Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018

Σε φυλακή στην Αδριανούπολη κρατούνται οι συλληφθέντες έλληνες στρατιωτικοί


 του Χρήστου Καπούτση
«Τη Δευτέρα η Ελληνική πλευρά θα καταθέσει ένσταση στην απόφαση του Δικαστηρίου της Αδριανούπολης, σύμφωνα με την οποία, οι 2 έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο από τουρκική περίπολο , κατηγορούνται για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή.  Το τουρκικό  Δικαστήριο  έκρινε, ότι θα πρέπει οι έρευνες να συνεχιστούν, διότι ενδέχεται να προκύψουν και αλλά αδικήματα σε βάρος των συλληφθέντων. Η απόφαση για προφυλάκιση λήφθηκε  λόγω “υποψίας ότι θα αποδράσουν”, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης. Ο ι δυο έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε φυλακή στην Αδριανούπολη.  Τους  έχει αφαιρεθεί ο οπλισμός και τα κινητά τους τηλέφωνα. Οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν την επαφή τους με οποιοδήποτε εκπρόσωπο  της ελληνικής πολιτείας, ακόμη και με τις οικογένειές τους. Επέτρεψαν μόνο μια ολιγόλεπτη επίσκεψη από την Πρόξενο μας στην Αδριανούπολη.  Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο με πρωτοβουλία της προξένου παρέστη δικηγόρος υπεράσπισης.
Η ελληνική πλευρά επιμένει, ότι οι δυο έλληνες στρατιωτικοί , βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος, που οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τον προσανατολισμό τους. 
Υπήρξαν και δυο τηλεφωνικές επικοινωνίες των Αρχηγών των ΓΕΕΘΑ, του Ναυάρχου Αποστολάκη  και του Στρατηγού Ακαρ, που έγιναν σε καλό κλίμα, αλλά δεν ήταν αποτελεσματικές, αφού δεν αφέθησαν ελεύθεροι οι έλληνες  στρατιωτικοί , όπως ανέμεναν στο ΥΠΕΘΑ. Με τη φράση «Θεωρώ ότι το θέμα δεν είναι σοβαρό, αλλά αν δεν προσεχθεί μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρό ζήτημα», που είπε πριν από λίγο υψηλόβαθμο στέλεχος των ΕΔ. σε άτυπη συνάντησή του με τους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες, αποδίδει την εικόνα,  έτσι όπως έχει εξελιχθεί μέχρι τώρα, από τη στιγμή  της συλλήψεως από τους Τούρκους,  των δύο Ελλήνων στρατιωτικών χθες το απόγευμα στις Καστανιές του Έβρου και της κράτησης τους σε φυλακή στην Αδριανούπολη». (το ρεπορτάζ, όπως το έδωσα στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων του Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 984)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου