Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016

Προσέγγιση αλλά όχι ταύτιση απόψεων Ελλάδας και Ρωσίας για Κυπριακό , ενέργεια και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανάλυση του Χρήστου Καπούτση

Το Κυπριακό, η δυναμική των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή , καθώς και οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  τον Πρωθυπουργό και τον Έλληνα ομόλογό του, κατά την διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών  Ελλάδας και Ρωσίας, ο Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε τον ρώσο ομόλογό του για τις θέσεις της  Ελλάδας στο Κυπριακό. Ζήτησε, ο έλληνας ΥΠΕΞ,  τη στήριξη της Ρωσίας, στην βασική ελληνική θέση που είναι, η άμεση κατάργηση των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών και φυσικά την  απομάκρυνση του συνόλου των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.
Η Ελλάδα αναμένει από τη Ρωσία, με την ιδιότητά της ως Μονίμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να επιβεβαιώσει τη θέση της για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σ. Λαβρώφ, υποστήριξε, ότι η Ρωσία στηρίζει λύση του Κυπριακού  στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και ότι, πρέπει οι ελληνοκύπριοι και οι τουρκοκύπριοι να συμφωνήσουν και στα τρία βασικά ζητήματα που αφορούν στην κυριαρχία, το περιουσιακό και τις εγγυήσεις. «Η Ρωσία δεν θα δεχθεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες στις συνομιλίες για το Κυπριακό», τόνισε,  ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.   Απαντώντας σε  ερώτηση για τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ο Σ.Λαβρόφ απάντησε ότι: «Όλες οι Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα απ' όλους. Γι αυτό υπογράφονται, για να τηρούνται» .

Στις συνομιλίες που είχε ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ, με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, επισήμανε,  την ιδιαίτερη σημασία  που έχει για την Ρωσία η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream , δια μέσου  της Ελλάδας, έως την Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση,  ότι θα  λάβει εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή του  έργου.
Έτσι επανέρχεται στο προσκήνιο και  το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ρώμη, μεταξύ  ΔΕΠΑ, Gazprom, Edison, παρά τις επιφυλάξεις της Ε.Ε.. Επισημαίνουμε ότι,   η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου για την Ελλάδα, ενώ πρόσφατα η ενεργειακή συνεργασία επεκτάθηκε στον τομέα του πετρελαίου, με τη συμφωνία των ΕΛΠΕ με τη ROSNEFT για προμήθεια αργού πετρελαίου, αλλά και στον τομέα της εξοικονόμησης και των ανανεώσιμων πηγών  ενέργειας.
Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, εξέφρασε την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων και του τουρισμού και τα επόμενα χρόνια να γίνει ακόμη στενότερη.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπάρχει δυναμική αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.  Χαρακτηριστικά το πρώτο εξάμηνο του 2016 η αύξηση ξεπερνά το 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.  Επίσης, σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ, επισημαίνει ότι  βασική παράμετρο στις διμερείς ελληνορωσικές σχέσεις και στη σύμπλευση των δύο λαών,  αποτελεί και ο διεκκλησιαστικός διάλογος.

Οι γεωπολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ήταν επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, στις συνομιλίες  του στην Αθήνα, με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.
Η επίσκεψη του Σ. Λαβρώφ στην Ελλάδα, συνέπεσε χρονικά με την άφιξη στην Ανατολική Μεσόγειο της ισχυρής ναυτικής δύναμης της Ρωσίας με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο "Ναύαρχος Κουζνετσόφ" που  μεταφέρει και 28 μαχητικά αεροσκάφη Mig-29 τέταρτης γενιάς. Το αεροπλανοφόρο   συνοδεύουν  δύο πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια  εφοδιασμένα  με τους πυραύλους cruise Kalibr, δύο   αντιτορπιλικά και άλλα  συνοδευτικά πολεμικά πλοία.  Επίσης η Ρωσία έχει διπλασιάσει τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών που βρίσκονται στη Συρία, ενώ έχει εγκαταστήσει στο συριακό έδαφος τα υπερσύγχρονα  αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα,  S- 400 και S-300, που καλύπτουν μεγάλο μέρος της Συρίας, του Ιράκ, της Ιορδανίας, του Λιβάνου, της Τουρκίας και φυσικά του Ισραήλ.
Η  συγκέντρωση ισχυρών  αεροναυτικών ρωσικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, προβληματίζουν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, και απαντούν, ενισχύοντας αναλόγως την στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή. Επίσης,  ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, έχουν προχωρήσει  στην πλήρη επιχειρησιακή ανάπτυξη της  αεροναυτικής βάσης της Σούδας στην Κρήτη, αλλά και στην περεταίρω αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. 
Η  Ρωσία από την πλευρά της,  επενδύει μακροπρόθεσμα στην παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, με την υπόθεση της Συρίας,  αλλά και διεκδικώντας  μέρισμα στην αξιοποίηση των ενεργειακών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής (Α. Μεσόγειο, Β. Ιράκ).  Συνεπώς, η Ρωσία επιδιώκει  να έχει μια στενή σχέση με την Κύπρο,  την Ελλάδα και φυσικά με την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Σ. Λαβρώφ για το Κυπριακό, το ενεργειακό και την αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων.  Επίσης στο πνεύμα της συνεννόησης και της συνεργασίας, ήταν και η δήλωση του Ν.Κοτζιά για τις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ και την θέση της Ελλάδας.  «Το θεμέλιο είναι ότι πρέπει να βρούμε δρόμο για μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας για την Ευρώπη και για αυτό προτείναμε να ενεργοποιηθεί ξανά το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Πιστεύουμε ότι τα κανάλια συνεννόησης των δύο πλευρών πρέπει να είναι ανοιχτά.  Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα και Ιταλία θέλουν συνεννόηση και  συνεργασία με Ρωσία» είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου