Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010

Σημαντική Συνεδρίαση των Στρατηγών του ΝΑΤΟ


Σημαντική Σύνοδος της Στρατιωτικής Ηγεσίας του ΝΑΤΟ, θα διεξαχθεί το προσεχές διήμερο στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Τα θέματα της Συνόδου θα είναι:
·        ΟΙ στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Θα αναλυθούν οι στόχοι αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα αμερικανο-νατοϊκά στρατεύματα, κυρίως λόγω της σφοδρής αντίστασης των Ταλιμπάν, αλλά και τις απροθυμίας των τοπικών κοινωνιών να συνεργαστούν με τη στρατιωτική διοίκηση της ISAF (Είναι η πολυεθνική στρατιωτική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν). Αναμένεται ότι θα ασκηθούν πιέσεις για αυξημένη στρατιωτική των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία θα δώσει  το καλό παράδειγμα και θα αυξήσει τη ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΉ της δύναμη. Πιέσεις όμως, αναμένεται ότι θα ασκηθούν και στην Ελλάδα, για αυξημένη συμμετοχή σε στρατιωτικά μέσα, και συγκεκριμένα με την αποστολή επιθετικών ελικοπτέρων ΑΠΑΤΣΙ.
·        Το άλλο θέμα αφορά, τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ.  ΈΧΕΙ συσταθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην οποία προεδρεύει η πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, που θα παρουσιάσει τις προτάσεις της. Στη θεματική αυτή περιλαμβάνεται και ο έλεγχος του επιχειρησιακού χώρου του Αιγαίου. Η Τουρκία θα ζητήσει να έχει την εποπτεία στο μισό Αιγαίο (ανατολικά του 25ο μεσημβρινού) με τα ραντάρ που διαθέτει,  αλλά θα αντιμετωπίσει την αντίδραση της Ελλάδας. Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην αρχή ότι, θα πρέπει να διατηρήσει τον επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, στα όρια που προσδιορίζονται από το FIR Αθηνών.
·        Άλλο  θέμα θα είναι  η ενεργός συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της πειρατείας στη Θάλασσα, που εξελίσσεται σε μάστιγα για την διεθνή ναυσιπλοΐα.
·        Και τέλος, θα προσδιοριστούν οι στόχοι της στρατηγικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, σε θέματα  περιφερειακής σταθερότητας και Ασφάλειας.   Στη Σύνοδο θα μετέχουν, η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία, ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ενώ την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Α/ΓΕΕΘΑ ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΓΚΟΣ

                       ***************
Από το ΓΕΕΘΑ εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ΄ΑΡΙΘΜΟΝ  04/2010

  Ανακοινώνεται ότι, από τις 26 έως τις 27 Ιανουαρίου 2010 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ MC (Military Committee), της NUC (NATO Ukraine Committee), του NRC (NATO Russia Council) και του EAPC (Euro-Atlantic Partnership Council) όπως παρακάτω:

α.       Σύνοδος Στρατιωτικής Επιτροπής (MC)
                    Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου θα:
                    (1)     Συζητηθούν θέματα τρεχουσών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ με έμφαση στην ΚFOR και ISAF.
                    (2)     Ανταλλαγούν απόψεις αναφορικά με το Strategic Concept (Στρατηγικό Δόγμα) του ΝΑΤΟ. Η Προεδρεύουσα της Ομάδας Εργασίας για τη μελέτη του νέου Στρατηγικού Δόγματος, Dr Madeleine Albbright, θα ενημερώσει τη Στρατιωτική Επιτροπή για το έργο που έχει παραχθεί από την Ομάδα Εργασίας.
                    (3)     Εξετασθούν θέματα συνεργασίας πάνω στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας (Maritime Security), καθώς και οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πειρατείας.

          β.       Σύνοδος της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC)
                    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου του NUC θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση αναφορικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης των Ουκρανικών Ε.Δ. (2006 – 2011).

          γ        Σύνοδος της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC)
                    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου του NRC θα ανταλλαγούν απόψεις και θα καθορισθούν οι στόχοι για το στρατηγικό πρόγραμμα συνεργασίας με τη Ρωσία το 2010.

          δ.       Επιτροπή Ευρωατλαντικής Συνεργασίας (EAPC)
                    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου του EAPC θα εξετασθούν τα αμοιβαία οφέλη και οι στρατηγικές προκλήσεις στη μελλοντική συμμετοχή των Εταίρων του Προγράμματος της Συνεργασίας για την Ειρήνη (PfP), στην NRF.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου