Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010

ΠΟΙΑ ήταν η επιτυχία της Ελληνικής Διπλωματίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

 Απάντηση του ΑΝ.ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσα σε ερώτηση του Χρήστου Καπούτση κατά τη σημερινή (11-1-2010) ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.
  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ(ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ): Κύριε Υπουργέ, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες έχουμε τα εξής δεδομένα. Η Τουρκία συνεχίζει την ενταξιακή διαδικασία έστω και με το άνοιγμα ενός κεφαλαίου αυτού για το περιβάλλον. Η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης. Η Τουρκία  δεν αναγνωρίζει ότι στην Ε.Ε. υπάρχουν 27 κράτη, λέει ότι υπάρχουν 26. Η Τουρκία συνεχίζει τη δραστηριότητα στο Αιγαίο, υπερπτήσεις, παραβιάσεις. Η Τουρκία συνεχίζει να έχει σε ισχύ το casus belli και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πού ακριβώς είναι η επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας στη Σύνοδο αυτή.


κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όλα αυτά που αναφέρατε δείχνουν για άλλη μια φορά αυτό το κενό, για το οποίο μίλησα στη σύντομη εισήγηση μου στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα τελευταία χρόνια. Και στις σχέσεις μας με την Τουρκία, ότι όντως δεν υπήρξε καμία πρόοδος σε σειρά θεμάτων, όπως αυτά που και εσείς αναφέρατε.

Η στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα χρήσιμο εργαλείο για την εξωτερική μας πολιτική απέναντι στην Τουρκία και την επίτευξη των δικών μας στόχων. Αρκεί, και είναι απαραίτητο, αυτό το εργαλείο και πάλι να το χρησιμοποιήσουμε και να το αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά, πράγμα το οποίο τα τελευταία χρόνια δεν το είδαμε.

Όταν ξεκινήσαμε το ΄99 με τις αποφάσεις του Ελσίνκι αυτήν την πολιτική, νομίζω ότι είδαμε και πολύ απτά αποτελέσματα. Καταρχάς, ο πρώτος στόχος αυτής της πολιτικής επετεύχθη, η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., πολύ σημαντικό επίτευγμα και πολύ σημαντικό θέμα. Είχαμε βάλει ως στόχο τότε και το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η πολιτική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης δεν επέτρεψε να φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο.

Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι ακριβώς με τη σωστή, αποτελεσματική αξιοποίηση - αυτό τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε και μέσα στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια μέσα στην Ε.Ε. - να φτάσουμε και πάλι σε αυτόν τον στόχο, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Και εάν χρειαστεί αυτό να γίνει μέσω προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ήταν οι πρώτοι 3 μήνες της άσκησης εξωτερικής πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση και, σε ό,τι αφορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία, ο πρώτος στόχος ήταν να βάλουμε πάλι κάποια πράγματα στη σωστή τους θέση.

Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου έχουν βοηθήσει σ’ αυτήν την κατεύθυνση πάλι. Κάποια θέματα να καταγραφούν με καθαρό τρόπο. Αυτήν την κατεύθυνση θα προσπαθήσουμε με καθαρές θέσεις, με πρωτοβουλίες, με πολιτική αυτοπεποίθηση απέναντι σε όλους, απέναντι βεβαίως και στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου