Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2010

Πρωτοφανής Τουρκική πρόκληση σε βάρος της Ελληνικής Κυριαρχίας

Θέμα χερσαίων (!) ασκήσεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έθεσε πριν λίγες ώρες η Τουρκία με αφορμή ελληνική στρατιωτική άσκηση στην στον Άγιο Ανδρέα της Σαμοθράκης (περιοχή Λειβάδια) στις 9 και 10 Μαρτίου. Σύμφωνα με την Άγκυρα η ελληνική άσκηση είναι παράνομη βάσει των υπαρχουσών συνθηκών και πρέπει να ματαιωθεί! Το ότι δεν πρόκειται για αεροναυτική, αλλά για χερσαία άσκηση, δείχνει το εύρος τους θράσους που έχει αρχίσει να αποκτά η Τουρκία.
Η σχετική τουρκική ΝΟΤΑΜ είναι η ακόλουθη:

A0816/10 (Issued for LTBB LGGG) - NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:
THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY THE A0405/10 NOTAM ISSUED BY GREEK
CAA.
THE A0405/10 NOTAM ISSUED BY GREEK CAA CONSTITUES A BREACH OF 
GREECE S TREATY OBLIGATIONS PERTAINING TO THE DEMILITARIZED STATUS
OF EASTERN AEGEAN ISLAND UNDER THE 1914 SIX POWERS DECISION AND THE
1923 LAUSANNE PEACE TREATY (WITH ITS ANNEX, THE CONVENTION RELATING
TO THE REGIME OF THE STRAITS)
SEMOTHRACE, MENTIONED IN THE NOTAM AT REFERENCE HAS A DEMILITARIZED
STATUS. THUS SEMOTHRACE MUST NOT BE INCLUDED IN ANY SCENARIO/CONCEPT
OF ANY TRAINING OR EXERCISE.
SFC - FL999, 09 MAR 06:00 2010 UNTIL 10 MAR 12:00
2010. CREATED: 04 MAR 11:15 2010
Όπως βλέπουμε επικαλείται την συνθήκη του 1914 με την οποία επικυρώθηκε η απελευθέρωση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα καθώς και την Συνθήκη της Λοζάνης του 1923. Η «Σαμοθράκη-αναφέρει-δεν πρέπει να περιλαμβάνεται σε κανένα σενάριο άσκησης γιατί είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή»
Τις επόμενες μέρες αναμένεται έξαρση των τουρκικών «απαγορευτικών» ΝΟΤΑΜ, καθώς η Π.Α. σχεδιάζει την διεξαγωγή ασκήσεων στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Αιγαίου και σε εφαπτόμενες περιοχές.
Ανάμεσα τους η περιοχή μεταξύ Ικαρίας-Μυκόνου-Φούρνων, στα όρια των οποίων περικλείονται μάλιστα εκτός από νησιά για τα οποίες έχει εκφραστεί η πάγια τουρκική θέση περί "αποστρατιωτικοποίησης" (με ανάλογες ΝΟΤΑΜ, όπως η Ικαρία και τα Ψαρά), οι Φούρνοι (εν μέρει) και η Πάτμος.
Επίσης έχει ανακοινωθεί και άσκηση πυρών της φρουράς στην Λήμνο, και λογικά θα υπάρξει ίσως και σήμερα ανάλογη ΝΟΤΑΜ όπως συνέβη και στην Σαμοθράκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου