Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009

Εντυπωσιακή η Ελληνική Συμμετοχή στη δύναμη Ταχείας αντίδρασης του NATO (NRF)


Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας μας δεσμεύονται,  για να  καλυφτούν  ανάγκες του ΝΑΤΟ.
Η  Ελλάδα, από 10 Ιανουαρίου του 2010 και για ένα εξάμηνο, θα συμμετέχει, με μεγάλη   στρατιωτική δύναμη,  στα επιχειρησιακά  σχεδία της  νεοσύστατης  Δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ(NRF). Και αν παραστεί ανάγκη,  σε σύνθετες και επικίνδυνες στρατιωτικές αποστολές!
Η Δύναμη Ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO RESPONSE FORCE) ή  (NRF), αποτελεί τη «σιδηρά γροθιά» της Ατλαντικής Συμμαχίας, αφού θα παρεμβαίνει, όταν και όπου θίγονται τα πολιτικά, στρατιωτικά και στρατηγικά συμφέροντα της Δυτικής Συμμαχίας(ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ).
Η NRF είναι μια ΝΑΤΟϊκή, πολυεθνική και διακλαδική στρατιωτική   δύναμη με δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων, κυρίως  του περιώνυμου  άρθρου 5 της Συμμαχίας, καθώς και άλλες επιχειρήσεις,  που δεν συμπεριλαμβάνονται  στο  άρθρο 5. Η  δημιουργία της NRF αποφασίστηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ της Πράγας, κατά μία διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 5.

Η φρασεολογία του Άρθρου 5 της ιδρυτικής διακήρυξης του ΝΑΤΟ,   περιέχει τη δέσμευση της συλλογικής άμυνας. Δηλαδή, αν ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, δεχτεί στρατιωτική επίθεση και απειληθεί η εθνική του ανεξαρτησία ή η εδαφική του ακεραιότητα, τότε, όλα τα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας, σπεύδουν σε βοήθειά του με στρατιωτικά μέσα.
Είναι χαρακτηριστικό,  ότι η επίκληση του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, έγινε σε αντίδραση των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.  Το Άρθρο 5  αποτελεί την καρδιά και την ψυχή της Ατλαντικής Συμμαχίας.   Αποτελεί το θεμέλιο,   για την Ολοκληρωμένη Στρατιωτική Δομή του ΝΑΤΟ και παράγωγό του είναι η  NRF .

Η επιχειρησιακή συγκρότηση της NRF

Η NRF αν απαιτηθεί αναπτύσσεται σε σύντομο χρονικό διάστημα ως δύναμη αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, έχουν καθοριστεί ετοιμότητες για κίνηση και ανάληψη Επιχειρησιακής δράσης,  από 5 έως 30 ημέρες μετά τη λήψη σχετικής απόφασης από το την ανωτάτη συμμαχική διοίκηση (NAC).  Μετά την ολοκλήρωση της προετοιμασίας, η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF),  είναι έτοιμη για ανάληψη επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, η  συγκρότηση μιας NRF περιλαμβάνει: Το Επιχειρησιακό Στρατηγείο και τις Τμηματικές Διοικήσεις Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και ενδεχομένως Ειδικών Δυνάμεων με τις αντίστοιχες δυνάμεις, όπως παρακάτω:
α. Χερσαίες Δυνάμεις: Πρόκειται για αερομεταφερόμενες δυνάμεις επιπέδου Ταξιαρχίας, κατάλληλα συγκροτημένες, που περιλαμβάνουν Μονάδες Ελιγμού, καθώς και Μονάδες Υποστήριξης Μάχης και Υποστήριξης Διοικητικής  Μέριμνας .
β. Ναυτικές Δυνάμεις: Περιλαμβάνει δυνάμεις επιφανείας - αμφίβιες - υποβρύχιες - ναρκαλιείας και βοηθητικά πλοία υποστήριξης.
γ. Αεροπορικές Δυνάμεις: Η ΝRF διαθέτει 80 υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη  και τα αντίστοιχα μέσα υποστήριξης εδάφους.
δ. Ειδικές Δυνάμεις: Διατίθενται στην NRF και ενσωματώνονται σ' αυτή, ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις ( special forces), για δύσκολες αποστολές.

Οι αποστολές της NRF είναι :

α. Επιχειρήσεις Αντιμετώπισης Κρίσεων (Crisis Response Operations), ως αρχική Δύναμη, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων επιβολής της ειρήνης και αποτροπής μαζικής μετανάστευσης.
            β.     Υποστήριξη αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.
γ. Επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων από περιοχές ενόπλων συγκρούσεων.
δ. Ανάπτυξη δύναμης προς επίδειξη  στρατιωτικής ισχύος, ώστε να τελεσφορήσουν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Η Ελληνική Συμμετοχή


 Μέχρι σήμερα η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην NRF, προσφέροντας στρατιωτικές δυνάμεις σε όλες τις επιχειρησιακές  μορφές, προκειμένου  να καλύψουν ενδεχόμενες  επιχειρησιακές ανάγκες.
Όμως μεγάλη θα είναι η ελληνική συμμετοχή στην ΝRF για το προσεχές εξάμηνο.
Συγκεκριμένα, για  το διάστημα από 12 Ιανουαρίου μέχρι 30 Ιουνίου 2010, η ελληνική συμμετοχή  θα είναι η εξής:

•           Χερσαίες Δυνάμεις: 20-30 Επιτελείς στο Στρατηγείο του NDC-GR.
•           Μία Μονάδα Υγειονομικού με δυνατότητα διακομιδών  δυνάμεως 60 ατόμων.
•           Το  595 ΑεροΜεταφερόμενο  Τάγμα Πεζικού (πλήρους συνθέσεως) της  71ης   Α/Μ   Ταξιαρχίας. Και επιπλέον,  ένας Λόχος Μηχανικού   δυνάμεως 90 ατόμων.
•           1 Λόχος Μεταφοράς Φορτίων δυνάμεως 80 ατόμων.
Ναυτικές Δυνάμεις: Μία Φρεγάτα και ένα ναρκαλιευτικό του Πολεμικού μας Ναυτικού , δεσμεύονται για τις επιχειρησιακές ανάγκες της  ΝRF.
Αεροπορικές Δυνάμεις: ;Ένα ή δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130.
Επισημαίνουμε ότι, τα έξοδα των δυνάμεων που μετέχουν στην ΝRF , καλύπτονται από τους  προϋπολογισμούς των  κρατών- μελών του ΝΑΤΟ. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη συμμετοχή έχει ένα κράτος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, τόσο αυξάνεται και η οικονομική συνεισφορά του στο ΝΑΤΟ!
Υπολογίζεται  ότι, αν απαιτηθεί να ενεργοποιηθεί η ΝRF το εξάμηνο της μεγάλης ελληνικής συμμετοχής (Ιανουάριος- Ιούλιος του 2010),  ο κρατικός προϋπολογισμός της Ελλάδας, θα επιβαρυνθεί με 15-20  εκατομμύρια ευρώ το μήνα!
Επίσης, Ένα από τα ενδεχόμενα, που συζητείται  στα αρμόδια όργανα του ΝΑΤΟ,  είναι,  η συνδρομή της ΝRF, για την αντιμετώπιση του κύματος λαθρομεταναστών, που διαπλέουν το Αιγαίο και είτε διασκορπίζονται στην ελληνική επικράτεια,  είτε προωθούνται σε διάφορα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.  «Εύλογες»  αντιρρήσεις προβάλλει η Τουρκία…


**ΤΟ ΚΥΣΕΑ αποφάσισε η Ελλάδα να αναλάβει τη διοίκηση της ΝRF, από 1-1-2012!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου