Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018

Το ΝΑΤΟ, η Τουρκική Δικαιοσύνη και οι δυο προφυλακισμένοι έλληνες στρατιωτικοί


Το θέμα της προφυλάκισης και της ημερομηνίας εκδίκασης της υπόθεσης των δυο ελλήνων στρατιωτικών, που είναι έγκλειστοι σε φυλακή στην Αδριανούπολη, είναι πια στις αρμοδιότητες της τουρκικής δικαιοσύνης, αξιολογώντας φυσικά και τις ενδεχόμενες  ιδιαιτερότητές της. Και επομένως, άλλα κράτη ή Διεθνείς οργανισμοί, δεν μπορούν να παρέμβουν στην Δικαιοσύνη μιας χώρας, της Τουρκίας στην προκείμενη περίπτωση, χωρίς να διαταράξουν την έννομη Τάξη, όπως αυτή καθορίζεται από την εσωτερική νομοθεσία της.
Υποστηρίζουμε, ότι θα απαιτηθεί κάποιο χρονικό διάστημα, που δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί,  μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, άρα, οι δυο έλληνες στρατιωτικοί, δεν θα αποφυλακιστούν αρκετά σύντομα, όπως υποστήριζαν κάποιοι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.
Επίσης φαίνεται, ότι δεν βοηθούν οι χαρακτηρισμοί, περί ομήρων ή αιχμαλώτων, που έχουν ακουστεί. Ήδη ο ΑΝΥΠΕΘΑ Φ. Κουβέλης, χαρακτήρισε,  ως «υπερτροφικό λόγο» τα όσα λέει για την κράτηση των δύο στρατιωτικών ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος. Πρόκειται για διπλωματική,  αλλά σαφέστατη διαφοροποίηση του Αναπληρωτή από τον ΥΠΕΘΑ.
Επίσης, η ενημέρωση που έγινε από τον  Π. Καμμένο στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., κρίνεται, εκ του αποτελέσματος, ως μη αποτελεσματική, διότι: Σε δηλώσεις του, στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu και σε σχετική ερώτηση, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απάντησε: «Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο πρέπει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία».  Δεν προέβαλε, ο Γ.Γ.  την αξίωση της άμεσης αποφυλάκισης των δυο ελλήνων στρατιωτικών. Μάλιστα, στην ίδια συνέντευξη, ο  γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, πλέκοντας το εγκώμιο της Γείτονος χώρας, τόνισε, ότι «η Τουρκία συνεχίζει να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ», δήλωση, που μπορεί και να ερμηνευτεί ως πολιτική κάλυψη των επιλογών της Τουρκίας, προφανώς, σε ευρύτερη γεωπολιτική κλίμακα. (Το παραπάνω κείμενο είναι από ρεπορτάζ-σχόλιο, που έκανα στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 984)
Χρήστος Καπούτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου