Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2009

Η Τουρκία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας


Το Κυπριακό επανέρχεται στο προσκήνιο, αλλά με αρνητικό πρόσημο.
 Η Τουρκία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το κράτος της  Κυπριακής Δημοκρατίας, αν δεν λυθεί προηγουμένως το Κυπριακό, ανέφερε εκ νέου στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμετ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ινστιτούτο μελετών European Policy Center.
Ειδικότερα, ο Α. Νταβούτογλου άσκησε κριτική στον Πρόεδρο της Κύπρου Δ. Χριστόφια για κωλυσιεργία της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και για υπαναχώρηση από τη κοινώς διακηρυγμένη θέση, η οποία, όπως είπε, είναι μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα δύο συνιστώντων κρατιδίων.
Και αναφορικά με την επικείμενη αξιολόγηση από την ΕΕ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο Καθηγητής Α. Νταβούτογλου άφησε να εννοηθεί ότι δεν αναμένει στο τέλος του 2009 πάγωμα νέων κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι «κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοκ».

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ναν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία  και εκτιμά,  ότι η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει αρνητικά την  πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου