Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2010

Η Ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σχεδιάζει την καλύτερη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που επανέρχεται στο προσκήνιο


Η Ισπανία ανέλαβε ήδη από προχθές την προεδρία της Ε.Ε.
Ανάμεσα στα σχέδια που θα προωθήσει η Ισπανική Προεδρία είναι και η ενίσχυση της συνεργασίας  των ευρωπαϊκών χωρών,  ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα η απειλή της τρομοκρατίας.
Εκτενές αφιέρωμα έχει η ισπανική εφημερίδα   El Pais.

Η βασική ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια «Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αντιτρομοκρατικής Συνεργασίας», στην οποία θα ενταχθούν οι εθνικοί οργανισμοί πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Οκτώ χώρες έχουν ήδη δεχθεί να συνεργαστούν με την Ισπανία για τη δημιουργία αυτού του οργάνου: η Γερμανία, η Βρετανία, η Δανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Γαλλία.

Σύμφωνα με Ισπανούς αξιωματούχους, η νέα ευρωπαϊκή επιτροπή θα επιτρέψει την καλύτερη κυκλοφορία των πληροφοριών και τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων στην Ευρώπη.
Μάλιστα για την προώθηση των αντιτρομοκρατικών σχεδίων της ισπανικής προεδρίας θα διεξαχθεί και μια σύνοδος των επικεφαλής των ευρωπαϊκών αντιτρομοκρατικών μονάδων στις 21 και 22 Ιανουαρίου στη Μαδρίτη.

                              ********
Η διεθνής τρομοκρατία και η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ οργάνωση ΑΛ- ΚΑΙΝΤΑ, ο επικεφαλής της οποίας ΜΠΙΛ ΛΑΝΤΕΝ παραμένει άφαντος αν και καταζητείται από ΟΛΕΣ τις μυστικές υπηρεσίες του ΚΟΣΜΟΥ,  επανήλθαν  στην επικαιρότητα μετά  την   απόπειρα της επίθεσης αυτοκτονίας σε αμερικανικό επιβατικό Αεροπλάνο την ημέρα των Χριστουγέννων, από κάποιο κοσμοπολίτη  23χρονο Νιγηριανό μεταπτυχιακό φοιτητή.  
Tην Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου κατηγόρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ότι εκπαίδευσε και όπλισε τον επίδοξο Νιγηριανό τρομοκράτη, που σχεδίαζε την ανατίναξη του αμερικανικού επιβατικού αεροσκάφους.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα , από τη Χαβάη όπου βρίσκεται για διακοπές δήλωσε ότι θεωρεί υπεύθυνη για την απόπειρα επίθεσης την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ πολεμούν «ένα ευρύτατο δίκτυο μίσους και βίας».
Αυτό σημαίνει, εκτός των άλλων, και  αύξηση των ήδη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, και παράλληλα,  αύξηση της ανησυχίας για ενδεχόμενο περιορισμό των ατομικών ελευθεριών των πολιτών.

                      **********************
Στη Δανία, είχαμε μια απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του σκιτσογράφου που προσέβαλε τον μουσουλμανικό κόσμο σχεδιάζοντας γελοιογραφίες με τον Μωάμεθ.
Η Αστυνομία της Δανίας τραυμάτισε 27χρονο Σομαλό ο οποίος μαζί με δύο συνεργούς του  προσπάθησε να μπει οπλισμένος με ένα τσεκούρι και ένα μαχαίρι στο σπίτι του  75χρονο Κουρτ Βεστεργκάαρντ  και να τον δολοφονήσει.
Ο Ισλαμικός εξτρεμισμός, που εκτρέφεται και από την φτώχια, και από την εξαθλίωση,  και από την εκμετάλλευση των μουσουλμανικών κρατών από την  ευημερούσα  Δύση, απλώνατε πλέον και στις ευρωπαϊκές  μεγαλουπόλεις . Και αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αφού οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές στοχεύουν να τρομοκρατήσουν όσους εκείνοι θεωρούν εχθρούς του ΙΣΛΑΜ.
Για  το θέμα αυτό και  πριν ο εφιάλτης της  ισλαμικής τρομοκρατίας  απλωθεί πάνω από την Ευρώπη,  απαιτείται η συνεργασία των κρατών μελών της Ε.Ε., με  στόχο να αναχαιτισθεί η ισλαμοφοβία που προκαλείται από ακραίες ενέργειες φανατικών μουσουλμάνων.

                    *******************
Επειδή αναφερόμαστε σε πράξεις βίας και επειδή βρισκόμαστε στην αρχή της νέας χρονιάς, όπου  ενδείκνυται  ο απολογισμός για τη χρονιά που έφυγε, θα αναφέρω ένα απολογιστικό μέγεθος , που αφορά ανθρώπινες απώλειες στο ΙΡΑΚ, για να θυμόμαστε , ότι σε αρκετές περιοχές του Πλανήτη, οι ένοπλες συγκρούσεις, οι αεροπορικές επιδρομές, οι δολοφονίες, οι απαγωγές  και οι καμικάζι αυτοκτονίας,  αποτελούν σχεδόν καθημερινή πρακτική, με θύματα άμαχους πολίτες.
 Η βία λοιπόν, έχει προκαλέσει το θάνατο 4.500  αμάχων στο Ιράκ το 2009.
Παρότι ο αριθμός είναι μεγάλος, επισημαίνουμε ότι είναι ο μικρότερος   ετήσιος απολογισμός απωλειών ανθρώπινων ζωών αμάχων ΙΡΑΚΙΝΩΝ πολιτών, από το 2003,  όταν εισέβαλαν στο ΙΡΑΚ τα στρατεύματα των Αμερικανών , των Βρετανών και των προθύμων συμμάχων  τους.
Ως συγκριτικό μέγεθος αναφέρουμε ότι, το 2008,  σκοτώθηκαν 9.230 άμαχοι ιρακινοί πολίτες (αριθμός υπερδιπλάσιος από το 2008), σε διάφορες μάχες ή σε επιθέσεις αυτοκτονίας.
Οι θάνατοι αυτοί, έχουν καταγραφεί, ως οι «παράπλευρες απώλειες» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, για την «απελευθέρωση»  του ΙΡΑΚ

  **********************************
ΘΑ τελειώσουμε με το γειτονικό ΙΡΑΝ, όπου το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης κλονίζεται , καθώς αμφισβητείται από μερίδα της αντιπολίτευσης, που ηττήθηκε στις πρόσφατες εκλογές, αλλά όμως διατηρεί  ισχυρούς δεσμούς με τη Δύση.
Οι ιρανικές αρχές κάλεσαν τους πολιτικούς αντιπάλους τους(τους χαρακτηρίζουν μάλιστα τρομοκράτες)  να σταματήσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τις οποίες θεωρούν υποκινούμενες από το εξωτερικό.
Παράλληλα η Κυβέρνηση του ΙΡΑΝ, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τις απειλές τις Δύσης, ενημέρωσε  τη διεθνή κοινότητα,  ότι θα προχωρήσει  στην παραγωγή ουρανίου,  που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα του Ιράν.

Πάντως να επισημάνουμε για το ΙΡΑΝ, ότι, αυξάνεται η  επιθετικότητα και των αυτονομιστικών ομάδων των Κούρδων, Βαλούχων, Αζέρων και Αράβων που κατοικούν στο ΙΡΑΝ.
Οι εθνικές μειονότητες αποτελούν συνολικά το 44% του πληθυσμού της χώρας, που κατοικείται κυρίως από Πέρσες (50-55%).
Όμως, ενδεχόμενη συνεργασία του δημοκρατικού μεταρρυθμιστικού κινήματος με τους στασιαστές των εθνοτικών μειονοτήτων θα μπορούσε να κλονίσει σοβαρά το Θεοκρατικό – σιιτικό καθεστώς της Τεχεράνης.
Χρειάζεται μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ εκεί, διότι, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το ΙΡΑΝ και το ΙΡΑΚ, αλλά και οι Κούρδοι, δημιουργούν τις προϋποθέσεις,  για μια ευρύτερη περιφερειακή αποσταθεροποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου