής,  στην Πολωνία και στην Ουκρανία, καθώς επίσης και η ολοκλήρωση της αντιπυραυλικής ασπίδας με την εγκατάσταση αντιαεροπορικών Πυραύλων Patriot σε Ρουμανία και Πολωνία. Πρόκειται ουσιαστικά για περικύκλωση της Ρωσίας, από στρατιωτικές δυνάμεις της Δύσης.
Ωστόσο, μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών μελών του ΝΑΤΟ, καταγράφεται μία απόκλιση στις εθνικές προσεγγίσεις  σε ότι αφορά στις σχέσεις με τη Ρωσία. Η  Πολωνία με τις Βαλτικές Χώρες, επιδιώκουν τη συνέχιση της «σκληρής στάσης» προς τη Ρωσία και την αντιμετώπιση της,  ως εχθρικής δύναμης.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΝΑΤΟ – ΕΕ, μετά και το Brexit,  αναμένεται να επιβεβαιωθεί  η στενή συνεργασία σε θέματα ασφάλειας.  Η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει  και πάλι την εξαίρεση της Κύπρου από κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις  ΝΑΤΟ – ΕΕ, επαναφέροντας πάγιες αξιώσεις της.
Οι «28» αναμένεται να αποφασίσουν λήψη επιπλέον μέτρων για την «κυβερνοάμυνα», όπως και την ίδρυση μιας νέας υπηρεσίας πληροφοριών , ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση των  υβριδικών, ασύμμετρων και τρομοκρατικών  απειλών.
Η ελληνική αντιπροσωπεία, δέχτηκε την παραπέρα αναβάθμιση της αεροναυτικής βάσης στη Σούδας  και την αξιοποίησή της από τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη και πλοία,  για τις επιχειρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, θα εγκρίνουν  τη συμμετοχή της Συμμαχίας  στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκθα ενεργοποιηθούν τα AWACS, δηλαδή τα αεροσκάφη επιτήρησης του NATO, τα οποία θα πετούν στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και της Μεσογείου, όπου θα σχηματίζουν ένα τόξο γύρω από το Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη. Στόχος να αλιεύουν πληροφορίες για την τζιχαντιστική οργάνωση ISIS. Τις πληροφορίες θα αξιοποιούν μέλη του ΝΑΤΟ , όπως η Τουρκία.  Τα αεροσκάφη αυτά, εφοδιασμένα με ισχυρά ραντάρ, μπορούν να συγκεντρώνουν δεδομένα,  για τη δραστηριότητα στον αέρα και στο έδαφος σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων και μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο σε αποστολές αεροπορικών βομβαρδισμών.
Της Ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείται ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και συμμετέχουν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης.  Εκτιμάται ότι,  το θέμα της ένταξης της π. Γ.Δ. Μακεδονίας  στο ΝΑΤΟ, παρότι δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα, κάποια από το μέλη της Συμμαχίας, θα επιμείνουν να συζητηθεί ατά τη διάρκεια του  αποψινού δείπνου εργασίας.
Συνάντηση Ομπάμα – Τσίπρα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΝΑΤΟ.
Η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου, θα είναι διάρκειας μισής ώρας περίπου και η ατζέντα θα περιλαμβάνει το ελληνικό πρόγραμμα και χρέος, ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη (Brexit), προσφυγικό, αλλά και θέματα περιφερειακής ασφάλειας.
Χρήστος Καπούτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου