Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2009

Ταραχές ξέσπασαν στην Τουρκία μετά την απαγόρευση της λειτουργίας του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP)


To Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απεφάνθη ,υπέρ της απαγόρευσης της λειτουργίας του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), με τη κατηγορία της διασύνδεσης με τη τρομοκρατία ( αυτονομιστές ΡΚΚ) ενώ απαγόρευσε στον αρχηγό του κόμματος Ahmet Türk και άλλα 36 στελέχη του DTP να πολιτευθούν για διάστημα 5 ετών.
Η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν ομόφωνη. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Σώματος, Χασίμ Κιλίτς, εξήγησε ότι το κόμμα τίθεται εκτός νόμου, επειδή «εξελίχθηκε σε εστία δραστηριοτήτων εναντίον της ακεραιότητας του έθνους και της χώρας».

Οι αναμενόμενες  συνέπειες αυτής της Δικαστικής απόφασης θα είναι καταρχήν η κλιμάκωση της ένοπλης αντιπαράθεσης της τουρκικής στρατοχωροφυλακής με τις ένοπλες ομάδες του Κουρδικού Εργατικού κόμματος του  ΡΚΚ.
Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να θέσει το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) εκτός νόμου. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές στο Ντιαρμπακίρ  και σε άλλες πόλεις, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι.
Αναμένονται αντιδράσεις, αν  θα υπάρξουν, από  τα κράτη –μέλη της Ε.Ε., που υποστηρίζουν ενθέρμως την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Η δικαστική απαγόρευση του φιλοκουρδικού   κόμματος θίγει ή όχι τα ανθρώπινα  δικαιώματα  των Κούρδων.
Ας  απαντήσει επιτέλους ξεκάθαρα η Ε.Ε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου