Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009

Αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για την Ελληνική στρατιωτική δύναμη Αφγανιστάν


  ΝΑ μην αυξηθεί αριθμητικά και να μην μετακινηθεί από την ΚΑΜΠΟΥΛ, η Ελληνική στρατιωτική Δύναμη που βρίσκεται στο Αφγανιστάν,  αποφάσισε σήμερα ομόφωνα το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλος στους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες, είπε,  ότι πράγματι, υπήρχε δέσμευση της προηγούμενης Κυβέρνησης, για μεταφορά της Ελληνικής Στρατιωτικής Δύναμης στη ΦΑΡΑΧ, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περιοχή στο νοτιοδυτικό  Αφγανιστάν. Μάλιστα υπήρχε και ο σχετικός ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΣ προγραμματισμός από το ΝΑΤΟ, αλλά και του ΓΕΕΘΑ. Και αυτή τη δέσμευση , ακύρωσε με τη σημερινή απόφασή του το ΚΥΣΕΑ.
Σε ερώτηση, του γράφοντος,  αν έχουν αξιολογηθεί οι αντιδράσεις από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ σε επίπεδο ΝΑΤΟ,  ο κ.Βενιζέλος απάντησε ότι, πράγματι, η απόφαση αυτή δεν θα είναι ευχάριστη για το ΝΑΤΟ, αφού δεχόμαστε πιέσεις για αύξηση της συμμετοχής μας στην ISAF, αλλά, επισήμανε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας,  οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους συμμάχους μας, αφού «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους Καλούς φίλους».  

Για να μην διαταραχτούν όμως οι σχέσεις μας  με το ΝΑΤΟ, το ΚΥΣΕΑ, αποφάσισε να διατεθούν 22 στρατιωτικοί σύμβουλοι για να καλύψουν ανάγκες για την ανασυγκρότηση του Αφγανικού Στρατού και  10 αξιωματικοί στο Στρατηγεία της ISAF , όλοι θα βρίσκονται στην ΚΑΜΠΟΥΛ. Επίσης , θα συνεισφέρουμε 3 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, στο Ταμείο του Αφγανικού Στρατού για τις ανάγκες ανασυγκρότησής του, ενώ θα αναλάβουμε την εκπαίδευση στελεχών του Αφγανικού Στρατού.  Και ακόμη, από την 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010, η Ελλάδα θα αναλάβει την ασφάλεια των  πτήσεων τους Αεροδρόμιου της ΚΑΜΠΟΥΛ, διαθέτοντας 53 στελέχη της Πολεμική μας  Αεροπορίας.   Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου