Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

“Σούδα η Αλεξανδρούπολη”! Ο Χ.Καπούτσης γράφει για τις “διευκολύνσεις” στις ΗΠΑ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Σε στρατηγικής σημασίας, για τα αμερικανικά πολιτικοστρατιωτικά σχέδια, εξελίσσεται η Αλεξανδρούπολη, αναλόγου, αν όχι και μεγαλύτερης βαρύτητας,  με την αεροναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Κοινό χαρακτηριστικό, ο απόλυτος έλεγχος, διοικητικά και επιχειρησιακά, από τους Αμερικανούς.  Ουσιαστικά, οι στρατιωτικές  βάσεις επί ελληνικού εδάφους, έχουν εκχωρηθεί στις ΗΠΑ, μέσω διμερών αμυντικών συμφωνιών, που εξυπηρετούν απολύτως, τα Στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ. Αμυντικές συμφωνίες σαφώς ετεροβαρείς, αφού στα συμφωνηθέντα κείμενα, δεν υπάρχει,  όχι ρήτρα,  αλλά ούτε καν η «υποψία» στρατιωτικής συνδρομής, στην περίπτωση που η εδαφική  ακεραιότητα  της Ελλάδας,  τεθεί υπό στρατιωτική  τουρκική αμφισβήτηση.

Η Σούδα, είναι η προκεχωρημένη στρατιωτική  βάση των αμερικανών στην Μεσόγειο , άνευ της οποίας, στρατιωτικές επιχειρήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή είναι απλά αδιανόητες.

Αναλόγου βαρύτητας, με την Σούδα,  είναι και η Αλεξανδρούπολη, που  εξελίσσεται σε «επίνειο»  της τεράστιας  αμερικανικής   βάσης  στο Ουρόσεβατς (Κόσσοβο).  Χωρίς την Αλεξανδρούπολη, στρατιωτικές επιχειρήσεις των αμερικανών  στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και στην Ευρασία  , στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας ( Αζοφική, Ουκρανία, Αρμενία, Γεωργία), είναι, επίσης στρατιωτικά – επιχειρησιακά, αδιανόητες. Πανόμοια αναμένεται η εξέλιξη και στις στρατιωτικές βάσεις στο  Στεφανοβίκειο, στη Λάρισα, την Ανδραβίδα, την Καλαμάτα , το Καστέλι στην Κρήτη, όπου μέσω των ελληνοαμερικανικών αμυντικών συμφωνιών, θα επικυρωθεί η αμερικανική επικυριαρχία.

Στην Αλεξανδρούπολή λοιπόν, θα διεξαχθεί από τις 17 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου υπό την ηγεσία του Αμερικανικού Στρατού, η στρατιωτική  Άσκηση «Defender Europe 21»,  « …με Αντικειμενικό Σκοπό την αποτροπή της επιθετικότητας(!!)  και την οικοδόμηση επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ με τους Συμμάχους και τους εταίρους του στην περιοχή…», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.  Χρήζει μάλλον περαιτέρω αναλύσεως, το στρατιωτικό δόγμα «αποτροπής της επιθετικότητας», διότι προκύπτει το εύλογο ερώτημα, αν δηλαδή, οι αμερικανοί επιτελείς, διαβλέπουν πιθανή επίθεση στα αμερικανικά στρατεύματα  ή στα συμμαχικά, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Μαύρης και Αζοφικής θάλασσας και της Ευρασίας …

Στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαβάζουμε: «Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης  Νικόλαος Παναγιωτόπουλος που παρέστη σήμερα, Παρασκευή 7 Μαΐου 2021, στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της πολυεθνικής ασκήσεως “DEFENDER Europe 21” που πραγματοποιήθηκε στο Λιμένα Αλεξανδρουπόλεως, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρυ Πάιατ (Geoffrey Pyatt)….). Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, πήγε στη ναυτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, όχι αυτοβούλως (για ελληνικό έδαφος μιλάμε) , αλλά κατόπιν προσκλήσεως του αμερικανού πρέσβη!!  Μάλιστα ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε περιχαρής:  «Η Άσκηση “Defender Europe 21” προστίθεται σε μία μεγάλη σειρά δραστηριοτήτων στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα και αμοιβαίως επωφελή, η οποία διαπνέεται από την επιθυμία των δύο χωρών να συνεισφέρουν, ουσιαστικά, στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας».

 Στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου να ενημερωθεί για την αμερικανική άσκηση και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ,   επίσης προσκεκλημένος του  αμερικανού πρέσβη. Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος,  ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την εξαιρετική εκδήλωση και φιλοξενία, επισήμανε τον κομβικό ρόλο και την σπουδαιότητα των διευκολύνσεων που παρέχει η Ελλάδα μέσω του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της «DEFENDER EUROPE 21» και τόνισε την διαχρονική φιλία των δύο χωρών που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μετεξελιχθεί σε ιδιαίτερα στενή σχέση στο πλαίσιο της πρόσφατης αναβάθμισης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)].

Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ,  αναφέρθηκε στις στρατιωτικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ και στα πολλά και σημαντικά βήματα του τελευταίου έτους με πιο χαρακτηριστικό την ανάπτυξη της 101 Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας στην Ευρώπη για την «ATLANTIC RESOLVE 20», όπου και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι υποδομές του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης για την υποδοχή τους, καθώς και στη μεταστάθμευση 12 μαχητικών αεροσκαφών F-15 στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα για συνεκπαίδευση με την επωνυμία «EARLY BIRD», παράλληλα με την συμμετοχή τους στην άσκηση «ASTRAL KNIGHT 21» της «DEFENDER EUROPE 21».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα