Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΙΜΙΑ 1996. Μια νύχτα ...αξημέρωτη. Τη νύχτα εκείνη η Ελλάδα πόνεσε, μάτωσε, διασύρθηκε, προδόθηκε , μίκρυνε! .

του Χρήστου Καπούτση

ΙΜΙΑ 1996. Μια νύχτα ...αξημέρωτη. Τη νύχτα εκείνη η Ελλάδα πόνεσε,  μάτωσε, διασύρθηκε, προδόθηκε , μίκρυνε!   .
          * 
Είναι νύχτα 30-31 Ιανουαρίου 1996,  η Τουρκία εκμεταλλευόμενη μια δύσκολη πολιτική συγκυρία για την Ελλάδα, (είχε παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο νέος Πρωθυπουργός Κ.Σημίτη δεν είχε πάρει καν ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή),  πραγματοποίησε στρατιωτική απόβαση επί αφύλαχτου ελληνικού εδάφους και κατέλαβε μια από τις βραχονησίδες των Ιμίων. Και στη συνέχεια, εφηύρε την καινοφανή θεωρία των «γκρίζων ζωνών», δηλαδή περιοχών, νησίδων, βραχονησίδων και νησιών του Αιγαίου, που  είναι αδιευκρίνιστης εθνικής κυριαρχίας! Στην ουσία, η Τουρκία μετά τα Ίμια και μέχρι σήμερα, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, σε δεκάδες Ελληνικά νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου.  Το κόστος, εκείνης της θυελλώδους, κυριολεκτικά και μεταφορικά, νύχτας των Ιμίων,  αποδείχτηκε πολύ  βαρύ για την Ελλάδα. Τη νύχτα εκείνη η Ελλάδα πόνεσε,  μάτωσε, διασύρθηκε, προδόθηκε , μίκρυνε! Τρία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού οι Χ. Καραθανάσης, Ε. Γιαλοψός, Π. Βλαχάκος, θα χάσουν τη ζωή τους. Είναι το πλήρωμα του ελικοπτέρου, που εκτέλεσε αποστολή αναγνώρισης στα Ίμια και κατά την επιστροφή του, θα συντριβεί στη θάλασσα. Ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, έδωσε εντολή στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Χρήστο Λυμπέρη, να στείλει  ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο σε αποστολή αναγνώρισης,  επάνω από καταληφθέν ελληνικό έδαφος  και να βεβαιώσει την κατάληψη!  Στις 04.25΄ π.μ. η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 αναφέρει ότι έχει ήδη απογειώσει το ελικόπτερο της AB-212ASW «ΠΝ21»,  που αυτή τη στιγμή βρίσκεται πάνω από τη νησίδα και αναμένει την αναφορά των αποτελεσμάτων της αναγνώρισης από το πλήρωμά του. Είναι το τελευταίο σήμα... μετά χάνεται το στίγμα του ελικοπτέρου από τα ραντάρ....

 Η Ελλάδα υποχρεώθηκε, για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,  να υποστείλει την ελληνική σημαία από τμήμα της ελληνικής επικράτειας, τα ΙΜΙΑ.  Όταν ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έδωσε εντολή στον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Χρ. Λυμπέρη να στείλει καταδρομείς  και να υποστείλουν  την Ελληνική σημαία από τα ΙΜΙΑ, ο Α/ ΓΕΕΘΑ του απάντησε , ότι αυτό δεν γίνεται,  διότι εξευτελίζονται οι Ε.Δ. και θα είναι ντροπή να το μάθει ο ελληνικό λαός. Τότε επενέβη ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος  και είπε «Θα πούμε Αρχηγέ, ότι ο αέρας πήρε την ελληνική σημαία και τη χάσαμε»!!! Επίσης, τα  γεγονότα στα Ίμια κλόνισαν την εμπιστοσύνη του Λαού , αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας στην αξιοπιστία της  κυβέρνησης, ειδικά όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ευχαρίστησε από το βήμα της Βουλής τους Αμερικανούς,  για τον καταλυτικό τους ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Αναμφίβολα, δύο είναι οι βασικές πτυχές των γεγονότων των Ιμίων: η στρατιωτική και η πολιτική.
Το γεγονός ότι οι Τούρκοι κατόρθωσαν να αποβιβάσουν στρατιωτική ομάδα στη μία των βραχονησίδων Ίμια συνιστά σοβαρή αποτυχία της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας. Πρόκειται για σφάλμα τακτικής του τότε Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχου Χρ. Λυμπέρη. Και ακόμη, το γεγονός ότι η ελληνική στρατιωτική ηγεσία έμαθε την κατάληψη της βραχονησίδας από την τηλεόραση,  συνιστά παταγώδη αποτυχία των δυνάμεων επιτήρησης της περιοχής, αλλά και των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Παραθέτουμε όμως το εξής ενδιαφέρον περιστατικό .  Ο  Ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλακόπουλος, τότε επικεφαλής της ΕΥΠ, είχε μεταβεί  στο Μέγαρο Μαξίμου και ζητούσε  να ενημερώσει επειγόντως τον πρωθυπουργό,  για μια πολύ σοβαρή πληροφορία, σχετικά με τα ΙΜΙΑ.  Ο Κ.Σημίτης δεν του επέτρεψε να μπει στην Αίθουσα και τον παρέπεμψε,  να ενημερώσει τον Τ. Μαντέλη, ο οποίος του είπε,  αργότερα, διότι ήταν  ότι είναι πολύ απασχολημένος! Ο Αρχηγός της ΕΥΠ, ο Λ. Βασιλακόπουλος, είχε την πληροφορία, ότι επίκειται η απόβαση στη μία από τις δυο βραχονησίδες των ΙΜΙΩΝ, τουλάχιστον μία ώρα πριν να πραγματοποιηθεί η απόβαση των τούρκων κομάντος!! Την ίδια στιγμή έμπαιναν στον χώρο συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ διάφοροι  κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ,  από περιέργεια, έτσι για να μάθουν τι γίνεται «ρε σύντροφε» …
Σε στρατηγικό επίπεδο όμως, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εκείνο το βράδυ και ετοιμοπόλεμες ήταν και υψηλό ηθικό διέθεταν και, κυρίως, ήταν σε θέση να απαντήσουν στη βαρύτατη τουρκική πρόκληση. Ωστόσο, η πρώτη στρατιωτική επιτυχία των Τούρκων, αναμφίβολα μικρής στρατιωτικής σημασίας, τρομοκράτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, που εγκατέλειψε κάθε ιδέα αντίδρασης και εναπόθεσε τις τύχες της χώρας μας στους Αμερικανούς τους οποίους και εκλιπαρούσε να βρουν οπωσδήποτε και με οποιοδήποτε κόστος πολιτική λύση!  Ο Κ. Σημίτης είχε επιλέξει την αποκλιμάκωση της κρίσης έναντι οιουδήποτε τιμήματος. Ακόμη και αν αυτή η αποκλιμάκωση συνοδευόταν με απώλεια εθνικού εδάφους! Το επιχείρημα του κ. Σημίτη, ότι προτίμησε το ΚΥΣΕΑ να συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, για τα δώσει το μήνυμα στους αντιπάλους ότι προτιμά την πολιτική από την στρατιωτική λύση, είναι αποκαλυπτικό της ψυχολογικής κατάστασης του πρωθυπουργού τη νύχτα της κρίσης.
Ενδεικτικό της κωμικοτραγικής συνεδρίασης του «ΚΥΣΕΑ» υπό τον Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι,  ότι κείνο το βράδυ έγινε μερική επιστράτευση τοπικών εφεδρειών στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εν αγνοία του πρωθυπουργού και των υπουργών που μετείχαν στο ΚΥΣΕΑ, με εξαίρεση του ΥΠΕΘΑ Γερ. Αρσένη που είχε συναινέσει προφορικά(!!) στην πρόταση του Υφυπουργού και πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Πτέραρχου ε.α. Νίκου Κουρή, αλλά «ξέχασε» ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  να ενημερώσει τον πανικόβλητο Πρωθυπουργό. !!! Παρόλα αυτά, εκείνο το βράδυ, Μονάδες Τεθωρακισμένων, Πεζικού και Πυροβολικού στον Έβρο και τα Νησιά του Αιγαίου, είχαν μετακινηθεί  στις θέσεις Μάχης και οι Διοικητές τους είχαν λάβει Πολεμική Αποστολή και πάλι εν αγνοία του ΚΥΣΕΑ!! Για να είμαστε ειλικρινείς το ΚΥΣΕΑ δεν συνεκλήθητε εκείνη τη νύχτα!! Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη χειρότερο. Ο Κ.Σημίτης επιχείρησε να επιρρίψει τις πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησής του  στις Ένοπλες Δυνάμεις!! Πράξη ανέντιμη, ανήθικη και σπιθαμιαίου πολιτικού διαμετρήματος…
Θα πρέπει ωστόσο, κάποτε να  απαντηθεί,  επισήμως,  το εξής καίριο ερώτημα:  Γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Ιανουαρίου, η τουρκική φρεγάτα «Γιαβούζ» προσεγγίζει την αφύλαχτη Δυτική Ίμια σε απόσταση 100 μ. από την ακτή. Απονηώεται από την τουρκική φρεγάτα ελικόπτερο και κατευθύνεται προς την ελληνική βραχονησίδα. Η πληροφορία μεταφέρεται αμέσως στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Επειδή ο Α/ΓΕΕΘΑ με εντολή του πρωθυπουργού βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου(!), ο αντικαταστάτης του, Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Σταμπουλής, δίνει αμέσως εντολή κατάρριψης του τουρκικού ελικοπτέρου. Η εντολή είναι προς τους Κυβερνήτες της Φρεγάτας «ΝΑΥΑΡΙΝΟ» και «ΕΛΛΗ». Η εντολή δεν εκτελείται!!! Γιατί; Και το «απίστευτο»; Το περιστατικό αυτό,  το πληροφορήθηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ την επόμενη μέρα!!! Μετά την βεβαιωμένη κατάληψη της βραχονησίδας Ίμια από τούρκους κομάντος, ο  Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Χρ. Λυμπέρης, πρότεινε  στην Κυβέρνηση τον βομβαρδισμό της νησίδας, πρόταση που είχε απορρίψει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι, το νομικό καθεστώς ΟΛΩΝ των νήσων και νησίδων του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων, αλλά και του συνόλου σχεδόν νησίδων και βραχονησίδων,  προκύπτει σαφώς από διεθνή συμβατικά κείμενα, δηλαδή τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 και τις Ιταλο-τουρκικές Συμφωνίες του 1932. Άλλωστε, η Τουρκία από το 1947 μέχρι το 1996, δεν αμφισβήτησε ποτέ την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια. Ωστόσο, σήμερα η τουρκική ακτοφυλακή δεν επιτρέπει σε ελληνικά πλοία, ούτε καν να προσεγγίσουν τις βραχονησίδες Ίμια.  Και η περιοχή των ΙΜΙΩΝ θεωρείται «de facto», αμφισβητούμενης εθνικής κυριαρχίας περιοχή.
Συνεπώς , η υπόθεση των  ΙΜΙΑ τραυμάτισε το διεθνές κύρος της χώρας και το χειρότερο, δεν έχουν κλείσει οι πληγές που άνοιξαν εκείνη τη νύχτα  στο σώμα της Πατρίδας.  Υπάρχει όμως και ένα μάθημα , που δεν θα πρέπει να λησμονείται. Η Ελλάδα, η εκάστοτε Κυβέρνηση, οι Ένοπλες Δυνάμεις  της Χώρας, δεν δικαιούνται να μην είναι πάντα ετοιμοπόλεμες.
Και ως κατακλείδα ο εξής προβληματισμός: Ποιοι (εννοώ από του πολιτικούς, τους στρατιωτικούς, τους δημοσιογράφους και τους Καθηγητές) έχουν καταλάβει, τι ακριβώς συνέβη εκείνη την θυελλώδη, κυριολεκτικά και μεταφορικά νύχτα των ΙΜΙΩΝ; Ποιο ήταν το Εθνικό και πολιτικό κόστος; Πως οδηγηθήκαμε σε μια εθνική τραγωδία , τι περισώσαμε ή ακόμη χειρότερο από τι «γλυτώσαμε». Δεν έχει γίνει μια σοβαρή μελέτη και ανάλυση των πολιτικών και στρατιωτικών δεδομένων. Δεν αποδόθηκαν οι ευθύνες. Η ιστορία των ΙΜΙΩΝ δεν διδάσκεται στις Στρατιωτικές Σχολές ή στη Σχολή Διπλωματίας ή στους πολιτικούς που αναλαμβάνουν τα καθήκοντα του Υπουργού Εξωτερικών κι Εθνικής Άμυνας. Να θυμίσω ή παρέλκει ότι, «Όποιος δεν μαθαίνει από την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει ...».

Τι προκάλεσε τη συντριβή του Ελικοπτέρου 
Πολύ μελάνι έχει «χυθεί», για τα αίτια της συντριβής του Ελικοπτέρου, τη νύχτα των Ιμίων, με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες, στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, ο Αντιπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός, να βρουν τραγικό θάνατο. Ο λόγος που οι διάφοροι ευφάνταστοι ειδικοί και δημοσιογράφοι,  έχουν την άνεση να διατυπώνουν ακόμη και ακραίες απόψεις,  είναι ότι το ΠΟΡΙΣΜΑ για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου, έχει χαρακτηριστεί ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ και δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα. Όμως,  η επίσημη εκδοχή που στηρίζεται σε πειστικά επιχειρήματα είναι ότι η πτώση και συντριβή στη θάλασσα του ελικοπτέρου, οφείλεται, είτε στον ανθρώπινο παράγοντα, είτε σε μηχανική βλάβη, ενώ επιβαρυντική ήταν η επίδραση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Στον αντίποδα, πολλοί ειδικοί υποστήριξαν ότι το ελικόπτερο κατέπεσε επειδή εμβλήθηκε  από εχθρικά πυρά και άλλοι,  ότι η αιτία της πτώσης είναι οι ηλεκτρονικές παρεμβολές, χωρίς όμως να κατονομάζουν από ποιον έγιναν.   Ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γερ. Αρσένης, παρεμβαίνοντας σε τηλεοπτική εκπομπή υποστήριξε ότι: «συγκροτήσαμε μια πολυμελής Επιτροπή ειδικών εμπειρογνωμόνων από το Πολεμικό Ναυτικό, το ΓΕΣ, την ΕΛΑΣ, ειδικών από άλλους κλάδους και γιατρών. Η Επιτροπή αυτή χρησιμοποίησε τις ευκολίες που προσέφεραν το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της Αεροπορίας, την ΕΑΒ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το πόρισμά της – ογκωδέστατο – με όλες τις καταθέσεις και τα στοιχεία που περιελάμβαναν, το υπογραμμίζω, και τις ιατροδικαστικές εκθέσεις κατετέθησαν στην στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου. Το Πόρισμα απέκλειε κατηγορηματικά την εκδοχή ότι το ελικόπτερο εβλήθη από εχθρικά πυρά». Επίσης ο ανώτατος αξιωματικός του Π.Ν. και Πρόεδρος της Επιτροπής διερεύνησης του ατυχήματος  Νίκος Κωστάκης έχει αποκλείσει την περίπτωση της κατάρριψης του ελικοπτέρου, από εχθρικά πυρά. Όμως, δεν  έχει πει ΠΟΤΕ, ποια ή ποιες,  ήταν οι αιτίες της πτώσης του. Καταγράφουμε όμως και τη δήλωση του  Γιάννη Καραθανάση:  «Για ένα πράγμα,  είμαστε σίγουροι.  Το ελικόπτερο, δεν έπεσε ούτε λόγω καιρού, ούτε μόνο του. Για εμάς  υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα, τι έγινε και πώς άφησε την τελευταία του πνοή ο πατέρας μου». Επίσης, απόστρατος αξιωματικός του Π.Ν. και μέλος της Επιτροπής διερεύνησης του ατυχήματος, υποστηρίζει ότι το Ελικόπτερο καταρρίφθηκε και ότι η άποψή  του, μειοψήφησε στην αρμόδια Επιτροπή. Την 1η   Φεβρουαρίου 1996 η εφημερίδα «Απογευματινή» αποκαλύπτει εμπιστευτικό σήμα του πιλότου του ελικοπτέρου που έστειλε στις 4.49 τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου. Ο πιλότος ανέφερε κατά λέξη προς τη Φρεγάτα «Ναυαρίνο»: «Έχω ένδειξη master caution (γενική ηλεκτρονική βλάβη), emergency (κίνδυνος)». Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ένδειξη master caution σημαίνει ότι είτε το ελικόπτερο δέχεται ηλεκτρονική παρεμβολή, είτε ότι υπάρχει μηχανική βλάβη. Πάντως, η επίσημη θέση του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας με τον ανθρώπινο παράγοντα να επιδρά καταλυτικά και ενδεχομένως,  λόγω απώλειας προσανατολισμού του πιλότου (Vertigo). Την θέση αυτή υποστήριξε  και ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος Αντώνης Αντωνιάδης, αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της κατάρριψης, είτε λόγω εχθρικών πυρών,  ή λόγω των ηλεκτρονικών παρεμβολών. Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου είναι κλειδωμένα στην βάση στο Κοτρώνι, μέσα σε ένα υπόστεγο και  κανείς δεν έχει πρόσβαση σε αυτά.  Επισημαίνουμε ότι, ενώ υπήρχαν  επιβεβαιωμένες πληροφορίες  για την κατάληψη της Δυτικής Ίμιας από Τούρκους , μέχρι και ο Αμερικάνος υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε  τον Έλληνα ομόλογό του, εντούτοις ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ζητά επιμόνως από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιβεβαιωθεί η πληροφορία  και από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Μια εμμονή που δείχνει τουλάχιστον έλλειψη ψυχραιμίας. Ασφαλώς, είναι τεράστιες  οι ευθύνες εκείνων, που απαίτησαν να  απονηωθεί από τη φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ το ελικόπτερο και να πάει οπωσδήποτε στα ΙΜΙΑ, προκειμένου να διαπιστώσει, αν εκεί βρίσκονται οι τούρκοι κομάντος, παρότι οι καιρικές συνθήκες ήταν απαγορευτικές, αλλά και «υποτιμώντας» το γεγονός, ότι η τουρκική τηλεόραση έπαιζε ήδη σκηνές από την κατάληψη της ελληνικής βραχονησίδας!  Η εντολή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας (Κ. Σημίτης, Γερ. Αρσένης και Χρ. Λυμπέρης) να πάει το ελικόπτερο στα ΙΜΙΑ, αποδείχτηκε άσκοπη, άκαιρη και εντελώς λανθασμένη. Ήταν το κορυφαίο λάθος σε μια αλυσίδα εσφαλμένων επιλογών, που όμως κόστισε τη ζωή σε τρία στελέχη του Π.Ν. Γιατί, δεν έχουν αναζητηθεί, τυχόν ποινικές ευθύνες; 

προσωπική μαρτυρία
Έχει  ξημερώσει η 31η Ιανουαρίου 1996 ... είμαι σε μια Αίθουσα στο Ισόγειο του ΥΕΘΑ μαζί με μια ομάδα δημοσιογράφων, διαπιστευμένων στρατιωτικών συντακτών, άυπνος και  απογοητευμένος  , από τις δραματικές εξελίξεις ( πτώση ελικοπτέρου, τρία στελέχη  του Π.Ν. καθαγίασαν  τα νερά του Αιγαίου με τη θυσία τους) , επικρατεί μια παγωμένη και  καταθλιπτική  ατμόσφαιρα,  κατά διαστήματα έρχεται  και κάποιος αρμόδιος ,  κάτι ψελλίζει, δήθεν για ενημέρωση...  ο ΥΕΘΑ Γ. Αρσένης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Χ. Λυμπέρης είναι ακόμη στο Μ. Μαξίμου...  Με πλησιάζει Ανώτατος Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, που ήταν όλη την νύχτα στο ΕΘΝ. ΚΕ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και μου αποκαλύπτει το εξής συγκλονιστικό! Τη νύχτα, λόγω των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών, τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, Ελληνικά και Τουρκικά, ήταν καθηλωμένα στο έδαφος λόγω καιρού (μου εξήγησε για πιο λόγο.. κάποια κατασκευαστική ατέλεια)!!! Τα μαχητικά αεροσκάφη, που παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες ήταν στο αέρα ετοιμοπόλεμα,  ήταν τα γαλλικά ΜΙΡΑΖ!!!  Άρα,  η Ελλάδα εκείνη την κολασμένη νύχτα,  είχε την απόλυτη αεροπορική υπεροχή...  Είχα ρωτήσει σχετικά το υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Πτέραρχο Νίκο Κουρή, που φυσικά δεν επιβεβαίωσε, ούτε και διέψευσε λεκτικά την πληροφορία, απλά κούνησε με νόημα το κεφάλι του!!  Η είδηση μαζί με το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην Πρώτη σελίδα της ημερίδας  «Το Παρόν», με την οποία συνεργαζόμουν τότε και μάλιστα,  είχε και σχετικό σχόλιο ο εκδότης της εφημερίδας ο  Μάκης Κουρής...  Ε λοιπόν... δεν «ίδρωσε» το αυτί κανενός... (πολιτικού, στρατιωτικού, δημοσιογράφου). Γιατί; Αναρωτιέμαι, τι θα είχε συμβεί σε πιθανή κλιμάκωση, αν η Ελληνική Κυβέρνηση, είχε απαντήσει δυναμικά στην κατάληψη της βραχονησίδας Ίμια, στην δεδομένη συγκυρία, δηλαδή, έχοντας η Ελλάδα, με τα ΜΙΡΑΖ, την απόλυτη αεροπορική υπεροχή;

Σχόλια

  1. ΑΓΑΠΗΤΕ ΧΡΗΣΤΟ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΒΡΑΔΥ ΗΜΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΝΥΧΤΕ ΣΤΟ ΚΕΠΙΧ, ΒΑΡΔΙΑ, ΕΙΧΑΜΕ ΑΣΚΗΣΗ ( ΑΝ ΘΥΜΑΣΑΙ ). ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΡΑΓΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ , ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΕΥΘΥΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ Α/ ΓΕΕΘΑ Χ. ΛΥΜΠΕΡΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα