Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010

Τραγική η κατάσταση στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις


Η αμυντική  και η εξωτερική πολιτική αποτελούν τις βασικές συνιστώσες της Εθνικής Στρατηγικής, που προσδιορίζεται από τον πρωθυπουργό και το ΚΥΣΕΑ και υλοποιείται από τους αρμόδιους Υπουργούς,  με την τεχνοκρατική υποστήριξη των διπλωματών και των στρατιωτικών. Η αμυντική πολιτική αποτελεί το συμπλήρωμα της εξωτερικής πολιτικής και αντιστρόφως.
Ισχυρή άμυνα,  που στηρίζεται σε άρτια εξοπλισμένες και άριστα εκπαιδευμένες Ένοπλες Δυνάμεις,  αποτελεί το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό μέσο της διπλωματίας.
Στην αμυντική πολιτική εντάσσονται και οι επιλογές των εξοπλιστικών προγραμμάτων.  Οι δαπάνες για την άμυνα, είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν και για την εξασφάλιση αναγκαίων και ισχυρών συμμαχιών, που θα στηρίξουν Εθνικούς στόχους.
Η αντίληψη ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών φέρνει πιο κοντά τον Πόλεμο είναι λανθασμένη, διότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Αν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις  δεν διαθέτουν  την αναγκαία αποτρεπτική ισχύ, τότε είναι  μεγάλη η πρόκληση για την  Τουρκία, να περάσει στη φάση της υλοποίησης των επεκτατικών σχεδίων σε βάρος της Ελλάδας. Τα φληναφήματα περί «μερίσματος ειρήνης» και μειώσεως των εξοπλιστικών δαπανών ,  ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για κοινωνική πολιτική,  υπονομεύουν ευθέως ην αμυντική θωράκιση της χώρας και ενθαρρύνουν την επιθετική πολιτική της Τουρκίας.
 Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την Ειρήνη και την Ασφάλεια του Ελληνικού Λαού


Στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχουν σοβαρά δομικά προβλήματα , καθυστερήσεις  στην εφαρμογή της νέας Δομής και μεγάλες ελλείψεις σε στρατιωτικό υλικό, λόγω των αγκυλώσεων της γραφειοκρατίας των στρατιωτικών, της αδιαφάνειας των διαδικασιών , της ανικανότητας των πολιτικών ηγεσιών και των εξωθεσμικών παρεμβάσεων των εμπόρων όπλων.
Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ (Β.Βενιζέλος και Π.Μπεγλίτης) θα πρέπει να κωφεύσει  στις σειρήνες του λαϊκισμού και να καλύψει με πλήρη διαφάνεια και μέσα στο 2010,  τα τεράστια κενά  στην άμυνα της χώρας, που άφησαν οι προκάτοχοί τους (Β.Μειμαράκης και Σ.Σπηλιωτόπουλος). Εξοπλιστικά κενά,  που καθιστούν πλέον προβληματική τη λειτουργία του Στρατεύματος!  Η σχεδόν καθημερινή έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία, σχετίζεται προφανώς και με την ανισορροπία στρατιωτικής ισχύος των δύο κρατών.
Είναι μακρύς ο κατάλογος των επιτακτικών εξοπλιστικών αναγκών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, γι’ αυτό ενδεικτικά και μόνο θα αναφέρουμε τα εξής:
·        Αρκετά σύγχρονα  μαχητικά αεροσκάφη  F-16, δεν διαθέτουν συστήματα αυτοπροστασίας. Αριθμός μαχητικών αεροσκαφών παραμένει καθηλωμένος λόγω ελλείψεων σε ανταλλακτικά!
·        Τα καινούργια άρματα μάχης  ΛΕΟΠΑΡΝΤ, δεν διαθέτουν πυρομαχικά !
·        Σοβαρές ελλείψεις σε Υποβρύχια και Φρεγάτες για το Πολεμικό μας Ναυτικό.
·        Δεν υπάρχει ικανός αριθμός  Ελικόπτερων  για τις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης. Υπάρχουν  σοβαρές ελλείψεις σε μεταφορικά ελικόπτερα.
·        Υποβρύχια είναι ακινητοποιημένα επειδή δεν έχουν Μπαταρίες !
·        Δεν προχωρούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της προμήθειας των ρωσικών τεθωρακισμένων BMP-3Δυστυχώς, υπάρχουν και άλλες, ίσως πιο σοβαρές ελλείψεις σε στρατιωτικό υλικό, που θα πρέπει άμεσα να καλυφτούν.
Η Εθνική μας Άμυνα δεν επιτρέπει ερασιτεχνισμούς και ολιγωρίες, αλλά αποφάσεις και δράση.  «Η εθνική ασφάλεια, η ακεραιτότητα του εθνικού χώρου και η τιμή της πατρίδας έχουν ανυπολόγιστη αξία. Δεν συγκρίνονται με κανένα δημοσιονομικό ή μακροοικονομικό μέγεθος. Είναι όμως δική μας πατριωτική, δημοκρατική και κοινωνική υποχρέωση να διασφαλίζουμε την άμυνα της χώρας με το μικρότερο δυνατό δημοσιονομικό κόστος και τη μέγιστη δυνατή αμυντική, αναπτυξιακή και κοινωνική αποδοτικότητα των σχετικών δαπανών», επεσήμανε στην κατακλείδα της ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ο ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλος. Συμφωνούμε απόλυτα και περιμένουμε υπομονετικά  την υλοποίησή της...

1 σχόλιο:

  1. Tι να τα κάνεις τα όπλα όταν οι πολιτικές ηγεσίες δεν σκοπεύουν να τα χρησιμοποιήσουν.
    Μας πήραν χαμπάρι μέχρι και οι γυφτοσκοπιανοί και μας κάνουν πλάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή