Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

Το Δίκαιο του ισχυρότερου

Στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά(Αιγαίο και Θράκη), είναι σε εξέλιξη σοβαρές διεργασίες, τόσο στο διπλωματικό παρασκήνιο, όσο και στο πολιτικό προσκήνιο. Διεργασίες και διαβουλεύσεις  , όπου πρωτοστατεί, όχι η νομιμότητα,  όχι η ισχύς του Δικαίου, αλλά το Δίκαιο του ισχυρότερου!
ΗΠΑ, Βρετανία, Τουρκία και Ισραήλ, ασκούν μια υψηλού επιπέδου στρατηγική κυριαρχίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα. Τα αδύναμα κράτη, Ελλάδα, Κύπρος,  Συρία, υφίστανται τις συνέπειες της ηγεμονικής πολιτικής των κυρίαρχων κρατών.
Ειδικότερα η Τουρκία, ενώ διατηρεί σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, πραγματοποιεί εντυπωσιακές συμφωνίες με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα(ανταγωνιστικές των ΗΠΑ) , που δεν περιορίζονται  μόνο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά επεκτείνονται και στην πυρηνική ενέργεια.
Η πρόσφατη   επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα,   επιβεβαιώνει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της Τούρκικης διπλωματίας. Η Άγκυρα,  παρουσίασε ως μεγάλη επιτυχία την κοινή διακήρυξη(Ρωσίας- Τουρκίας),  για την κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας (πιθανόν στη Σινώπη).
Επίσης, στον τομέα της ενέργειας,   η Άγκυρα εξασφάλισε τη  συμφωνία της Mόσχας , για τη συμμετοχή της στην κατασκευή και, φυσικά, τροφοδοσία του αγωγού πετρελαίου Σαμψούντα - Tζεϊχάν. Πρόκειται για πετρελαιαγωγό ευθέως ανταγωνιστικό με τον υπό «κατασκευή» ρωσο-βουλγαρο- ελληνικό αγωγό Μπουργκάς –Αλεξανδρούπολης, που δυστυχώς «καρκινοβατεί»…
H Mόσχα πήρε ως αντάλλαγμα τη συμφωνία της Άγκυρας στην κατασκευή του «Blue Stream», του αγωγού φυσικού αερίου,  που θα προμηθεύει,  όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και το Ισραήλ και ίσως την Kύπρο ,  με φυσικό αέριο…
Σοβαρό ενδεχόμενο ενεργειακής εξάρτησης της Κύπρου και του Ισραήλ από την Τουρκία!
Η Τουρκία λοιπόν,  εξελίσσεται σε ισχυρό διαμετακομιστικό κέντρο μεταφοράς ενέργειας, αμερικανικών και ρωσικών συμφερόντων. Συνεπώς,  υποβαθμίζεται η αντίστοιχη- ανταγωνιστική  θέση της Ελλάδας.
Σχετικά με τα «δημοσιεύματα» περί δήθεν κρίσης στις σχέσεις της Τουρκίας με το  Ισραήλ, την απάντηση έδωσε η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Έχουντ  Μπάρακ στην Άγκυρα.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Βετσντί Γκονούλ, ο Έχουντ  Μπάρακ  δήλωσε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν ολοκληρώσει επτά από τα 13 στρατιωτικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου της αναβάθμισης των μαχητικών F-4 και F-5.  Επίσης το Ισραήλ,  θα παραδώσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Heron στην Τουρκία κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η Τουρκία  σχεδιάζει  να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη αυτά στις  επιχειρήσει της κατά  των   Κούρδων ανταρτών. Η Τουρκία είτε ως κοσμικό κράτος , είτε ως Μουσουλμανική χώρα , έχει αναπτύξει μια ισχυρή πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία  με το Ισραήλ (συμμετέχουν και οι ΗΠΑ).   
Είναι προφανές ότι, ο αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας, ενισχύει την αδιαλλαξία της στις διμερείς σχέσεις της.  
                                                Χ.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου