Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018

Μεγάλη απώλεια ο θάνατος του αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ

   
« Ο Στίβεν Χόκινγκ, μια φορά είχε πει "δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς". Θα μας λείπει για πάντα», αναφέρεται στην  ανακοίνωση των παιδιών του.  Ο  διαπρεπής βρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ ((Stephen Hawking, 8 Ιανουαρίου 1942 – 14 Μαρτίου 2018) απεβίωσε  σε ηλικία 76 ετών.
Ο Στίβεν Χόκινγκ έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους διαπρεπέστερους θεωρητικούς φυσικούς από την εποχή του Άλμπερτ Αϊνστάιν.  Το έργο του σχετικά με την προέλευση και τη δομή του σύμπαντος, από τη Μεγάλη Έκρηξη μέχρι τις μαύρες τρύπες, έφερε επανάσταση στην επιστημονική κοινότητα.
Στις αρχές του 1963, λίγο μετά τα 21α γενέθλιά του, ο Χόκινγκ διαγνώσθηκε με μια νόσο του κινητικού νευρώνα, γνωστή και ως νόσο του Λου Γκέριγκ. Οι γιατροί τού έδιναν δύο χρόνια ζωής. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, δεν θα προλάβαινε να ολοκληρώσει το διδακτορικό του. Ωστόσο ο Χόκινγκ, διαψεύδοντας τους γιατρούς του, όχι μόνο απέκτησε διδακτορικό τίτλο, αλλά τις επόμενες δεκαετίες άνοιξε νέους δρόμους στην κατανόηση του σύμπαντος. Για δεκαετίες βρισκόταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, εξαιτίας της ανίατης νευρολογικής νόσου.  Ένας μεγάλος επιστημονας, ένα γενναίος άνθρωπος που παρόλο που μιλούσε με συνθετική φωνή,  ενέπνευσε πολλούς άλλους επιστήμονες με τις πρωτοποριακές ιδέες του.
Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ.
Ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ επέκτεινε τη θεωρία του για τις «μαύρες τρύπες» του διαστήματος, υποστηρίζοντας ότι είναι πύλες σε ένα άλλο σύμπαν.
Ο Χόκινγκ αφιέρωσε τη ζωή του στο πάντρεμα των δύο ακρογωνιαίων λίθων της Φυσικής- της θεωρίας του Αϊνστάϊν περί σχετικότητας και της κβαντικής θεωρίας. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για τον διάσημο αστροφυσικό παρέμεινε η παρουσία των ανθρώπων στο σύμπαν. «Νομίζω ότι το ανθρώπινο γένος δεν έχει μέλλον εάν δεν πάει στο διάστημα. Για αυτό το λόγο πιστεύω ότι τα διαστημικά προγράμματα και οι εκκολαπτόμενες διαστημικές εταιρείες είναι σημαντικές για να βοηθήσουν στην εξάπλωση του ανθρώπινου είδους μακριά από τη γη», υπογράμμιζε με έμφαση μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του.

Χρήστος Καπούτσης Μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου