Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010

Αναβαθμίζονται οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία- Ουραγός των εξελίξεων η Ελλάδα που πιέζεται για υποχωρήσεις


 Ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον  έχει η   επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα. Επίσκεψη που  επιβεβαιώνει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της Τούρκικης διπλωματίας.
H διμερής συνεργασία(Ρωσίας- Τουρκίας)  διευρύνεται σε πολλούς νέους τομείς, όπως η πυρηνική ενέργεια, ωστόσο,  ο ακρογωνιαίος λίθος παραμένει η Ενέργεια.
Ως μεγάλη επιτυχία παρουσίασε η Άγκυρα την κοινή διακήρυξη για την κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας (πιθανόν στη Σινώπη).

Στον τομέα της Ενέργειας,  η Άγκυρα εξασφάλισε τη  συμφωνία της Mόσχας , για τη συμμετοχή της στην κατασκευή και, φυσικά, τροφοδοσία του αγωγού πετρελαίου Σαμψούντα - Tζεϊχάν. Πρόκειται για πετρελαιαγωγό ευθέως ανταγωνιστικό με τον υπό «κατασκευή» ρωσο-βουλγαρο- ελληνικό αγωγό Μπουργκάς –Αλεξανδρούπολης, που δυστυχώς «καρκινοβατεί»…
O Πρωθυπουργός της Ρωσίας Bλ. Πούτιν πρότεινε  τη συμμετοχή και της Ιταλίας στο έργο, πράγμα το οποίο αποδέχτηκε ο Eρντογάν.

 H Mόσχα πήρε ως αντάλλαγμα τη συμφωνία της Άγκυρας στην κατασκευή του «Blue Stream», του αγωγού φυσικού αερίου,  που θα προμηθεύει όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και το Ισραήλ και ίσως την Kύπρο, με φυσικό αέριο…
Σοβαρό ενδεχόμενο ενεργειακής εξάρτησης της Κύπρου και του Ισραήλ από την Τουρκία!

Εκπρόσωπος της ρωσικής ΓKAZΠPOM τόνισε πως η εταιρεία είναι έτοιμη να αυξήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου προς την Tουρκία και αν αυτό συμβεί σε σταθερή βάση, δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον η κατασκευή δεξαμενών συσσώρευσης του φυσικού αερίου.

O Eρντογάν υποσχέθηκε πως έως τις 10 Νοεμβρίου φέτος θα δοθεί η άδεια για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού «South Stream» στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Οι Πρωθυπουργοί Πούτιν και Ερντογάν συνεργάζονται αρμονικά στον ενεργειακό τομέα, ενώ δηλώνουν ετοιμότητα επέκτασης της συνεργασίας τους και στον στρατιωτικό τομέα.
Να επισημάνουμε ότι παρά τα εντυπωσιακά ανοίγματα της Τουρκίας στη Μόσχα, η Ουάσιγκτον δεν δυσανασχετεί, όπως έκανε η Κυβέρνηση Μπους στα «ανοίγματα»(ενεργειακά και στρατιωτικά) Καραμανλή στη Μόσχα. Οι ΗΠΑ διατηρούν  προνομιακές σχέσεις στρατηγικού εταίρου με την Τουρκία, στον ενεργειακό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα.
Η Τουρκία λοιπόν,  εξελίσσεται σε ισχυρό διαμετακομιστικό κέντρο μεταφοράς ενέργειας. Συνεπώς,  υποβαθμίζεται η αντίστοιχη- ανταγωνιστική  θέση της Ελλάδας.
Όλα αυτά όμως έχουν επιπτώσεις στην γεωπολιτική αξιολόγηση της Τουρκίας και της Ελλάδας.

                                     ********
Κυπριακό και ελληνοτουρκικά (Αιγαίο- Θράκη), είναι σε εξέλιξη σοβαρές διεργασίες, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και μεθοδεύονται λύσεις, όπου πρωτοστατεί, όχι η νομιμότητα , όχι η ισχύς του Δικαίου, αλλά το Δίκαιο του ισχυρότερου.

Ως σημαντική πρωτοβουλία της Τουρκίας, αξιολογείται , το http://www.flashads.gr/manager/www/delivery/avw.php?zoneid=7&cb=%25n&n=ad4f1e84&ct0=%25cξαφνικό αίτημα  του  πρωθυπουργού  της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν , για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Οι κ.Παπούλιας και Ερντογάν, συμμετέχουν στη διεθνή διάσκεψη  για το Ενεργειακό στο Αμπού Ντάμπι.

Ο ΚΑΡΟΛΟΣ  Παπούλιας, μετά από διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό,  αποδέχθηκε την πρόταση Ερντογάν και σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών , οι συνομιλίες ΠΑΠΟΥΛΙΑ –ΕΡΝΤΟΓΑΝ θα περιλαμβάνουν ολόκληρο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων,  το Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και περιφερειακά προβλήματα. Η συνάντηση  θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας στο Αμπού Ντάμπι.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει απαντήσει καν στην επιστολή Τ. Ερντογάν,  για διαπραγμάτευση εφόλης της ύλης των ελληνοτουρκικών "προβλημάτων", όπως τα χαρακτηρίζει η Τουρκία , στην ουσία όμως, πρόκειται για πρόταση προς  ικανοποίηση   των τουρκικών απαιτήσεων σε Αιγαίο, Κύπρο και Θράκη. Σε αυτή λοιπόν επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού, δεν έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός,   αν και έχουν περάσει 2,5 μήνες. Γιατί ΆΡΑΓΕ;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου