Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

Απορρίπτουν Αθήνα και Λευκωσία τις προτάσεις Ταλάτ για τη διακυβέρνηση

Αρνητικές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις προτάσεις των Τουρκοκυπρίων για τη διακυβέρνηση, τονίζοντας ότι αυτές απομακρύνονται από την αρχή της δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας.
Μετά τις επαφές του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδας νομικών, η οποία θα συνδράμει στην καλύτερη δυνατή ερμηνεία ορισμένων πτυχών του Κυπριακού.
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ενεργή στήριξη της Ελλάδας στον κυπριακό ελληνισμό και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών στην Κύπρο χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.
«Θέλουμε μια λύση που θα τερματίσει την κατοχή και τη διαίρεση του Νησιού. Γιατί το Κυπριακό είναι πρωτίστως πρόβλημα κατοχής από την Τουρκία» τόνισε.
Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε επίσης ότι θα απαντήσει τις επόμενες ημέρες στην επιστολή Ερντογάν, καλώντας τον να επισκεφθεί την Αθήνα στο μέλλον.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Αθήνα αναμένει από την Αγκυρα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας χαιρέτισε την πρωτοβουλία Παπανδρέου για τη δημιουργία ομάδας νομικών, λέγοντας ότι αυτή θα ενισχύσει την περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό.
Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προτάσεις Ταλάτ για τη διακυβέρνηση, λέγοντας ότι η Λευκωσία δεν δέχεται καν να τις συζητήσει.
Ευχαρίστησε, τέλος, την ελληνική κυβέρνηση για τη συμπαράστασή της, ενώ ευχαρίστηκε προσωπικά τον κ. Παπανδρέου για την αποδοχή της πρότασης της Λευκωσίας να βρεθεί στην Κύπρο, ώστε να συμμετάσχει σε συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου (υπό τον Δ.Χριστόφια) για τις εξελίξεις.
Για το θέμα της Τουρκίας, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η Λευκωσία «πάγωσε» ορισμένα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βρυξελλών-Αγκυρας, απορρίπτοντας τις εκτιμήσεις ότι η Τουρκία βγήκε αλώβητη από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.


Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το in.gr,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου