Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010

Η παρουσία της Ελλάδας στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον


Τα ερείπια που άφησε στο πέρασμά της η οικονομική καταιγίδα, επιβάρυναν   το ήδη βεβαρυμμένο, λόγω γεωπολιτικής αστάθειας,  διεθνές περιβάλλον ασφάλειας. 
Η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή στην οποία ανήκει και η Ελλάδα που περιλαμβάνει,  την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία, τη Μέση και Εγγύς Ανατολή, χαρακτηρίζεται από σφοδρές συγκρούσεις (εθνοτικές, στρατιωτικές, πολιτικές, θρησκευτικές, εθνικοαπελευθερωτικές, οικονομικές και  ενεργειακές) και από οικονομική δυσπραγία («άγρια»  εκμετάλλευση από τις πολυεθνικές των ενεργειακών πόρων). Είναι οι  πολιτικοί παράμετροι,  που «παράγουν» ανασφάλεια και περιφερειακή αστάθεια .
Σε αυτή τη ταραγμένη και ασταθή περιοχή, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ε.Ε., το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι, οι Άραβες, η Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ, οι Κούρδοι, οι Ταλιμπάν, οι διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις, το ΝΑΤΟ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Ρωσία, η Κίνα, οι Σέρβοι και  οι Αλβανοί,  συμπλέκονται  ασύμμετρα και διαμορφώνουν ένα  έντονα συγκρουσιακό περιβάλλον.  Το διακύβευμα είναι ο έλεγχος της ενεργειακής (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) «τροφοδοσίας» των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών.
Η Ελλάδα, είναι μια χώρα που αποτελεί τη γέφυρα  της Ευρώπης και γενικά της Δυτικής Συμμαχίας (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.) με την παραπάνω πιο ταραγμένη περιοχή του Πλανήτη, που έχει όμως το «προνόμιο» της  ανυπολόγιστης γεωστρατηγικής αξίας, αφού παράγει τεράστιο ενεργειακό πλούτο.
Είναι σαφές ότι η  εξωτερική πολιτική  της Ελλάδας , πρέπει να είναι πολυδιάστατη και ικανή να ανιχνεύσει τις προκλήσεις , αλλά και τις ευκαιρίες που  θα προκύψουν, ώστε να καταστεί ο πλέον φερέγγυος παραγωγός ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου  και των Βαλκανίων, προωθώντας έτσι πιο αποτελεσματικά,  τα Εθνικά μας συμφέροντα. Μπορεί η Ελλάδα να γίνει ασφαλής ενεργειακός διαμετακομιστικός κόμβος.  
Αλλά για να μπορέσει η Ελληνική Κυβέρνηση , να έχει ενεργό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις στην ευρύτερη  γεωγραφική  περιοχή μας, θα πρέπει να ξεπεράσει τα σοβαρά οικονομικά της προβλήματα και να αποτρέψει δυσάρεστες εξελίξεις στα ανοιχτά εθνικά μας θέματα.  Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη και γενικά η οικονομική κατάσταση της χώρας, επηρεάζουν σοβαρά την πορεία των Εθνικών μας θεμάτων. Το δημοσιονομικό  έλλειμμα είναι ευθέως ανάλογο με την ελλειμματική  διπλωματία! 
Όντως η κακή οικονομική κατάσταση, απειλεί την εθνική μας κυριαρχία, όπως έχει επισημάνει από το βήμα της Βουλής και ο Πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου.
Επιπλέον, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση. Το κύμα των παράνομων μεταναστών που κατακλύζει τη χώρα μας, απειλεί να αλλοιώσει την εθνική μας ταυτότητα και να ανατρέψει εύθραυστες κοινωνικές ισορροπίες.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ασταθή γεωπολιτικά περιοχή, αντιμετωπίζει ευθείες απειλές  και συνεπώς, η εθνική και κοινωνική συνοχή αποτελούν όρο επιβίωσης για τη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου